Чрез говорителя си Тръмп каза на Русия да върне Крим на Украйна

2530
Чрез говорителя си Тръмп каза на Русия да върне Крим на Украйна
Снимка: Getty Images/Guliver

Американският президент Доналд Тръмп даде ясно да се разбере, че очаква връщането на Крим на Украйна и деескалация на ситуацията в източната част на страната. Тази позиция на Тръмп обаче беше представена на редовната пресконференция от прессекретаря на Белия дом Шон Спайсър.

Стратегията на САЩ по санкциите срещу Русия остава непроменена, заяви Шон Спайсър, предаде БГНЕС.

Румен Радев: Санкциите срещу Русия трябва да бъдат вдигнати

Новоизбарният президент Румен Радев даде интервю за телевизионния канал "France 24". В него той поиска отмяна на икономическите санкции...

"Президентът даде много ясно да се разбере, че очаква от руското правителство намаляване на насилието в Украйна и връщането на Крим. В същото време той разчита на нормализиране на отношенията с Русия, за разлика от предишните администрации, за справяне с на многото проблеми, пред които е изправена международната общност, като заплахата от "Ислямска държава" и тероризма", каза Спайсър. Той подчерта, че Тръмп "заема изключително твърда позиция по отношение на Русия". Говорителят на Белия дом отново се позовава на изявленията на постоянния представител на САЩ в ООН Ники Хейли, че санкциите заради Крим ще бъдат вдигнати само след завръщането на полуострова в състава на Украйна.

"Администрацията на Обама се опита да рестартира отношенията с Русия, но претъпря неуспех. Те се опитаха да кажат на Русия да не нахлува в Крим, но претърпяха неуспех", посочи Спайсър. В същото време той каза, че Тръмп разбира, че в интерес на Америка е да има добри отношения с Русия.

Руският отговор

Изявлението на Белия дом относно връщането на Крим от Русия може да е свързано с желанието на администрацията да "приглуши" недоволството на американския истаблишмънт от президента Доналд Тръмп заради предполагаемата му "проруска" позиция. Това е мнението на председателя на комисията по отбрана и сигурност в Съвета на федерацията Виктор Озеров.

Съветник на Тръмп напусна заради скандал с Русия, САЩ има нов финансов министър

Съветникът по националната сигурност на президента Доналд Тръмп Майкъл Флин подаде оставка. Това предаде CNN позовавайки се на източниц...

"Смятам, че една от причините за това изявление е ситуацията, която се създаде от известно време около Тръмп. Това беше направено, за да се намали напрежението, да се покаже, че той не е толкова проруски настроен, колкото може да изглежда, за да се приглуши недоволството, което се надигна по този повод у американския истаблишмънт", каза Озеров.

Отношенията между Русия и Запада се влошиха след анексирането на Крим и продължаващата все още война в Украйна. В края на юли 2014 г. ЕС и САЩ, от санкции срещу определени физически лица и фирми, преминаха към мерки срещу цели сектори на руската икономика. В отговор Русия ограничи вноса на хранителни продукти от страни, които са наложили санкции срещу нея: САЩ, ЕС, Канада, Австралия и Норвегия. Бившият президент на САЩ Барак Обама удължи санкциите срещу Русия с една година, а лидерите на ЕС се споразумяха за удължаване на икономическите санкции до средата на 2017 година.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АМЕРИКА:

Републиканците за малко да сложат прът за новата военна помощ на САЩ за Украйна

Две жени са открити мъртви, а дете е отвлечено във Вашингтон: Полицията издирва бивш полицай

CNN: Оръжията от САЩ са близо до Украйна, ще пристигнат светкавично

Йоко Оно с медал за изключителен принос към американската култура

Австралийският премиер нарече Илон Мъск „арогантен милиардер“

"Купуването на мълчание е изборна измама": Прокуратурата с удар срещу Тръмп

ООН: Азия с най-много щети от климатичните промени

Антъни Блинкен: САЩ не прилагат двойни стандарти за правата на човека в Израел

Байдън: Военната помощ ще пристигне бързо

Тръмп отиде в съда за процеса "пари за мълчание"

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com