X
 
 

Бразилската рецесия е най-тежката в историята на страната

427 0
Бразилската рецесия е най-тежката в историята на страната
Снимка: Getty Images/Guliver

Бразилската рецесия, продължаваща вече две години, е най-тежката в историята на страната, чиято икономика отбелязва свиване осем поредни тримесечия, става ясно от данни на държавната статистика.

Според тях икономиката се е свила с 0,9% през последните три месеца на 2016 г. Това означава общо свиване от 3,6% за цялата 2016 г. То следва спад от 3,8% за предходната 2015 г. Това е най-голямото свиване откакто в страната се води статистика.

Безработицата в Бразилия е 12,6%, което представлява около 13 млн. души без работа.

Бразилската икономика, най-голямата в Латинска Америка, беше ударена от спад в цените на петрола, соята, металите и други износни продукти. Тя пострада и от политическата криза, разразила се заради мащабни корупционни скандали, предаде БГНЕС.

Политическото ръководство е в криза от миналата година насам, когато президентът Дилма Русеф беше отстранена от власт чрез импийчмънт заради незаконно манипулиране на правителствени сметки. В същото време някои от високопоставените приближени на нейния наследник Мишел Темер също са замесени в дело за корупция. Скандалът, които трябва да достигне до повратна точка скоро, с публикуването на показания срещу високопоставени политически фигури, пречи на държавния глава Темер да прокара в конгреса икономически реформи.

Actualno.com

Етикети:

Рейтинг: 5 от 5. Гласували общо: 1 потребители