Доналд Тръмп положи клетва като 45-я американски президент

3314
Доналд Тръмп положи клетва като 45-я американски президент
Снимка: Getty Images/Guliver

Избраният президент Доналд Тръмп полoжи клетва като 45-я американски президент. Церемонията по встъпването му в длъжност се състоя пред Капитолия.

Клетвата му беше последвана от топовни салюти. По време на днешната церемония той сложи ръка върху две библии. Първата, гравирана с името на президента, е подарък от майка му по случай завършването на обучението му в неделно начално училище през 1955 г. Втората е същата, която Ейбрахам Линкълн е използвал за своята клетва преди 156 години.

Догадките приключиха! Вижте какво избра Мелания Тръмп в най-важния ден на съпруга си

Бъдещата първа дама Мелания Тръмп заложи на елегантен светлосин тоалет на Ralph Lauren за церемонията по встъпването в длъжност на своя...

Същата книга е използвана и от Барак Обама при встъпването му в длъжност като първия афроамерикански президент през 2009 г. и след това при преизбирането му през 2013 г. Тръмп наследява поста от демократа Обама, който изкара два мандата като държавен глава.

Доналд Тръмп започна своята реч след встъпването си в длъжност като 45-я президент на САЩ. В началото на своето изказване той благодари на своите симпатизанти, както и на бившия президент и бившата първа дама Барак и Мишел Обама за тяхната „великолепна“ работа, предаде БГНЕС.

„Заедно ще определим курса на Америка и целия свят за още много, много години“, каза той. Тръмп посочи също, че 2017 г. ще бъде запомнена като годината, в която народът е върнал властта в своите ръце. „Ние предаваме властта от Вашингтон на хората“, заяви той.

Ние споделяме един дом, едно сърце и една съдба, посочи още държавният глава. „Престъпленията, бандите и наркотиците отнеха много животи... Това избиване на американци спира точно тук и точно сега“, каза той.

Тръмп пристигна на Капитолия

Барак Обама и Доналд Тръмп пристигнаха на Капитолия, където ще се състои церемонията по полагане на клетва на новоизбрания 45-и президе...

Ще върнем работата си, ще върнем границите си, ще върнем благосъстоянието си, ще си върнем мечтите, допълни още Тръмп. По отношение на икономиката той заяви, че държавата ще се води по две правила - „купувай американското и наемай американци“.

Тръмп засегна и въпроса за тероризма. Той посочи, че ислямският тероризъм ще бъде „изкоренен напълно от лицето на Земята“. Речта си Тръмп завърши със своя слоган от предизборната кампания "Ще направим Америка отново велика".

Днешната церемония беше наблюдавана от стотици хиляди американци, които въпреки студеното време и ситния дъжд излязоха по улиците, за да приветстват новия държавен глава.

Противоречивата личност на Тръмп събра и много протестиращи. Сблъсъци между полицията и агресивни протестиращи имаше във Вашингтон. По данни на агенция Reuters група протестиращи са започнали да разбиват стъклата на магазини, офиси и автомобили в столицата. Това е принудило полицията да използва сълзотворен газ.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АМЕРИКА:

Шансът е един на милиони: Американец стана милиардер от лотарията

Извадиха две тела от реката след срутването на моста в Балтимор

Колумбия изгони аржентински дипломати

"По навик": САЩ свалиха поредните дронове на хутите

Опозицията във Венецуела на ръба на разпадането

САЩ купуват снаряди от Турция, дават ги на Украйна

Обвиниха детска писателка в САЩ, че е убила съпруга си: Ето какво я уличава

Срутеният мост в Балтимор - инцидент за политическа употреба срещу Байдън

Заради хакeри: Криптосекторът претърпя огромен инцидент със сигурността

Байдън: САЩ могат да защитят Украйна от "касапина" Путин (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com