Байдън за Русия: Ние сме две велики държави, които носят отговорност за глобалната стабилност

2433
Байдън за Русия: Ние сме две велики държави, които носят отговорност за глобалната стабилност
Снимка: Getty Images/Guliver

"Тази седмица разговарях с президента на Русия Путин относно естеството на нашите взаимоотношения – отношенията между нашите държави. Разговорът ни беше открит и уважителен. Ние представляваме две велики държави, които носят голяма отговорност за глобалната стабилност. Президентът Путин и аз носим значителна отговорност да поддържаме работещи тези отношения. Аз приемам сериозно тази отговорност и съм сигурен, че президентът Путин приема тази отговорност не по-малко сериозно."

Това заяви президентът на САЩ Джо Байдън в предварително обявеното му изявление относно Русия, предава БГНЕС. 

"Руснаците и американците са два горди и патриотични народа. И съм сигурен, че руснаците, както и американците, са заинтересовани от мирно и сигурно бъдеще за нашата планета.

Още по време на предизборната кампания в изказванията си не дадох повод за съмнения относно факта, че ако бъда избран, ще отговоря строго на всеки опит за влияние върху нашите избори. И казах, че последната предизборна кампания (2020 г.) няма да бъде изключение. Защото изборите са свещени. Това са суверенни процедури. Нашите избори в САЩ са израз на волята на американския народ. Ние просто не можем да позволим чужда сила да се намесва безнаказано в нашите демократични процеси. И аз му казах: ако се докаже - а мисля, че е доказано, че е имало намеса в нашите избори, тогава ще отговоря.

Впоследствие, по време на прехода на властта от старата администрация към нашата, тъй като научавахме все повече за ситуацията със Solar Winds (американската компютърна компания, за която се твърди, че е използвана от руски хакери за инсталиране на шпионско оборудване на правителствените компютри в САЩ - бел. ред.), дадох [на Путин] да разбере следното: Ще отговоря, когато установим кой е хакнал компютърното оборудване и какъв е бил мащабът на проникването. Когато през януари президентът Путин ми се обади след встъпването ми в длъжност, за да ме поздрави за избора ми, аз му казах: Ние, администрацията, ще проверим много внимателно всички данни, за да оценим степента на руско влияние, и след това ще решим как ще отговорим.

Когато отново разговаряхме с него тази седмица, казах на Путин, че ще отговорим скоро – макар и в умерена пропорционална форма, тъй като сме стигнали до заключението, че те са се намесвали в изборите, а ситуацията със Solar Winds е абсолютно неприемлива. Днес одобрих няколко стъпки, включително изгонването от страната на руски служителите. Това е последствие от техните действия.

Също така подписах указ за още няколко нови мерки , включително санкции, наложени поради специфични вредни действия на Русия срещу интересите на САЩ. Абсолютно ясно казах на президента Путин, че мога да отида и по-далеч. Но избрах различен начин на действие - предпочетох отпор, пропорционален на нанесените щети. САЩ не искат да започнат пореден цикъл на ескалация и конфликт с Русия. Искаме стабилни, предвидими отношения. Но ако Русия продължи да се намесва в делата на нашата демокрация, аз съм готов да предприема нови ответни стъпки. Това е част от моите отговорности като президент на Съединените щати.

Но в течение на дългата история на съперничество между нашите две държави, въпреки всичко, нашите страни намериха възможност да се справят с напрежението и да предпазят отношенията от такава ескалация, която би могла да ги изведе извън контрол. Има области, в които САЩ и Русия могат и трябва да работят заедно. Например в началото на работата на моята администрация успяхме бързо да удължим с пет години новия договор за намаляване на нападателните оръжия (СТАРТ III). Успяхме да запазим този съществен елемент от ядрената стабилност в отношенията между нашите държави. Това беше в интерес на САЩ, на Русия и, честно казано, на целия свят. И ние го направихме.

