ЦРУ предупредило Обама: Путин изрично е наредил да се помогне на Тръмп

7294
ЦРУ предупредило Обама: Путин изрично е наредил да се помогне на Тръмп

Централно разузнавателно управление (ЦРУ) е разполагало с разузнавателна информация от миналия август, че лично руският държавен глава Владимир Путин е наредил провеждането на операция в помощ на Доналд Тръмп по време на президентските избори в САЩ миналата година. Информацията е придобита от дълбоко законспириран източник в Кремъл и е лично предадена на Барак Обама от тогавашния директор на ЦРУ Джон Бренън - извън официални канали. Това съобщава The Washington Post.

Според авторитетната американска медия Путин е издал директива по отношение на операцията - да се направи всичко възможно Хилари Клинтън да загуби или минимум кампанията и имиджът ѝ да бъдат сериозно засегнати. Информацията е изненадала Белия дом и тогавашния президент Барак Обама и е поставила в трудна ситуация ръководството на американското разузнаване и цели пет месеца са били обсъждани варианти. Предприет е по-умерен подход, като за това е повлияла най-вече увереността, че победата на Клинтън е сигурна. Припомняме, че тя беше кандидат на Демократическата партия, а именно като кандидат на тази партия Обама стана президент. Освен това самият Обама се сблъскваше с обвинения, че оказва влияние на предизборните кампании.

Тайните служби отричат да са записали вечерята между Тръмп и Коми в Белия дом

Американската служба за охрана на президента и на високопоставени ръководители от администрацията във Вашингтон "Сикрет Сървис" заяви, ...

В крайна сметка САЩ са изпратили предупреждение до Москва, а Обама е решил да изгони от САЩ 35 руски дипломати, като това стана факт след победата на Тръмп, като евентуални по-сериозни ответни мерки са били оставени за след изборите. Имало е най-малко четири предупреждения – директно между президентите Путин и Обама, на ниво началници на разузнаване и на дипломатическо ниво. Според разузнаването този натиск е имал ефект и според него Москва е преустановила намерението си да саботира вота. Американските власти са били готови и с наказателни мерки спрямо Русия, сред които още санкции, информация, която би могла да компрометира самия Путин и дори кибератаки срещу руска инфраструктура. Описанието, давано от The Washington Post, е, че са били разположени "кибер бомби", които все още могат да бъдат задействани и това в момента зависи от Тръмп.

The Washington Post посочва, че още щом разузнавателната информация е била получена, Белият дом я е разглеждал като сериозна заплаха за националната сигурност, коментира БГНЕС. Била е създадена и секретна група, която да потвърди сведенията и да изготви отговор, но вече е било много късно да се действа по разкритията на WikiLeaks за Демократическата партия и кампанията на Клинтън - т.нар. скандал с имейлите на Клинтън в качеството и на държавен секретар. Затова фокусът на службите е бил насочен върху това дали Москва би могла да се намеси на самите избори от 8 ноември като хакне регистрационните списъци или машините за гласуване. В това отношение стратегията на администрацията на Обама е успяла и от септември миналата година насам Русия на практика е спряла кибер атаките.

CBS посочва, че разследването за евентуалната руска помощ за Тръмп от страна на Конгреса се е съсредоточило върху това да установи дали съветниците в кандидат-президентската кампания на милиардера са успели да получат ценна информация от хакнати от руски хакери бази данни, включително с данни за американски избиратели. А бившият американски посланик в Русия от времето на втория мандат на Обама Майкъл Макфаул е категоричен, че Москва трябва да понесе много по-сериозни санкции и Конгресът трябва да действа в тази посока, тъй като действията на Кремъл са директно нарушение на суверенитета на САЩ.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АМЕРИКА:

Камарата на представителите на САЩ с важна стъпка за помощта за Израел и Украйна

Mъж се самозапали пред съда, който гледа делото срещу Доналд Тръмп

Демократите в САЩ спасиха законопроекта за Украйна и Израел от крайнодесни републиканци

Директорът на ЦРУ: Без нова помощ Украйна може да загуби войната още тази година

Конгресменка, родена в Украйна, поиска орязване на военната помощ за Киев

Илон Мъск иронизира ударите на Израел по Иран

САЩ наложиха вето на искането на Палестина да се присъедини към ООН

Семейство Кенеди подкрепи Байдън

ФБР: Китайски хакери се готвят да атакуват инфраструктурата на САЩ

САЩ са против пълноправно членство на Палестинската автономия в ООН

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Америка