Байдън избра кой ще му е вицепрезидент

1613
Байдън избра кой ще му е вицепрезидент
Снимка: Getty Images/Guliver

Най-вероятният кандидат на Демократическата партия за президентските избори в САЩ Джо Байдън избра сенатор Камала Харис от Калифорния за поста вицепрезидент. Той обяви новината в Twitter, предаде БГНЕС.

Байдън няма да бъде лично номиниран за кандидат на ДП за президент

Джо Байдън няма да присъства на конгреса на Демократическата партия (ДП), за да приеме номинирането си от партията да бъде нейният канд...

"Имам честта да съобщя, че избрах Камала Харис за свой партньор в надпреварата, безстрашен защитник на обикновения народ и един от най-известните държавни служители", казва в съобщението Байдън.

Той припомни, че Харис е работила в тясно сътрудничество със сина му Бо, когато е била генерален прокурор на Калифорния. "Гледах ги как се борят с големите банки, подобряват положението на работещите, защитават жените и децата от потисничество. Тогава се гордеех и сега съм горд, че тя ми е партньор в тази кампания", заяви Байдън.

Преди това Харис беше съперник на Байдън за президентската номинация на демократите. През декември 2019 година тя обяви оттеглянето си от надпреварата. По-късно излезе в подкрепа на Байдън. Харис многократно нарича себе си "единствената черна" сред участниците в борбата. Майка ѝ е от Индия, а баща ѝ идва в САЩ от Ямайка.

Байдън, който беше вицепрезидент в администрацията на Барак Обама, обяви, че възнамерява да номинира жена за поста. Той обясни, че не става въпрос само за представителите на бялото население на САЩ. Сред евентуалните кандидатки за поста вицепрезидент на Байдън основните американски медии виждаха сенаторът Елизабет Уорън от Масачузетс и бившата постоянна представителка на ООН Сюзън Райс.

Болтън: Бъде ли преизбран, Тръмп може да изтегли САЩ от НАТО

Бившият съветник на президента на САЩ по националната сигурност Джон Болтън смята, че Доналд Тръмп, ако бъде преизбран за втори мандат,...

По време на участието си в предизборната надпревара, както и след оттеглянето си от нея, Харис многократно критикува Русия и я нарича "противник на Съединените щати". През юни 2019 г. Харис изтъкна, че действащият американски президент Доналд Тръмп се доверява на руския президент Владимир Путин повече от американските разузнавателни служби за предполагаемата намеса на Русия в изборните процеси в САЩ. Харис остро критикува Тръмп за това, че не е изключил възможността да отиде в Русия, за да отпразнува 75-годишнината от победата над нацистка Германия.

На уебсайта на Харис, в раздела, разясняващ възгледите ѝ по външнополитическите въпроси по време на борбата за президентска номинация, обръща много внимание на Русия. Сенаторът призовава САЩ да се координират с партньори в борбата срещу кибератаките от Русия. "Да обърнем гръб на света не е опция, САЩ и нашите съюзници са изправени пред реални заплахи за сигурността - от руската агресия до международния тероризъм - ние трябва ясно да ги виждаме, решително и активно да им противодействаме", се подчертава в позицията.

 

Националният конгрес на Демократическата партия на Съединените щати, на който Байдън ще бъде посочен като кандидат за най-високата държавна длъжност в САЩ, ще се проведе на 17-20 август в Милуоки (Уисконсин). Поради пандемията на новия коронавирус, конгресът ще се проведе без лично участие на Байдън, насрочените речи ще се провеждат дистанционно.

Вместо подкрепа за Тръмп или Байдън, Google избра неутралитет

Американската компания Google ще запази неутралитет по време на президентската надпревара в САЩ и няма да подкрепи нито един от кандида...

59-те президентски избори на САЩ са насрочени за 3 ноември. Кандидатът на републиканците за тях ще бъде настоящият американски лидер Доналд Тръмп.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АМЕРИКА:

Шансът е един на милиони: Американец стана милиардер от лотарията

Извадиха две тела от реката след срутването на моста в Балтимор

Колумбия изгони аржентински дипломати

"По навик": САЩ свалиха поредните дронове на хутите

Опозицията във Венецуела на ръба на разпадането

САЩ купуват снаряди от Турция, дават ги на Украйна

Обвиниха детска писателка в САЩ, че е убила съпруга си: Ето какво я уличава

Срутеният мост в Балтимор - инцидент за политическа употреба срещу Байдън

Заради хакeри: Криптосекторът претърпя огромен инцидент със сигурността

Байдън: САЩ могат да защитят Украйна от "касапина" Путин (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com