Доклад: Сан Франциско наркотиците са отнели повече животи, отколкото Covid-19

3636
Доклад:  Сан Франциско наркотиците са отнели повече животи, отколкото Covid-19
Снимка: iStock/Guliver

През януари съдебен лекар в Сан Франциско публикува шокиращ доклад: миналата година наркотиците са убили три пъти повече жители от коронавируса - 699 срещу 235, пише Le Monde. Това е абсолютен рекорд: през 2019 г. предозиране е причинило смъртта на 441 души, което вече е със 70% повече от 2018 г. (259 души). По този начин в Сан Франциско, където е едно от най-ниските нива на смъртност от коронавируса сред всички американски градове, средно двама души на ден умират от незаконни вещества през последната година. Тази „тиха“ пандемия процъфтява в центъра, по малките улици и в кварталите на бедните, предаде агенция Фокус.

Както в останалата част на Америка, повечето свръхдози включват синтетичния опиоид фентанил, който е пет пъти по-силен от хероина. Според Американските центрове за контрол и превенция на заболяванията (CDC) между май 2019 г. и май 2020 г. от предозиране с лекарството са загинали 91 000 американци - повече от жертвите във Виетнамската война или броя на загиналите по пътищата от 2017 г. насам.

Нов Covid-тест дава резултати три пъти по-бързо от досегашните и открива мутации

Френски изследователи са разработили нов тест за коронавирус, който според тях дава резултати три пъти по-бързо от бързите антигенни те...

Фентанилът се появява в Сан Франциско през 2018 година и сега 500 милиграма от веществото могат да бъдат закупени за 20 долара в квартала Тендърлойн, убежище за дилъри и бездомници от десетилетия. Според френския вестник тази област представлява една четвърт от смъртните случаи в града: поради карантината той се е превърнал в пазар на наркотици на открито. Местните и бездомните асоциации обвиниха правителството в неактивност и смятат, че „Тендърлойн“ е гето, в което се толерира престъпността, за да се запази безопасността на останалата част от града. През май 2020 г. Хейстингския колеж по право на Калифорнийския университет и други граждани заведоха дело срещу администрацията, след като преброиха над 400 палатки в района. Кметството разпореди бездомните да бъдат настанени в евтини хотели и разреши да се създадат официални палаткови лагери на паркинги.

Пандемията изостри проблема с наркотиците в Сан Франциско, се отбелязва в статията. „Златното правило за предотвратяване на предозирането е да не оставяме хората да бъдат сами“, обяснява Кристен Маршал, ръководител на финансирания от града проект за предотвратяване на предозирането DOPE. Карантината, от друга страна, наложи социално дистанциране и прекъсна работата на екипите за помощ, работещи в квартала.

Според карта, съставена от The San Francisco Chronicle, повечето смъртни случаи от предозиране живеят в хотелски стаи, предоставени от кметството за бездомните. Някои бяха открити чак след няколко дни. Други загинаха по улиците от студа. Според информация от съдебните лекари 76% от смъртните случаи са мъже, една четвърт са афроамериканци, докато чернокожите съставляват само 5% от общото население на града.

Статистиката показва, че броят на смъртните случаи от предозиране е започнал да расте през март с въвеждането на карантина: ако през януари 2020 г. са регистрирани 38 смъртни случая, то през април - вече 52, през май - 71. Тази „тиха“ епидемия е могла да доведе до по-голям брой жертви, ако Naloxone, спешно лекарство за неутрализиране на ефектите на опиоидите, не е спасило 3400 души, казват от DOPE. Организацията разпространява животоспасяващи комплекти (антидоти, стерилни спринцовки) и обучава общински работници и семейства за откриване на предозиране. „Ако нямахме налоксон вече нямаше да имаме място в моргата“, казва Кристен Маршал пред The San Francisco Chronicle.

Отново висок брой заразени с COVID-19, рекорд на ваксинациите за денонощие

Броят на новите случаи на коронавирус отбеляза спад и като абсолютно число, и като процент. 1 800 са новооткритите заразени за 23 февру...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АМЕРИКА:

Огнен ад: Пожар опустоши строящ се небостъргач (ВИДЕО)

За часове: Отпуснаха 60 млн. долара за реконструкцията на моста в Балтимор

Байдън събра рекордни средства за предизборната си кампания

"Глупост": Белият дом коментира руските твърдения за украинска връзка в атентата край Москва

Стара книга в Харвардския университет била подвързана с човешка кожа

NYT: САЩ не са дали на Русия цялата налична информация за планираната атака в "Крокус Хол"

Шансът е един на милиони: Американец стана милиардер от лотарията

Извадиха две тела от реката след срутването на моста в Балтимор

Колумбия изгони аржентински дипломати

"По навик": САЩ свалиха поредните дронове на хутите

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com