Бил Гейтс публикува статия за коронавируса

12173
Бил Гейтс публикува статия за коронавируса
Снимка: Getty Images/Guliver

Бил Гейтс посвети статия на коронавируса и мерките срещу него. Тя бе публикувана във „Вашингтон пост“. Ето какво гласи, в превод на БГНЕС.

Изборът, който ние и нашите лидери ще направим сега, ще определи колко скоро статистиката на заболелите ще започне да пада, кога предприятията отново ще се отварят и колко американци ще трябва да погребват близки заради епидемията COVID-19.

Бил Гейтс дарява 10 млн. долара за борба с коронавируса

Основателят на „Майкрософт“, милиардерът Бил Гейтс и съпругата му Мелинда („Bill&Melinda Gates Foundation&ldquo...

Работейки с Фондация [Бил и Мелинда] Гейтс, имах възможността да общувам с експерти и лидери от Вашингтон и от цялата страна. И ми стана ясно, че трябва да предприемем три ефективни мерки.

Първо, имаме нужда от последователен, общонационален подход за изолиране на хората. Въпреки всички призиви на епидемиолози, някои щати и окръзи не се изолираха и не отидоха под карантина. Някои щати имат открити плажове, докато други имат ресторанти.

Това е ключът към провала - да изпаднете в беда. В крайна сметка, ако хората се движат свободно през държавните граници, тогава и вирусът го прави. Ръководството на страната трябва да заяви с голяма яснота: изолацията трябва да бъде широко разпространена. И докато броят на болните не плъзне по цяла Америка - а това може да отнеме 10 или повече седмици - никой няма да се върне към нормалния си живот и да отслаби режима на изолация. Всяко объркване по този въпрос само ще увеличи икономическите щети, ще влоши риска от рецидив и ще увеличи броя на смъртните случаи.

Второ, федералното правителство трябва да въведе масови тестове. Тестовете трябва да станат по-достъпни. Трябва също така да обединим усилията си, за да подберем бързо доброволци за клинични изпитания и да определим със сигурност кога ще дойде моментът да се върнем към нормалния начин на живот. Има добри модели за подражание: Ню Йорк наскоро разшири възможностите си, надминавайки извършването на над 20 000 теста на ден.

Постигнат е известен напредък в разработването на по-ефективни методи за тестване, например самопроверка от Сиатълската мрежа за оценка на коронавирус, благодарение на което пациентите могат да вземат намазка самостоятелно, без контакт с медицински специалист. Надявам се този нов продукт и други скоро да бъдат разпространени в цялата страна.

Бил Гейтс: Богатите трябва да плащат повече данъци

Съоснователят на Microsoft Бил Гейтс започна последното десетилетие със състояние, надхвърлящо 50 млрд. долара, както и с обещание да д...

Въпреки това, търсенето на тестове за известно време ще надвишава предлагането. Сега малкото налични тестове се извършват случайно и не можем да определим точния брой случаи, нито посоката на разпространение на вируса - и следователно не можем да оценим мащаба на рецидивите. Освен това, поради липсата на примерни резултати, трябва да изчакате седмица, въпреки че са необходими в рамките на 24 часа.

Ето защо страната се нуждае от ясни приоритети кого първо да бъде проверен. Ключови служители трябва да бъдат на първо място в списъка: лекари и службите за спешна помощ, следвани от пациенти със силни симптоми и висок риск от заболяване, както и тези, които са се свързали с тях.

Същото важи и за маските и апаратите за изкуствено вентилиране на белите дробове. Когато 50 губернатори са принудени да се борят за първа помощ, а болниците - да плащат прекомерни цени, това само изостря ситуацията.

И накрая, трето, необходим е научен, подкрепен с данни подход към разработването на методи за лечение и ваксини. Учените работят в двете посоки с всички сили. Лидерите могат да им помогнат, ако не разпространяват слухове и не подбуждат паническо пазаруване. Много преди лекарството хидроксихлорохин да бъде одобрено за спешното лечение на COVID-19, имаше огромно търсене за него. И сега то не достига на болните пациенти, за които е жизнено необходимо.

Трябва да се придържаме към работен процес: провеждане на бързи тестове на различни доброволци и информираме обществеността за резултатите. Веднага след като получим безопасно и ефективно лечение, трябва да гарантираме, че първите дози отиват при тези, които се нуждаят най-много от тях.

FAO: Храните поевтиняват в световен мащаб заради коронавируса

Световните цени на храните се понижиха рязко през март, засегнати негативно от спада в търсенето, свързан с пандемията от коронавирус и...

За да сложим край на тази епидемия, ще ни е необходима безопасна и ефективна ваксина. Ако направим всичко правилно, ще бъде възможно да я развием след година и половина - по-бързо от когато и да било. Но създаването на ваксина е само половината от битката. Милиарди дози ще трябва да бъдат произведени, за да защитят американците и жителите на цялата Земя. (Без ваксина развиващите се страни рискуват дори повече от богатите, защото им е по-трудно да влязат под карантина и да затворят предприятията).

Вече можем да започнем с изграждането на съоръжения за производство на тези ваксини. Тъй като много перспективни разработки ще изискват уникално оборудване, ще трябва да изградим съоръжения за всяка от тях, осъзнавайки, че някои от тях никога няма да бъдат използвани. Частните компании няма да поемат такива рискове, но федералното правителство е напълно способно на това. Добър знак е, че тази седмица администрацията се съгласи да подготви поне две компании за приготвяне на ваксини. Надявам се да има още повече.

В речта си на конференцията TED през 2015 г. призовах световните лидери да се подготвят за пандемия, сякаш това е война - тоест пускайте симулации, за да търсите пукнатини в системата. Както разбрахме тази година, все още ни предстои дълъг път. Но все още вярвам, че ако сега вземем правилните решения, въз основа на науката, конкретни данни и опита на медицинските работници, можем да спасим живота и да върнем страната на работа.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АМЕРИКА:

За часове: Отпуснаха 60 млн. долара за реконструкцията на моста в Балтимор

Байдън събра рекордни средства за предизборната си кампания

"Глупост": Белият дом коментира руските твърдения за украинска връзка в атентата край Москва

Стара книга в Харвардския университет била подвързана с човешка кожа

NYT: САЩ не са дали на Русия цялата налична информация за планираната атака в "Крокус Хол"

Шансът е един на милиони: Американец стана милиардер от лотарията

Извадиха две тела от реката след срутването на моста в Балтимор

Колумбия изгони аржентински дипломати

"По навик": САЩ свалиха поредните дронове на хутите

Опозицията във Венецуела на ръба на разпадането

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com