Без право на война: Конгресът се стреми да ореже военните пълномощия на Байдън

4674
Без право на война: Конгресът се стреми да ореже военните пълномощия на Байдън
Снимка: Getty Images/Guliver

Американският конгрес обсъжда възможността за ограничаване на правата на президента Байдън да използва военна сила в чужбина, съобщава в анализ Gazeta.Ru. Конгресмените без успех се опитаха да постигнат това още при Доналд Тръмп, но скорошните въздушни удари в Сирия направиха този въпрос отново актуален. Прави впечатление, че основните поддръжници на ограничаването на президентската власт са членове на партията на действащия държавен глава от Демократическата партия.

На 3 март двупартийна група депутати от Конгреса представи проектозакон за премахване на издадените разрешения за използване на военна сила в Близкия изток от 1991 и 2002 г. на фона на ескалиращото напрежение между САЩ и Иран. За това пише Defense News.

Законът е иницииран и изготвен от сенаторите Тим Кейн (демократ) и Тод Йънг (републиканец). Това стана след като американските депутати се оплакаха, че президентът Джо Байдън не е уведомил Конгреса на САЩ и не е поискал съгласието му преди да одобри въздушните удари по Сирия по-миналата седмица.

Жалби последваха дори от някои от съюзниците на Джо Байдън в Демократическата партия - те са убедени, че президентът е прекалил с бомбардировките. В същото време ключови републиканци приветстваха този ход.

По това време сенаторът Тим Кейн, член на комитетите по въоръжените сили и външни отношения, заяви: „Офанзивните военни действия без одобрението на Конгреса на САЩ не са норма при липса на извънредна ситуация. Конгресът трябва незабавно да бъде информиран по този въпрос."

Сенаторът-демократ Крис Мърфи, член на комисията по външни отношения, отбеляза, че президентът на САЩ има право да защитава страната и нейните военни от непосредствена атака, но определи последните въздушни удари в Сирия за „неприемливи".

Имам доверие във вземането на решения от президента Байдън за националната сигурност и знам колко сериозно той приема военните пълномощия на Конгреса" - казал Мърфи.

Конгресът трябва да поддържа администрацията на Байдън на същото ниво като предишните администрации и да изисква ясна правна обосновка за използването на военна сила, особено в театри като Сирия, казал още Мърфи.

Независимият политик и ляв обществен деец, сенаторът Бърни Сандърс от Върмонт казал: „Много съм загрижен за американския военен удар в Сирия. Президентът е отговорен за сигурността на американците, но доста дълго двупартийните администрации тълкуват твърде широко своите правомощия, за да продължат войната. Това трябва да свърши!"

Решението на Байдън да атакува проирански формации в Сирия не изглежда като намерение за разширяване на американското военно присъствие в региона, а по-скоро демонстрира желание да защити американските войски в Ирак и изпращане на сигнал до Иран, пише Defense News.

Американският министър на отбраната Лойд Остин заяви увереност, че САЩ ще отмъстят срещу „същите шиитски бойци, които са нанесли удара", позовавайки се на фаталния ракетен обстрел от 15 февруари в Северен Ирак.

По-рано говорителят на Пентагона Джон Кирби заяви, че въздушните удари на САЩ са „недвусмислен сигнал, че президентът Байдън ще действа в защита на американския и коалиционния персонал“.

Въз основа на законодателните усилия на сенаторите Тим Кейн и Тод Йънг ще бъде възможно да се провери дали Конгресът на САЩ, който се бори за възстановяване на военните си правомощия още при президента Доналд Тръмп, ще продължи тази борба и при Джо Байдън.

„Въздушните удари в Сирия миналата седмица показват, че изпълнителната власт, независимо от партията, ще продължи да разширява военните си правомощия. Конгресът е отговорен не само да гласува за разрешаване на нови военни действия, но и да анулира стари военни акции, които вече не са необходими“ - заяви Кейн в изявление.

„Решенията за разрешаване за използване на военна сила (AUMF) от 1991 г. и 2002 г., които бяха в основата на войната срещу Ирак, трябва да бъдат отменени, за да се предотвратят бъдещи злоупотреби. Те не служат на никаква оперативна цел, държат ни в постоянно състояние на война и подкопават суверенитета на Ирак, нашия близък партньор“- добавил сенаторът.

Тим Кейн казал пред Камарата на представителите, че новото законодателство е първата стъпка в усилията му да актуализира Закона за военните сили от 1974 г. и разрешението от 2001 г.

Миналата година Тръмп наложи вето на двупартийната инициатива на Тим Кейн и други американски депутати за ограничаване на правомощията му да започне военни операции срещу Иран. По това време американският сенат не успя да преодолее ветото.

„Въздушните удари срещу подкрепяните от Иран сили в Сирия миналата седмица демонстрират необходимостта от преосмисляне и коригиране на начина, по който нашите лидери колективно избират да водят война или не. Първоначална, но важна част от този процес, е премахването на ненужните военни решения, които все още са в сила“, казал Крис Кунс, съюзник на Байдън.

Руската експертна общност се съмнява, че опитът на Конгреса да ограничи президентската власт при използването на военна сила в чужбина ще бъде увенчан с успех, пише авторът на публикацията Михаил Ходарьонок.

„Голям въпрос е дали групата на американските сенатори в сферата на ограничаването на военните сили на Джо Байдън ще доведе намеренията си до някакво логично заключение. Най-вероятно инициативите на американските законодатели ще останат протокол за намерения“ - обяснява заместник-директорът на Центъра за анализ на стратегиите и технологиите Константин Макиенко пред Gazeta.Ru.

Превод: Ганчо КАМЕНАРСКИ

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АМЕРИКА:

"Глупост": Белият дом коментира руските твърдения за украинска връзка в атентата край Москва

Стара книга в Харвардския университет била подвързана с човешка кожа

NYT: САЩ не са дали на Русия цялата налична информация за планираната атака в "Крокус Хол"

Шансът е един на милиони: Американец стана милиардер от лотарията

Извадиха две тела от реката след срутването на моста в Балтимор

Колумбия изгони аржентински дипломати

"По навик": САЩ свалиха поредните дронове на хутите

Опозицията във Венецуела на ръба на разпадането

САЩ купуват снаряди от Турция, дават ги на Украйна

Обвиниха детска писателка в САЩ, че е убила съпруга си: Ето какво я уличава

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com