Безос се впуска в създаването на първата търговска космическа станция

1609
Безос се впуска в създаването на първата търговска космическа станция
Снимка: Getty Images

Откакто компании като „Space X“ на Илон Мъск и „Blue Origin“ на Джеф Безос се заеха да изстрелват необучени хора в ниска околоземна орбита, комерсиализацията на космоса и космическите пътувания се превърнаха в привлекателно начинание за много корпорации, включително за тези, сключили договор за Международната космическа станция (МКС).

В понеделник „Blue Origin“ на Безос и „Sierra Space“ обявиха в прессъобщение, че те, както и поне четири други компании, са се заели с план за разработване на "Орбитален риф": космическа станция в ниска околоземна орбита, която ще бъде разработена, притежавана и експлоатирана с търговска цел.

Космическите туристи на "Блу ориджин" се приземиха (ВИДЕО)

Американската компания "Blue Orgin" на Джеф Безос изстреля кораба "Ню Шепард" с четирима космически туристи на борда, които се приземих...

Операторите на "бизнес парка със смесено предназначение" планират да сведат до минимум разходите и сложността както за традиционните космически оператори, така и за начинаещите туристи чрез включването на космически транспорт за многократна употреба и модерен, "интелигентен" дизайн, конфигуриран с усъвършенствана автоматизирана логистика“.

„Boeing“, „Redwire Space“, „Genesis Engineering“ и Държавният университет на Аризона ще помагат в изграждането на „Orbital Reef“ и са им възложени редица задачи.

„Boeing“ ще се занимава основно с аспектите, свързани с научния модул, експлоатацията на станцията, инженерната поддръжка и космическия кораб за екипажа Starliner, който ще превозва пътниците до станцията. Базираната в САЩ корпорация е именно главният изпълнител на НАСА за МКС.

"Това е вълнуващо за нас, тъй като този проект не дублира изключително успешната и дълготрайна МКС, а по-скоро отива крачка напред, за да заеме уникална позиция в ниска околоземна орбита, където ще може да обслужва различни компании и да приема неспециализирани екипажи", заяви Джон Мълхоланд, вицепрезидент на „Boeing“ и програмен мениджър за МКС."

„Redwire“ е натоварена със задачата да осигури възможности за изследвания в микрогравитация, разгръщащи се слънчеви батерии и необходимите операции с полезния товар.

НАСА преустанови договора за разработване на частен космически кораб до Луната

Американското Национално управление по въздухоплаване и изследване на космическото пространство /НАСА/ се съгласи временно да преустано...

На „Genesis Engineering Solutions“ е възложено да разработи космически кораб за един човек, предназначен за туристически екскурзии и рутинни операции.

Планираните космически кораби бяха споменати в понеделник в изказване на Брент Шерууд, вицепрезидент на „Blue Origin“ по програмите за напреднали разработки.

"Орбитален Риф" осигурява технически помещения на световно ниво и има футуристична космическа архитектура с всички характеристики, които трябва да имаме в космоса: големи обеми, големи люкове, небесен купол с огромни прозорци, обърнати към Земята, централна пътна артерия между функционалните модули и безопасен, лесен начин за провеждане на екскурзии навън", заяви Шерууд пред участниците в Международния конгрес на астронавтите в Дубай.

Държавният университет на Аризона ще предоставя консултантски услуги в областта на научните изследвания и ще се занимава с въпроси, свързани с работата с обществеността. В съобщението се подчертава, че той оглавява Университетския консултативен съвет "Орбитален риф" - глобален консорциум от повече от дузина университети, ангажирани с редица инициативи, включително консултиране на начинаещи изследователи, стимулиране на научни изследвания и STEM.

Шерууд отбеляза, че НАСА и други космически агенции са положили основите на комерсиализацията на космоса чрез разработването на орбитални космически полети и обитаване на космоса.

Русия и Китай ще строят съвместна станция на Луната

Роскосмос и Националното космическо управление на Китай (CNSA) подписаха меморандум за разбирателство и сътрудничество в областта на съ...

"Ще разширим достъпа, ще намалим разходите и ще осигурим всички услуги и удобства, необходими за нормализиране на космическите полети", каза той в цитираното изявление, придружаващо съобщението. "В ниска околоземна орбита ще се развие жизнена бизнес екосистема, която ще генерира нови открития, нови продукти, нови развлечения и глобална осведоменост."

НАСА е изразила интерес да се превърне в "основен наемател" на космическата станция, притежавана и управлявана от бизнес лица.

Предвижда се „Орбиталният риф“ да започне да функционира до края на 2030 г.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АМЕРИКА:

Директорът на ФБР: TikTok е проблем за националната сигурност на САЩ

Републиканците за малко да сложат прът за новата военна помощ на САЩ за Украйна

Две жени са открити мъртви, а дете е отвлечено във Вашингтон: Полицията издирва бивш полицай

CNN: Оръжията от САЩ са близо до Украйна, ще пристигнат светкавично

Йоко Оно с медал за изключителен принос към американската култура

Австралийският премиер нарече Илон Мъск „арогантен милиардер“

"Купуването на мълчание е изборна измама": Прокуратурата с удар срещу Тръмп

ООН: Азия с най-много щети от климатичните промени

Антъни Блинкен: САЩ не прилагат двойни стандарти за правата на човека в Израел

Байдън: Военната помощ ще пристигне бързо

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com