Бразилия иска от ООН да е първа на опашката за ваксини срещу коронавируса

1464
Бразилия иска от ООН да е първа на опашката за ваксини срещу коронавируса
Снимка: Getty Images/Guliver

Председателите на двете камари на Бразилския национален конгрес (двукамарен парламент) сенатор Родригу Пашеку и депутатът Артур Лира поискаха от генералния секретар на ООН Антонио Гутериш помощ за приоритетно получаване на ваксини срещу COVID-19 чрез международния механизъм COVAX, съобщава пресслужбата на законодателния орган на страната, предаде БГНЕС.

"В телефонен разговор с Антонио Гутериш, Пашеку припомни тежката ситуация с пандемията в Бразилия. На 1 април председателят на Сената изпрати апел до генералния секретар на ООН, в който поиска от организацията и международната общност ускоряване на ваксинацията срещу COVID-19 в Бразилия", се казва в съобщението. Лира също пише в Туитър за разговор с Гутериш, по време на който посочва "необходимостта от увеличаване на доставката на ваксини".

Бразилия отново с антирекорд: 4249 жертви на COVID-19 за ден

Бразилия отбеляза дневен анти-рекорд от 4 249 смъртни случая от COVID-19, като претоварените болници вече изчерпват консумативите и лек...

По-рано, в края на март 2021 г., бразилските власти създадоха комитет за противодействие на пандемията, един от координаторите на който е Пашеку, припомня пресслужбата на парламента.

Изследователската асоциация на Освалдо Круз към бразилското министерство на здравеопазването (Fiocruz) в началото на март отбеляза рязко влошаване на епидемичната ситуация в цялата страна. Тя отбеляза миналата седмица, че "вирусът продължава да циркулира активно в цялата страна". Според асоциацията, епидемичната ситуация "ще остане критична" през април.

Първият случай на коронавирусна инфекция в Бразилия беше потвърден на 26 февруари миналата година. По брой случаи (повече от 13,521 милиона в момента) Бразилия отстъпва само на САЩ и Индия. По брой смъртни случаи (малко над 355 000) е на второ място след САЩ. От началото на март учените отбелязват рязко влошаване на епидемичната ситуация с разпространението на инфекцията в цялата страна, което не е наблюдавано нито веднъж от началото на пандемията. През изминалата седмица са регистрирани над 491 000 нови случая на инфекция и над 21 000 смъртни случая.

Ваксинацията срещу започна в Бразилия на 18 януари. Кампанията за ваксини използва препарати, разработени от британско-шведската компания AstraZeneca и университета в Оксфорд, и китайска ваксина от Sinovac Biotech - CoronaVac. И двете лекарства се произвеждат в Бразилия от китайски суровини. През второто тримесечие е планирано да започне производството на активния компонент на ваксината на Оксфорд в страната. Местният регулатор е одобрил ваксини от Pfizer и Janssen, но те все още не се предлагат в страната.

Проститутки на протест - искат ваксина като работници на първа линия

Проститутките в град Бело Оризонте, югоизточна Бразилия, са принудени да напуснат хотелите заради мерките срещу коронавируса, пише табл...

Още: Ръст в броя на новите случаи на коронавирус у нас, над 200 души са починали за денонощие

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АМЕРИКА:

ПВО от бъдещето: Противоотрова на междуконтинентални балистични ракети от САЩ (ВИДЕО)

Ето как Кенеди-младши спечели от антиваксърска организация

Пропалестински протести блокираха движението в САЩ

Потвърдено: Протеже номер 1 на Тръмп в Конгреса пак забави помощта на САЩ за Украйна (ВИДЕО)

Кола за кетъринг се бъсна в самолет и се заклещи отдолу (СНИМКА)

Без медицинска помощ за смяна на пола: Американски щат на път да наложи забраната

Ето как Мъск реагира на демографската криза в България (СНИМКИ)

Джо Байдън показа доходите си

"САЩ твърдо подкрепя отбраната на Израел": Лойд Остин предупреди Иран

САЩ с впечатляваща военна поука за Иран след атаката срещу Израел (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com