Българска банкерка - една от обвинени в САЩ за измама за 2 млрд. долара

10545
Българска банкерка - една от обвинени в САЩ за измама за 2 млрд. долара
Снимка: iStock/Guliver

Трима бивши служители на прочутата в цял свят швейцарска банка Credit Suisse са обвинени в участие в измамна схема, струвала 2 млрд. долара на една от най-бедните държави в света – Мозамбик. Сред обвинените е и българка – Даниела Събева, бивш вицепрезидент на международното финансово звено на швейцарската банка, съобщават редица световни медии, начело с имена като The Washington Post, BBC и Bloomberg.

Обвинението срещу Събева и съучастниците ѝ (Андрю Пиърс и Сурджан Сингх) е повдигнато в САЩ – във федерален съд в Бруклин (делото е U.S. v. Boustani, 18-cr-681). И тримата са задържани в Лондон, като САЩ искат да ги екстрадират, но в момента всички са пуснати под гаранция. Освен тях има още двама арестувани, включително бивш финансов министър на Мозамбик – Мануел Чанг. Арестът на Чанг е станал в Южна Африка на 29 декември и той със сигурност ще бъде екстрадиран в САЩ. Другият арестуван е „инвеститор“ - Жан Бустани.

Хиляди години затвор за организатор на финансова пирамида

Тайландски трибунал осъди местния жител Пудит Кититрадилок на 13 725 години затвор за организиране на финансова пирамида. Мошеникът беш...

Каква е схемата – държавни предприятия в Мозамбик изтеглят заеми за 2 млрд. долара от чуждестранни инвеститори за разработка на проекти в областта на морското дело и за брегова охрана срещу пирати, като идеята за инвестиции била „подсладена“ с обещание съответните инвеститори, прояващи интерес, да получат възможност да разработват газови находища на територията на Мозамбик. В цялата схема обаче са раздадени подкупи за 200 млн. долара, а освен това от МВФ е крито колко големи са били взетите заеми. В обвинителния акт се посочва, че „конспираторите“ опитвали да лъжат както инвеститорите, така и да точат пари чрез сложни схеми с държавни активи на Мозамбик. Освен това, по един от заемите бившите банкери премахнали условието той да бъде обезпечен с държавни активи.

Пример за облагодетелстване от подкупи е холдинговата компания Printinvest Group. Там връзката е Жан Бустани. Инвеститорът се съгласил да плати общо 62 млн. долара подкупи през декември 2011 година – 50 млн. долара за хора от правителството на Мозамбик „за консултации“ и 12 млн. долара за хора от самия Printinvest – за да завишат цените на оборудване за един от „морските проекти“, като през 2013 година Събева и Пиърс напускат Credit Suisse и отиват да работят за Printinvest.

В крайна сметка измамата лъсва, когато създадените държавни компании за работа по проектите не успяват да върнат заеми при падеж. Мозамбик емитира облигации, за да покрие дефицита, но това моментално събужда подозрението на инвеститорите, които не са в схемата.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АМЕРИКА:

CNN: Оръжията от САЩ са близо до Украйна, ще пристигнат светкавично

Йоко Оно с медал за изключителен принос към американската култура

Австралийският премиер нарече Илон Мъск „арогантен милиардер“

"Купуването на мълчание е изборна измама": Прокуратурата с удар срещу Тръмп

ООН: Азия с най-много щети от климатичните промени

Антъни Блинкен: САЩ не прилагат двойни стандарти за правата на човека в Израел

Байдън: Военната помощ ще пристигне бързо

Тръмп отиде в съда за процеса "пари за мълчание"

Увеличават се случаите на заразени от урина на плъхове в Ню Йорк

Хиляди колумбийци протестираха срещу реформите на президента си (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Америка