Без сериозни инциденти след демонстрация на крайнодесни в Портланд

2120
Без сериозни инциденти след демонстрация на крайнодесни в Портланд
Снимка: Getty Images/Guliver

Две демонстрации на крайнодесни и леви контра-протестиращи в град Портланд, щата Орегон приключиха в събота на фона на масирано полицейско присъствие без сериозни инциденти, на фона на опасения за жестоки сблъсъци, съобщи АФП.

Президентът Доналд Тръмп написа в Туитър, че градът се "наблюдава много внимателно. Надяваме се, че кметът ще успее добре да си върши работата!"

Метеорит падна в САЩ (ВИДЕО)

Падане на метеорит е наблюдавано североизточната част на САЩ, а неговата огнена следа в атмосферата е запечатана на видео. Полицейското...

Полицията беше в мобилизирана за да държи противниковите лагери на разстояние, докато демонстрантите се събраха в парка на брега. Властите арестуваха най-малко 13 души, но няма сериозно пострадали, заяви говорител на полицията.

Властите иззеха от демонстрантите палки, домашно приготвени щитове, мачете, отблъскващ спрей, дори корнизи за завеси.

След разпръсването на митингите, малки групи демонстранти от двете групи влязоха в сблъсъци, нападайки се взаимно с юмруци и лютив спрей, разказаха свидетели.

Съботния митинг на крайно десните беше организиран отчасти от група, която се нарича „Горди момчета“ и казва, че членовете й са млади, „западни шовинистки“ мъже. Южният център за защита от бедността - основна организация за граждански права в САЩ - класифицира „Горди момчета“ като група на омразата.

САЩ издаде заповед за задържане на ирански петролен танкер

Министерството на правосъдието на САЩ издаде заповед за арест на задържан ирански нефтен танкер, ден след като съдия в Гибралтар разпор...

Нейните лидери твърдят, че целта на митинга в Портланд е била така нареченото „Антифа“ движение да бъде обявено за организация на вътрешен тероризъм. „Антифа“ означава „антифашистка“ и се позовава на широка международна коалиция от активисти и протестиращи, които се противопоставят на крайнодясната идеология.

Портланд, един от най-либералните градове в САЩ, е крепост на „Антифа“ и местната организация призова хората „да защитават Портланд от крайнодясна атака“.

Над 1000 души се събраха в центъра на Портланд за митинга и контрадемонстрацията, според полицията. Властите затвориха улиците в центъра на града. Десетки полицаи внимателно следяха събитията, докато лодки патрулираха по река Уиламет, минаваща през града.

Десните активисти, включително „Горди момчета“, развяваха американски знамена, а други носеха червени шапки с лозунга на Тръмп „Направете Америка велика отново“ от президентската му кампания през 2016 г.

Конгресмен от САЩ предлага забрана на абортите

Американският конгресмен Стив Кинг предложи пълна забрана на абортите, заявявайки, че без изнасилване и кръвосмешение човешката раса би...

Междувременно в контрадемонстрацията се включиха членове на „Антифа“, облечени всички в черно, много от тях носещи маски. Към тях се присъединиха обикновени граждани на Портланд, протестиращи срещу крайнодесните демонстранти в своя град.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АМЕРИКА:

Камарата на представителите на САЩ с важна стъпка за помощта за Израел и Украйна

Mъж се самозапали пред съда, който гледа делото срещу Доналд Тръмп

Демократите в САЩ спасиха законопроекта за Украйна и Израел от крайнодесни републиканци

Директорът на ЦРУ: Без нова помощ Украйна може да загуби войната още тази година

Конгресменка, родена в Украйна, поиска орязване на военната помощ за Киев

Илон Мъск иронизира ударите на Израел по Иран

САЩ наложиха вето на искането на Палестина да се присъедини към ООН

Семейство Кенеди подкрепи Байдън

ФБР: Китайски хакери се готвят да атакуват инфраструктурата на САЩ

САЩ са против пълноправно членство на Палестинската автономия в ООН

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Америка