ЦРУ още през лятото предупредило Германия за удар по "Северен поток"

4636
ЦРУ още през лятото предупредило Германия за удар по "Северен поток"
Снимка: Danish Defence Command

Централното разузнавателно управление (ЦРУ) на САЩ предупредило Германия за възможни атаки по газопроводите в Балтийско море още през това лято. Информацията е на немското списание Der Spiegel и идва след трите засечени теча на газ от „Северен поток 1“ и „Северен поток 2“.

Няколко европейски лидери и експерти заговориха за „саботаж“ при инцидента с тръбопроводите, без да назовават конкретно Русия. Но тъй като Москва използва „Северен поток“ за газовия си шантаж спрямо Европа, думите на Урсула фон дер Лайен, датския премиер Мете Фредериксен и други евролидери се подразбират.

Две от повредите са при „Северен поток 1“, на североизток от датския остров Борнхолм. Един теч имаше в нефункциониращия „Северен поток 2" - край югоизточния бряг на същия остров. Берлин, Стокхолм и Копенхаген разследват случая.

Фон дер Лайен заплаши със строги последици при умишлено повреждане на енергийната инфраструктура

Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен предупреди за строги последици при всяко умишлено повреждане на европейската...

Пред Der Spiegel от германското правителство казват: "Ние не заемаме публична позиция по въпроси, свързани с каквито и да било разузнавателни данни или разузнавателни дейности“. Но добавят, че Берлин е склонен да вярва, че това е целенасочена атака срещу газопроводите.

Радослав Сикорски, бивш министър на външните работи на Полша и настоящ член на Европейския парламент, предизвика разгорещени дискусии с публикация в Twitter, когато във вторник пусна снимка на бълбукащата морска вода след изтичането на газ с думите: "Благодаря ти, САЩ".

Появиха се и спекулации относно участието на Русия в евентуален саботаж на тръбопроводите. От Кремъл напълно спряха синьото гориво по "Северен поток 1", като цитираха повреда в турбините за основна причина. Европейските лидери обаче заявяват, че това е начин Владимир Путин да спре кранчето дори на тези, които плащат по схемата му в "Газпромбанк".

Киев: Изтичането на газ от "Северен поток" е терористична атака на Москва

Украйна заяви, че докладваните течове на газ по газопровода "Северен поток", свързващ Русия и Европа, вероятно са резултат от "терорист...

Степента на повредата означава, че е много малко вероятно тръбите на "Северен поток" да доставят газ в Европа тази зима, дори ако има политическа воля за това, смятат анализаторите от Eurasia Group.

По време на войната Русия спря потоците по 760-километровия газопровод "Северен поток 1", а Германия попречи те изобщо да започнат по паралелния "Северен поток 2". Причината - руската агресия при инвазията в Украйна.

Днес говорителят на Кремъл Дмитрий Песков заяви, че било „глупаво и абсурдно“ да се заключава, че Москва стои зад теча на газ от тръбопроводите в Балтийско море. Това е отговорът му на заявеното от Украйна, която обвини Русия в „терористична атака“. Според сеизмолози в университета в Упсала, Швеция, инцидентите са причинени от експлозии, а не от земетресение или свлачище.

Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен предупреди с „възможно най-строг отговор“, а държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен каза, че течовете „няма да окажат значително въздействие на енергийната гъвкавост на Европа“.

ОЩЕ: Европа може да спечели газовата война на Путин, но след като си научи уроците от "Северен поток"

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АМЕРИКА:

"Глупост": Белият дом коментира руските твърдения за украинска връзка в атентата край Москва

Стара книга в Харвардския университет била подвързана с човешка кожа

NYT: САЩ не са дали на Русия цялата налична информация за планираната атака в "Крокус Хол"

Шансът е един на милиони: Американец стана милиардер от лотарията

Извадиха две тела от реката след срутването на моста в Балтимор

Колумбия изгони аржентински дипломати

"По навик": САЩ свалиха поредните дронове на хутите

Опозицията във Венецуела на ръба на разпадането

САЩ купуват снаряди от Турция, дават ги на Украйна

Обвиниха детска писателка в САЩ, че е убила съпруга си: Ето какво я уличава

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com