Докладът Мълър: Няма таен заговор между Тръмп и руснаците

3098
Докладът Мълър: Няма таен заговор между Тръмп и руснаците
Снимка: Getty Images/Guliver

Победата на Доналд Тръмп в президентските избори през 2016 г. е напълно законна и не се дължи на таен заговор с Русия и руска намеса в кампанията. Това става ясно от доклада на специалния прокурор Робърт Мълър, чиято редактирана версия беше официално оповестена.

Сътрудниците на Тръмп са знаели, че могат да се възползват от руската намеса в президентския вот, но не са предприели никакви незаконни действия, за да подпомогнат действията на руснаците, се казва в доклада на Мълър.

Въпреки че Кремъл предпочита Тръмп да бъде избран за президент, членовете на кампанията на Тръмп не са участвали в заговор или съглашателство с руското правителство, твърдят разследващите.

Докладът разкрива многобройните контакти между сътрудниците на Тръмп и руснаците през 2016 г. Между тях е имало бизнес връзки, руски предложения за съдействие, покани за срещи на хора от кампанията с руски министри, дори желание за лична среща между Тръмп и Путин. Предложени са и политически позиции с цел подобряване на отношенията между САЩ и Русия.

Контактите включват срещата в "Тръмп Тауър" през юни 2016 г. (когато руската адвокатка Наталия Веселницкая говори с Тръмп-младши и му предлага компромати за Хилари Клинтън), преговорите с руска компания за изграждане на кула с марка "Тръмп" в Москва, срещи с руския посланик Сергей Кисляк и др. Някои от сътрудниците на президента са излъгали следователите за тези срещи, заради което са обвинени в лъжесвидетелстване.

Адвокатите на Тръмп обявиха разследването за "пълна победа за президента". "Това реабилитиране на президента е важна крачка напред за страната и силно напомняне, че подобна злоупотреба не трябва да се допуска да се случи никога повече", пише в изявлението на юристите.

Самият Тръмп също показа задоволството си, като обяви "край на играта" в сагата за руската намеса в изборите. "Без тайни споразумения. Без възпрепятствания (на правосъдието, б.р.). За мразещите и радикалнo леви демократи", пише милиардерът в профила си в Twitter, публикувайки снимка в стил сериала "Игра на тронове".

След разследването на Мълър: Има намеса на Русия, няма заговор с Тръмп

Докладът на специалния прокурор Робърт Мълър за руската намеса в президентските избори в САЩ през 2016 година не е открил връзки на кам...

Президентът публикува снимката, след като главният прокурор Уилям Бар обяви, че президентът не е възпрепятствал правосъдието, а предизборната му кампания не е била в сговор с Русия.

Възпрепятстване на правосъдието

Мълър не е напълно сигурен, че Тръмп е невинен относно възпрепятстване на правосъдието. Според доклада Конгресът може да реши дали Тръмп е възпрепятствал правосъдието.

Специалният прокурор не е доволен от получените писмени отговори на президента, но не му е изпратил призовка за разпит, отчитайки, че това ще забави разследването.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АМЕРИКА:

Стара книга в Харвардския университет била подвързана с човешка кожа

NYT: САЩ не са дали на Русия цялата налична информация за планираната атака в "Крокус Хол"

Шансът е един на милиони: Американец стана милиардер от лотарията

Извадиха две тела от реката след срутването на моста в Балтимор

Колумбия изгони аржентински дипломати

"По навик": САЩ свалиха поредните дронове на хутите

Опозицията във Венецуела на ръба на разпадането

САЩ купуват снаряди от Турция, дават ги на Украйна

Обвиниха детска писателка в САЩ, че е убила съпруга си: Ето какво я уличава

Срутеният мост в Балтимор - инцидент за политическа употреба срещу Байдън

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Америка