Близо 90 000 нови случая на коронавирус в САЩ

2390
Близо 90 000 нови случая на коронавирус в САЩ
Снимка: iStock

Четири дни преди изборите, страната отбеляза най-високия брой заболели за денонощие. Коронавирусът продължава да е и едно от основните политически оръжия в битката между Доналд Тръмп и Джо Байдън, предаде Нова телевизия. Близо 90 000 са новите случаи на COVID-19 за едно денонощие. Това е и темата, която сблъска двамата опоненти Доналд Тръмп и Джо Байдън по време на обиколките им във Флорида.

Този щат може да се окаже ключов за изхода на изборите. Оттам Байдън определи като пълен провал битката с коронавируса, която провежда президентската администрация. Тръмп беше категоричен, че втори локдаун няма да има. 1 000 долара е глобата, ако не носиш маска. Правилата във Вашингтон са безкомпромисни.

Коронавирусът по света: САЩ счупиха рекорда по заразени, над 90 000 за ден

Потвърдените случаи на коронавирус (болестта COVID-19) в световен мащаб са вече между 45 018 354 и 45 346 910 според американ...

Въпреки това Съединените щати отбелязаха рекорд от близо 90 000 заразени с коронавирус за едно денонощие. В административната част на Вашингтон улиците са пусти. Въпреки че страната е на прага на изборите, чиновниците работят дистанционно. Училищата и университетите също са затворени от месеци. Доктор Румен Хичев има дългогодишна практика в САЩ. Българският специалист води щаб за бързо реагиране към американския Департамент по здравеопазване. В момента доктор Хичев е в поредната си карантина.

„Това сваляне на гарда изигра лоша шега на много страни – включително България и САЩ. Този факт обаче не бива да ни изненадва, защото при всички пандемии втората вълна е по-силна”, отбеляза Хичев. Според него само масовата ваксинация може да спре вируса, но пътят до нея е дълъг. Ученият е категоричен, че спорът „за” и „против” маските е безсмислен на този етап от пандемията. „Ако цялото общество се отнесе отговорно и носи маски на места, където има струпване на хора, там предпазните средства намаляват разпространението на вируса”, посочи Румен Хичев. Новият рекорд на заразили се с COVID-19 американци стана повод Тръмп и Байдън да сблъскат позиции във Флорида. Двамата са в щата в опит да спечелят последни важни гласове преди вторник.

„Доналд Тръмп развя бялото знаме, изостави семействата ни и е заобиколен от вируса. Но американците никога не се отказват”, заяви кандидатът на демократите Джо Байдън. „Сравняват ни с Европа. Германия се справяла добре, Франция се справяла добре. Не, те не се справят добре. Ние вече имахме един локдаун. Разбрахме болестта и сега отваряме отново бизнеса. В момента сме в икономическа експлозия. Четири пъти по-голяма, отколкото очакваха експертите”, категоричен беше Доналд Тръмп. Маските се оказват важна част и от пропагандата. В една от рекламите на CNN, която открито подкрепя Джо Байдън, се казва, че предпазното средство не е политика, а въпрос на култура. Дали болестта е ключовият играч на изборите, Румен Хичев смята: „Америка загуби толкова човешки животи, колкото не е губила от Втората световна война насам”.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АМЕРИКА:

NYT: САЩ не са дали на Русия цялата налична информация за планираната атака в "Крокус Хол"

Шансът е един на милиони: Американец стана милиардер от лотарията

Извадиха две тела от реката след срутването на моста в Балтимор

Колумбия изгони аржентински дипломати

"По навик": САЩ свалиха поредните дронове на хутите

Опозицията във Венецуела на ръба на разпадането

САЩ купуват снаряди от Турция, дават ги на Украйна

Обвиниха детска писателка в САЩ, че е убила съпруга си: Ето какво я уличава

Срутеният мост в Балтимор - инцидент за политическа употреба срещу Байдън

Заради хакeри: Криптосекторът претърпя огромен инцидент със сигурността

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com