Байдън качва американските чиновници на електромобили

1298
Байдън качва американските чиновници на електромобили
Снимка: Getty Images/Guliver

Американският президент Джо Байдън заявил в понеделник (25 януари) по време на подписването на новия указ „Купувай американското”, че планира да обнови правителствения автопарк, като замени всички бензинови леки и товарни автомобили с електромобили американско производство, съобщава в свой материал CNBC.

В него се отбелязва, че американското правителство е голям купувач на транспортни средства, обаче пълната замяна на държавния автопарк ще се нуждае от сериозни финансови средства. Сега в САЩ сглобяват само няколко марки автомобили - Tesla, General Motors и Nissan Motor, но други компании като Ford вече са обявили плановете си за такова производство.

„Сега все още достъпният асортимент е твърде малък, но секторът ще се превърне в лавина от нови марки и много от тях ще бъдат произвеждани в Северна Америка", коментира ситуацията в интервю вицепрезидентът на НПО „Център за изучаване на автотранспортния сектор” Кристин Дзичек. По думите му практически всички американски заводи ще произвеждат електромобили или хибридни автомобили.

Не е ясно дали в плановете на Байдън влиза придобиването на хибридни автомобили с възможност да се зареждат от електромрежата, пише CNBC.

Самият президент, огласявайки плановете си, заявил само, че обновеният парк ще се състои от електромобили, които ще имат „нулеви емисии на изхвърляне”, се отбелязва от информационния канал. В указа „Купувай американското” електромобилите не се споменават.

Според Управлението на общите служби (GSA), към 2019 г. автопаркът на американските власти е наброявал 645 хиляди транспортни средства с общ пробег от 7,2 млрд км и съвкупен разход на бензин 1,4 млрд литра, предаде CNBC. По информация на GSA, около 35% от транспортните средства принадлежат на Пощенската служба на САЩ.

Разяснявайки решението си, Байдън подчертал, че обновлението на държавния автопарк ще помогне на администрацията да реализира плановете по създаване на 1 млн работни места в автомобилния сектор на американската промишленост. Той обаче не уточнил в какви срокове планира пълния преход на електромобили, които струват значително по-скъпо от бензиновите, се казва в материала на CNBC.

Превод: Ганчо КАМЕНАРСКИ

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АМЕРИКА:

САЩ изтегля военните си от Нигер

Камарата на представителите на САЩ с важна стъпка за помощта за Израел и Украйна

Mъж се самозапали пред съда, който гледа делото срещу Доналд Тръмп

Демократите в САЩ спасиха законопроекта за Украйна и Израел от крайнодесни републиканци

Директорът на ЦРУ: Без нова помощ Украйна може да загуби войната още тази година

Конгресменка, родена в Украйна, поиска орязване на военната помощ за Киев

Илон Мъск иронизира ударите на Израел по Иран

САЩ наложиха вето на искането на Палестина да се присъедини към ООН

Семейство Кенеди подкрепи Байдън

ФБР: Китайски хакери се готвят да атакуват инфраструктурата на САЩ

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Америка