Джо Байдън: Това е денят на Америка, цялата ми душа е в това да обединя страната

2656
Джо Байдън: Това е денят на Америка, цялата ми душа е в това да обединя страната
Снимка: Getty Images

"Това е денят на Америка, на демокрацията, на историческата надежда. Америка се изправи и се издигна над предизвикателствата". Това каза в първата си реч като президент на САЩ Джо Байдън. Като основен акцент в речта си той изведе идеята за "единство“.

"Днес празнуваме триумфа не на кандидат, а на кауза - кауза на демокрацията. Волята на хората е чута и волята на хората е послушана. Отново научихме, че демокрацията е ценна, тя е крехка. И в този час, приятели, демокрацията надделя", каза още той. "Само преди няколко дни насилието опита да разруши основите ни, но ние излязохме като един", категоричен бе Байдън.  

Столтенберг поздрави Байдън: Днес отваряме нова глава

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг поздрави Джо Байдън с встъпването му в длъжност като 46-тия президент на Съединените щати...

В речта си той засегна последиците от коронавирусната криза и расовото неравенство, които според него могат да бъдат преодолени чрез сплотеност. "Имаме още път да извървим. Имаме много да свършим. Много да възстановим, много да изградим, да излекуваме. Вирусът удари нацията ни и за година взе жертви, колкото в цялата Втора световна война. Много бизнеси бяха разрушени", каза още американският президент. 

"Днес цялата ми душа е в това – да обединим Америка, да обединим хората и нацията си и това е моята кауза. Да победим екстремизма, беззаконието. Чрез обединение можем да постигнем велики неща, можем да победим смъртоносния вирус. Ние можем да направи това сега", категоричен бе Байдън като направи препратка към думите на Джордж Вашингтон. 

"Днес тук да започнем наново, всички ние, да започнем да се изслушваме, да се виждаме, да се уважаваме, да спрем унищожителния огън, нека неразбирателствата ни не стават повод за война", каза още той като се обърна и към хората, които не го подкрепят. "На всички противници – изслушайте ме, ако все пак не сте съгласни, нека бъде така, това е демокрацията, но нека го направим мирно. Несъгласието не трябва да довежда до разединение. Аз ще бъда президент на всички американци, ще бъда президент на всички американци", категоричен бе той.

"Трябва да гледаме към бъдещето на Америка и да изпълняваме основното за всяка демокрация – единството", каза Байдън. "Работата, която ни предстои, изисква силата на всички нас, да устоим на тази тъмна зима, нека оставим политиката и да се изправим пред пандемията като една нация. Както се казва в Библията - "можем да изтърпим една нощ, но на сутринта ще има радост, ще преминем през това заедно", каза още американският президент.

46-тият президент: Джо Байдън встъпи официално в длъжност (ВИДЕО)

Барак Обама, Бил Клинтън й съпругата му Хилари, вицепрезидентът на Доналд Тръмп Майк Пенс и самият Джо Байдън вече са в Капитолия, съоб...

"Разбираме, че светът ни гледа. Посланието ми е – Америка е поставена на изпитание и излиза по-силна, ще се свържем със света, ще го водим, ще се върнем. Ще бъдем силен и доверен партньор за мир, сигурност и сътрудничество", допълни Байдън.

"Приятели, това е време на изпитание, имаше атака срещу демокрацията и истината, изправени сме пред вируса, системен расизъм, кризата с климата, едновременно трябва да се борим със всичко. Заклевам се, че винаги ще бъда честен с вас, ще отстоявам Конституцията демокрацията и ще дам всичко, каквото мога, в услуга на вас, няма да мисля за власт", категоричен бе той. "Величие и доброта – нека това е историята, която ни води, която ни вдъхновява", допълни Джо Байдън.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АМЕРИКА:

За часове: Отпуснаха 60 млн. долара за реконструкцията на моста в Балтимор

Байдън събра рекордни средства за предизборната си кампания

"Глупост": Белият дом коментира руските твърдения за украинска връзка в атентата край Москва

Стара книга в Харвардския университет била подвързана с човешка кожа

NYT: САЩ не са дали на Русия цялата налична информация за планираната атака в "Крокус Хол"

Шансът е един на милиони: Американец стана милиардер от лотарията

Извадиха две тела от реката след срутването на моста в Балтимор

Колумбия изгони аржентински дипломати

"По навик": САЩ свалиха поредните дронове на хутите

Опозицията във Венецуела на ръба на разпадането

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com