Когато разговарях с президента Путин, изразих убеждението си, че пряката и лична комуникация между нас е от съществено значение за постигането на по-ефективни отношения. И той се съгласи с мен по този въпрос.

В тази връзка му предложих да се срещнем лично това лято някъде в Европа. На срещата на върха ще можем да обсъдим цял кръг от въпроси, пред които са изправени нашите държави. В момента нашите екипи обсъждат тази възможност. Надявам се, в резултат на тази среща на върха, САЩ и Русия да започнат диалог за стратегическата стабилност. Целта е сътрудничество в интерес на контрола върху въоръженията и в интерес на сигурността.

Съгласихме се, че заедно можем да се справим с критичните глобални предизвикателства, които изискват САЩ и Русия да работят заедно. Имам предвид ядрената заплаха от страна на Иран и Северна Корея, края на настоящата глобална пандемия и борбата срещу екзистенциалната заплаха от изменението на климата.

Също така дадох на президента Путин да разбере, че САЩ подкрепят безусловно съюзниците и партньорите в Европа. Ето защо изразих безпокойство във връзка с нарастващия брой руски войски близо до границата с Украйна и в окупирания Крим. Потвърдих, че САЩ подкрепят суверенитета и териториалната цялост на Украйна.

Много убедително призовах Путин да се откаже от всякакви военни действия. Казах, че е настъпил моментът за деескалация. Правилният път напред е чрез обмислен диалог и дипломатически процес. САЩ са готови конструктивно да ускорят този процес.

Мога да обобщя ситуацията по следния начин: САЩ имат интерес да работят с Русия. Трябва да работим с Русия и ще го направим. Но ако Русия се опита да наруши интересите на САЩ, ние ще отговорим. Ние винаги защитаваме нашата страна, нашите институции, нашия народ и нашите съюзници. Благодаря ви за отделеното време", бе цялото изявление на Байдън. А в последващите въпроси пред журналисти, той каза още:

Въпрос: Господин президент, даде ли президентът Путин да се разбере, че има готовност да промени своето поведение?

Джо Байдън: Посочихме, че ще обсъдим това. Както казах, вече говорих за това, говорих по време на предизборната кампания, говорих, когато той ми се обади, за да ме поздрави за избирането ми. След този последен разговор заявих, че ако се окаже, че е замесен в дейностите, в които го обвиняват - в областта на киберсигурността и във връзка със Solar Winds, ако се окаже, че се е намесвал в нашите избори, ще отговоря в същия дух.

Призовах го да реагира адекватно, но не прекалено, защото и ние можем да започнем да действаме. Искрено се надявам, че можем да постигнем modus vivendi. Но е важно да общуваме директно и да поддържаме връзка.

Въпрос: Защо не продължихте със санкциите срещу „Северния поток 2“, господин президент?

Джо Байдън: „Северен поток 2” е сложен въпрос, засягащ нашите съюзници в Европа. Аз бях противник на „Северен поток 2“ от дълго време, от самото начало, когато не бях в администрацията и дори преди да напусна поста като вицепрезидент. Но това все още е проблем, който е актуален.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АМЕРИКА:

ФБР: Китайски хакери се готвят да атакуват инфраструктурата на САЩ

САЩ са против пълноправно членство на Палестинската автономия в ООН

Аржентина обяви, че иска да се присъедини към НАТО като глобален партньор

Който гласува помощ за Киев, да стане част от украинската армия: Идея на крайнодясна конгресменка

Сенатът на САЩ отхвърли републиканските искове за импийчмънт на вътрешния министър

Microsoft засече руски опити за влияние на предстоящите избори в САЩ

Пример за учебник по политическо лицемерие: Протежето на Тръмп в Конгреса се сети за Украйна (ВИДЕО)

След като споделил опасения за безопасността на самолетите: Инженер на Boeing бил тормозен и заплашван

"Time" нареди Юлия Навалная сред най-влиятелните личности за 2024 г.

САЩ няма да поднови петролния лиценз на Венецуела

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com