Джо Байдън представи национална стратегия за борба с COVID-19

1416
Джо Байдън представи национална стратегия за борба с COVID-19
Снимка: Getty Images

В първия си пълен работен ден на новия пост американският президент Джо Байдън постави началото на национална стратегия за ограничаване на епидемията от коронавируса. За целта той представи координиран федерален отговор на кризата – нещо, на което предшественикът му Доналд Тръмп се противопоставяше, предаде ДПА.

Стратегията на Байдън цели да възстанови доверието в правителството, да ускори ваксинационната програма, да засили тестването и носенето на маски, да доведе до безопасно отваряне на училищата и отделните икономически отрасли и да постигне расова справедливост. "Ние можем да победим и ще победим COVID-19. Америка заслужава отговор на ковид пандемията, който да е основан на наука, данни и обществено здраве – а не на политика", заяви в комюнике Белият дом. "Националната стратегия дава пътна карта за извеждане на Америка от най-тежката здравна криза за последните сто години.", се казва още в комюникето.

Байдън оставя Сената да реши за импийчмънта на Тръм, приоритет е COVID кризата

Президентът на САЩ Джо Байдън ще напусне Сената на САЩ, за да вземе решение за по-нататъшни действия по отношение на импийчмънта на бив...

Планът очертава и десетина мерки в сферата на изпълнителната власт, които ще бъдат предприети от Байдън през първите два дни от управлението му, допълва Белият дом. По-късно днес се очаква новият президент демократ да коментира плана на правителството си за справяне с епидемията от коронавируса и да подпише укази.

След официалното си встъпване в длъжност вчера той подписа редица укази, отменящи някои знакови политически решения на Тръмп. Указите предвиждат например нови мерки като задължително носене на маски във федералните учреждения и връщането на САЩ в СЗО. Тръмп дълго време омаловажаваше и управляваше зле пандемията, избягваше носенето на маска на обществени места и отричаше федералния подход за справяне с кризата, за сметка на предоставянето на по-голяма свобода на правителствата на отделните щати при вземането на решения в тази насока, отбелязва ДПА.

До момента коронавирусът зарази 24,4 милиона души в САЩ и отне живота на над 406 000, което е много повече, отколкото във всяка друга страна, припомня 24 часа. "Страната ни продължава да преживява най-мрачните дни на пандемията с рекорден брой случаи на заразяване, хоспитализации и починали", заяви Белият дом.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АМЕРИКА:

Шансът е един на милиони: Американец стана милиардер от лотарията

Извадиха две тела от реката след срутването на моста в Балтимор

Колумбия изгони аржентински дипломати

"По навик": САЩ свалиха поредните дронове на хутите

Опозицията във Венецуела на ръба на разпадането

САЩ купуват снаряди от Турция, дават ги на Украйна

Обвиниха детска писателка в САЩ, че е убила съпруга си: Ето какво я уличава

Срутеният мост в Балтимор - инцидент за политическа употреба срещу Байдън

Заради хакeри: Криптосекторът претърпя огромен инцидент със сигурността

Байдън: САЩ могат да защитят Украйна от "касапина" Путин (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com