Бившият военен министър на Тръмп открито почна да го критикува

2089
Бившият военен министър на Тръмп открито почна да го критикува
Снимка: Getty Images/Guliver

Бившият ръководител на Пентагона генерал Джим Матис се изказа остро срещу президента Доналд Тръмп, обвинявайки държавния глава, че се опитва да "раздели" Америка, предаде БГНЕС.

"Доналд Тръмп е първият президент през живота ми, който не се опитва да обедини американския народ - дори не се преструва, че се опитва", пише Матис в изявление, публикувано онлайн от The Atlantic.

Snapchat ограничи публикациите на Тръмп заради расизъм

Snapchat в сряда спря да промотира постове на американския президент Доналд Тръмп, заявявайки, че подбуждат към "расово насилие", съобщ...

"Вместо това той се опитва да ни раздели", продължава пенсионираният военноморски генерал, който по-рано твърдеше, че би било неподходящо той да критикува действащия президент.

"Свидетели сме на последствията от три години без зряло ръководство", заяви той.

Матис определи себе си като "ядосан и ужасен", след като стана свидетел на събитията от последната седмица - Тръмп да заплашва с военни действия срещу американските граждани, тъй като протестите в национален мащаб прераснаха в насилие в някои градове. Бурята се развихри след убийството на 25 май на Джордж Флойд, чернокож мъж, който беше задушен с коляно от бял полицай.

Матис написа, че призивът на протестиращите за равнопоставеност е "полезно и обединяващо искане". И отхвърли решението за използване на сила за прочистване на мирни протестиращи близо до Белия дом в понеделник, за да се позволи на Тръмп да позира за снимки в близката повредена църква, като нарече тези действия "злоупотреба с изпълнителната власт".

Фотосесията на президента се превърна в повод за критика срещу действията на Тръмп във връзка с кризата, като религиозни лидери, политици и хора от цялата страна изразиха възмущение.

Анализ: Светът очаква решенията на Тръмп

Тъй като администрацията на Тръмп се оказа в трудна позиция що се отнася до преодоляването на безпрецедентните си вътрешни проблеми, пр...

"Когато се присъединих към военните, преди около 50 години, аз положих клетва за подкрепа и защита на Конституцията. Никога не съм и помислял, че на войските, полагащи същата клетва, ще бъде наредено при някакви обстоятелства да нарушават конституционните права на своите съграждани - още по-малко да предоставят възможност за странни снимки за избрания главнокомандващ, като военното ръководство стои редом с него", заяви Матис.

Тръмп отговори на Матис в Twitter, като повтори твърдението си, че "по същество" е уволнил шефа на Пентагона. "Вероятно единственото нещо, по което имаме нещо общо и с Барак Обама, е, че двамата имахме честта да уволним Джим Матис, най-надценения генерал в света", написа президентът на САЩ.

Матис беше начело на централното командване на САЩ, когато Обама го уволни през 2013 година заради агресивните си възгледи към Иран.

Месеци след като Матис подаде оставка, той отказа да критикува Тръмп публично, настоявайки, че военните трябва да останат аполитични. "Можем да се обединим без него, като използваме силните страни, присъщи на нашето гражданско общество", написа обаче в сряда Матис.

Пенсионираният генерал от морската пехота Джон Алън повтори критиката на Матис към Тръмп след речта му, заплашваща да разположи американските военни срещу американски граждани.

Тръмп: Не съм се крил в бункера, проверявах го

Президентът Доналд Тръмп в сряда отрече съобщенията в медиите, че е бил принуден поради заплаха за неговата безопасност да отиде в бунк...

"За дори случайния наблюдател понеделникът беше ужасен за Съединените щати и неговата демокрация. Речта на президента беше изчислена, за да проектира неговата жалка и произволна власт, но той не успя да проектира никоя от по-висшите емоции или лидерство, отчаяно необходими във всеки квартал на тази страна през този ужасен момент", пише във Foreign Policy бившият командващ силите на САЩ и НАТО в Афганистан.

Матис, по прякор "Бясното куче", си тръгна заради политиката на Тръмп в Сирия и по-точно обявеното от там изтегляне.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АМЕРИКА:

Първа пратка оръжие от САЩ за Украйна: Какво получава Киев? (ВИДЕО)

Потвърдено: САЩ са предоставили на Украйна ракети ATACMS с голям обсег

Помощта на САЩ може да потегли към Украйна - Байдън сложи подпис

47-годишна жена е първият евтанизиран човек в Перу

Закон в САЩ: Руски пари може да се харчат за Украйна, забрана за TikTok

Венецуела изгони хиляди от незаконна златна мина

Над 60 млрд. долара: Ново оръжие от САЩ за Украйна

Директорът на ФБР: TikTok е проблем за националната сигурност на САЩ

Републиканците за малко да сложат прът за новата военна помощ на САЩ за Украйна

Две жени са открити мъртви, а дете е отвлечено във Вашингтон: Полицията издирва бивш полицай

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com