Доклад: Западните оръжия подклаждат конфликти в Близкия изток, Северна Африка

2445
 Доклад: Западните оръжия подклаждат конфликти в Близкия изток, Северна Африка
Снимка: БГНЕС

САЩ и европейските им съюзници изнасят почти три четвърти от всички оръжия в Близкия изток и Северна Африка, установи нов доклад.

Експерти твърдят, че износът на оръжие за региона подклажда конфликти и нарушения на човешките права.

През последните пет години износът на западните страни съставлява по-голямата част от оръжията, доставени в Близкия изток и Северна Африка, се казва в доклад, публикуван тази седмица от базирания във Вашингтон Център за международна политика (CIP).

САЩ са водещи с дял от близо 50% от всички трансфери на оръжие в региона, докато Франция, Великобритания, Германия и Италия представляват 24%. Русия беше вторият по големина единичен доставчик на оръжия за региона, изоставайки от САЩ със 17% в глобалния пазар за износ на оръжия за региона.

CIP, мозъчен тръст, който се застъпва за мирен международен ангажимент, съобщава, че износът на оръжия често се описва „като сила за стабилност, начин за укрепване на съюзи, начин за противодействие на Иран или по-общо като инструмент за създаване на баланс на силите, който прави конфликта по-малко вероятен“.

Подклаждане на конфликт

Стрелковото оръжие и друга военна помощ са изиграли роля за продължаване на конфликта, но големите оръжейни системи са нанесли огромни разрушения в региона, каза Уилям Хартунг, автор на доклада и директор на проекта за оръжия и сигурност на CIP.

Светът продължава да продава оръжие сякаш живее в Черен петък

Продажбите на оръжие са нараснали с близо 5% в световен мащаб през 2018 г, като пазарът е доминиран от САЩ, сочи нов доклад, публикуван...

"Бомбардировките от въздуха и използването на артилерия на далечни разстояния са допринесли за смъртта на десетки хиляди цивилни директно и косвено са отговорни за стотици хиляди", когато се вземе предвид бомбардирането на инфраструктурата, каза Хартунг.

В Йемен американски и британски самолети, бомби, ракети и бронирани превозни средства, доставени в Саудитска Арабия и Обединените арабски емирства, са допринесли за война, която е отнела повече от 100 000 живота .

В Египет предоставените от САЩ бойни самолети, танкове и хеликоптери са били използвани в „това, което се предполага, че е антитерористична операция в Северен Синай, но в действителност се е превърнала в обща война срещу цивилното население на региона“, се казва в доклада .

Американските оръжия също са попаднали в ръцете на противостоящи страни на конфликтите в Ирак, Йемен, Сирия и Либия. Руската техника също е изиграла голяма роля в гражданските войни на Сирия и Либия. Доставките на оръжие от Турция и ОАЕ изостриха и конфликта в Либия. Има информации, че някои от тези оръжия са произведени в САЩ.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АМЕРИКА:

Стара книга в Харвардския университет била подвързана с човешка кожа

NYT: САЩ не са дали на Русия цялата налична информация за планираната атака в "Крокус Хол"

Шансът е един на милиони: Американец стана милиардер от лотарията

Извадиха две тела от реката след срутването на моста в Балтимор

Колумбия изгони аржентински дипломати

"По навик": САЩ свалиха поредните дронове на хутите

Опозицията във Венецуела на ръба на разпадането

САЩ купуват снаряди от Турция, дават ги на Украйна

Обвиниха детска писателка в САЩ, че е убила съпруга си: Ето какво я уличава

Срутеният мост в Балтимор - инцидент за политическа употреба срещу Байдън

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Америка