X
 
 

Документални признания: Афганистан е следващият Виетнам на САЩ

3698 11
Документални признания: Афганистан е следващият Виетнам на САЩ
Снимка: Getty Images/Guliver
Стотици поверителни интервюта с ключови фигури в САЩ показват, че Вашингтон умишлено е подвеждал гражданите на страната за най-дългата война в нейната история - тази в Афганистан.

В 18-годишният конфликт загинаха 2300 американски войници, повече от 20 хиляди бяха ранени, а цивилните жертви след афганистанското население са десетки хиляди. Войната струва на САЩ 1 трилион долара в допълнение към жертвите и пострадалите.

САЩ подновиха преговорите с талибаните в Катар

Вашингтон поднови преговорите с талибаните в Катар в събота, заявиха двете страни, 3 месеца след като президентът Доналд Тръмп рязко сп...

2000 страници интервюта с политици, военни, анализатори и експерти бяха публикувани от The Washington Post, предаде БГНЕС. Интервютата са направени от проекта Научени уроци (Lessons Learned) на службата на Специалния инспектор за Афганистан (SIGAR) - федерална агенция, която има за задача да премахне корупцията и неефективността във военната кампания на САЩ. Интервютата са проведени от 2014 г. насам, в допълнение към периодичните одити на SIGAR за това какво може да бъде научено от последователните провали на политиката в Афганистан.

Две от основните тези на агенцията са, че държавни служители на САЩ умишлено са подвеждали американското общество, че войната се печели от американците, докато поредица от правителства е игнорирала широко разпространената корупция в Афганистан, позволявайки злоупотребата с държавна помощ от САЩ да остане ненаказана.

В едно от интервютата генерал-лейтенант Дъглас Лут, който ръководеше военната кампания по времето на Джордж Буш-младши и Барак Обама, казва през 2015 година: "Ние сме лишени от основно разбиране на Афганистан. Не знаехме какво правим."

Генералът, както много други от интервюираните, говорят от гледна точка на разбирането, че интервютата са поверителни: "Какво се опитвахме да постигнем тук? Ние загубихме представа за смисъла на цялото начинание. Само ако американския народ имаше представа за мащаба на дисфункцията ни... 2400 загубени живота."

Друг интервюиран, командосът Джефри Егърс, който след пенсионирането си от елитната част на тюлените работи в Белия дом, казва: "Какво получихме за изхарчените 1 трилион долара? Струваше ли толкова? След като убихме Осама бин Ладен казах, че той вероятно се смее във водния си гроб, като се има предвид колко похарчихме в Афганистан."

Тръмп поднови преговорите с талибаните при изненадваща визита в Афганистан (ВИДЕО)

Президентът на САЩ Доналд Тръмп направи изненадващо посещение в Афганистан. Той се срещна както с президента на страната Ашраф Гани, та...

В някои от интервютата се говори за умишлено нагласяване на статистиката от войната, за да изглежда положението по-добро, отколкото е.

Боб Краули, полковник, работещ като съветник за борбата с антибунтовническата дейност на военните командири на операцията в Афганистан, споделя: "От всяка една статистика се представяше възможно най-положителната страна. Проучванията бяха абсолютно ненадеждни, но ако представяха нещата така, че да изглежда че каквото правим е правилно, те се превърнаха в самоподдържаща се система."

Интервютата бяха публикувани, след като The Washington Post два пъти завежда дела във федерални съдилища.

Само 62-ма от интервюираните бяха посочени с имената си, а имената на 366 други бяха редактирани, защото SIGAR настоя, че може да бъдат компрометирани информатори и податели на сигнали за нередности.

Коментатори и експерти по международна политика подчертаха важността на интервютата и ги сравниха с публикуваните през 1971 година документи на Пентагона, които разкриват неефективност, корупция и манипулации по време на войната във Виетнам.

Ниска избирателна активност на президентския вот в Афганистан

Избирателната активност в президентския вот в Афганистан изглежда по-ниска от предишните години. Афганистанците отидоха до урните в с...

Actualno.com

Етикети:

Рейтинг: 5 от 5. Гласували общо: 1 потребители
 • Анонимен 7 Анонимен преди 1 месец Профил на трол?
  Аре единствения, руския троляк, лизача на лайната от руското посолство, да се скрие! НАТО унищожи ссср, НАТО ще унищожи и русия! НАТО притежава 70% от бойните ресурси на тази платета, а само военните разходи на САЩ – т.е. мощ и влияние – са по-големи от тези на 10-те изброени страни взети заедно: Китай, Русия, Британия, Япония, Франция, Саудитска Арабия, Индия, Германия, Италия и Бразилия: http виж още ›› ://www .businessinsider.com/chart-of-defense-spending-by-country-2014-2
 • Октомври 6 Октомври преди 1 месец Профил на трол?
  Екстра тогава. Сащ посяха много ветрове и ще жънат Торнадо. Ето сега някакъв соросоид непрекъснато пише както твърди на истуд някакви умозаключения. Ама тоя съм го гледал и си спомням , че е голям измамник , гадно копеле и изобщо пълна отврат. И какво остава да му се вярва ? Няма как соросоид /5/
 • Анонимен 5 Анонимен преди 1 месец Профил на трол?
  Актуално, стига сте ни заливали с рублоплатена помия! Ако не бяха САЩ, много народи щяха да мизерстват като Сев. Корея и Венецуела, влачейки комунистическия руски хамут на робството! Светът трябва да е благодарен на САЩ! Всичките войни, които са водили САЩ, са войни за спасяване на местното население от руския агресор-терорист, червен задник! КЛИНТ ИСТУУД: “Бях на 19 години и нищо не разбирах от п виж още ›› олитика, но след като видях в Корея какво комунистите правят със собствения си народ, ако някой американски комуняга ми каже, че сме били там напразно, ще му счупя главата!”
 • Анонимен 5.1 Анонимен преди 1 месец Профил на трол?
  Точно така е!
  : 3 !
 • Анонимен 4 Анонимен преди 1 месец Профил на трол?
  Всички коментари по-долу са на психара Циклоп !
 • Анонимен 4.1 Анонимен преди 1 месец Профил на трол?
  лайнарко 4, имената на авторите не са важни, важното е че са вярни, а ти неможеш да обориш и 1 от тях, нали бляд
  : 1 !
 • Анонимен 3 Анонимен преди 1 месец Профил на трол?
  Материалът ще достави радост на родните русофили, сполучливо наричани от самия Ленин "полезни идиоти", които се считат длъжни от сърце и душа да мразят всичко американско. В статията американските военни действия в Афганистан се сравняват с Виетнамската война, като се сочи, че там е имало "неефективност, корупция и манипулации". Може би е имало такива явления, но най-важно е никога да не забрав виж още ›› яме защо се е водила тази война. Според комунистическата митология виетнамците мирно си живеели, дошли злите американци и ей така просто от лошотия взели да изливат напалм и да воюват с тях. Само тъп до мозъка на костите си комунист, може да не се запита защо е била тази война и кой с кого е воювал. Ето и отговорите. Войната е СРЕЩУ налагането на социалистически строй в Азия. Виетнамският народ е помолил САЩ да го спаси от комунизъм и от руско робство, от което и ние българите пострадахме и ни върна със 100 години назад в развитието ни. Войната всъщност е между САЩ и Русия/СССР за Виетнам – дали да бъде нормална развита държава със свободно и конкурентно пазарно стопанство, такава каквато е сега Южна Корея /с брутен вътрешен продукт на глава от населението, по номинал, 28000 долара годишно, с доволни, щастливи богати граждани с всички политически и граждански права . Или да бъде с наложена от Русия/СССР „планова“ икономика и жестока измислена идеология, такава каквато е сега Северна Корея – с бвп на глава 700 долара годишно, без никакви права и свободи, редовно измиращи от глад и разстрелвани по най-дребни поводи. Например защото са гледали чуждестранен филм. Русия знаеше, че няма начин да спечели тази война срещу по-силната и развита Америка. Затова като подкупваше щедро т.нар. „леви интелектуалци“ на Запад и чрез масирана дезинформация, успя да разгърне мощно антивоенно движение. Свикнали да се вслушват в гласа на своя народ, американците се изтеглиха от Виетнам. Това показа, че лидерите им бяха наивни и неподготвени за руската подлост и хибридна война. В резултат престъпният и кървав комунизъм за дълги години се укрепи в Азия и 100 милиона души бяха зверски избити в различни страни – Виетнам, Китай, Лаос, Камбоджа. В Камбоджа например комунистите избиха точно половината население – всички висшисти, гражданите, грамотните, хората с очила … За българските чугунени глави обаче това било „голяма победа“! Над кого и за какво??? Всеки нормален човек, който познава истинската история, а не лъжливият русифициран вариант, който ни се поднасяше, би свалил шапка пред страданията и саможертвата на американските войници във Виетнам.
 • Анонимен 3.1 Анонимен преди 1 месец Профил на трол?
  А от КГБ наричани ГОВНОЕДИ! Ние ги наричаме ЛАЙНЯРИ! Публикувано от Виктор Суворов: „Строго секретно КАА/08.113 Москва, 2.04.1947 г., - Инструкция НК/003 47: В сградата на посолството да не се приемат местни ин-форматори и лица защитаващи на своя глава интересите на Русия, без наше нареждане, наричани кодово говноеди. Срещите да се организират от наши специални служ¬би на публични места. Посолс виж още ›› твото приема информации чрез специалните служби.“
  : 7 !
 • Анонимен 3.2 Анонимен преди 1 месец Профил на трол?
  3.1, а по нашия край им викаме ГОМНЯРИ
  : 1 !
 • Анонимен 2 Анонимен преди 1 месец Профил на трол?
  Това е руски платен спам! Чудят се как да се направят на интересни, защото не са! Белите цигани /както поляците наричат руснаците/ само за 2 месеца бяха изгонени и от Г7, и от Олимпийските Игри! Какво следва ли? Следващата година ще има парад на НАТО на червения площад, под ръководството на назначения от САЩ губернатор на Русия, както е упоменато в договора за капитулация на СССР! САЩ нали са мент виж още ›› ори на Русия - те ще изберат губернатор след разпада и!
 • Анонимен 1 Анонимен преди 1 месец Профил на трол?
  Какво нещо правят рублите, а? Жалко че свършват! Тези се опитват да направят димна завеса срещу импичмънта на руския еничар Тръмп! Няма да им се получи - това не е Московията!