Държавният департамент: САЩ приветства историческия договор за името

926
Държавният департамент: САЩ приветства историческия договор за името
Снимка: iStock/Guliver

САЩ поздрави премиерите на Македония и на Гърция Зоран Заев и Алексис Ципрас и приветства историческият Договор за решаване на спора за името.

„Решението ще бъде от полза за двете страни и ще засили регионалната сигурност и напредък. Премиерите Заев и Ципрас показаха визия, смелост и постоянство в намирането на взаимно приемливо решение“, заяви говорителят на Държавния департамент на САЩ Хедър Нуерт, предаде БГНЕС.

Столтенберг: Договорът между Заев и Ципрас отваря пътя на Македония към НАТО

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг лично поздрави постигнатото споразумение между премиерите на Република Македония и Гърц...

„Ние сме готови да подкрепим това споразумение, както беше поискано от двете страни", каза Нуерт в писмено изявление. Вашингтон изрази благодарност и на посредника Матю Нимиц, който, както се посочва, 20 години е работел всеотдайно за намиране на решение.

Предисторията

Спорът за името на Република Македония е нерешен проблем между Гърция и Република Македония за официалното наименование на Република Македония, нейното население и нейния език. Спорът ескалира до най-висока точка и се налага международно посредничество, включително опити за резолюция от страна на ООН.

Във всички официални документи на държавата тя се самоназовава Република Македония. От обявяването на независимостта съществува дипломатически проблем с името ѝ, което среща безпрецедентна съпротива от страна на Гърция. Според гръцките политици името „Македония“ е обидно за гърците и предизвиква объркване и морална вреда за Гърция. Според официална Атина използването на това име за държавата оставя впечатлението, че Македония е само Скопие и всичко, свързано с това име, му принадлежи.

Европа във възторг от споразумението между Атина и Скопие

Върховният представител на ЕС по въпросите на външната политика и сигурност Федерика Могерини лично ще присъства на подписването на с...

Чрез правото си на вето Гърция не допуска признаването на независимата държава под това име. Заради този проблем Организацията на обединените нации и Европейският съюз признават държавата, използвайки „временното“ (до разрешаване на спора) име the Former Yugoslav Republic of Macedonia (Бивша югославска Република Македония) и в много официални и международни документи се използва това име. Граждански организации на републиката обявяват това име за обидно и настояват за отпадането му.

Редица страни, включително четири от постоянните членки на Съвета за сигурност на ООН (САЩ, Великобритания, Русия и Китай) признават Македония също под името Република Македония (Republic of Macedonia). На срещата в Букурещ на НАТО през 2008 година Гърция използва правото си на вето, заради неразрешения спор за името на Република Македония.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от БАЛКАНИ:

Гърците чакат силен циклон през уикенда

Румъния е все по-близо до отпадане на визите за пътувания в САЩ

Мицотакис се среща с Ердоган през май в Анкара

Генералният секретар на ООН: Напрежението между Белград и Прищина е нараснало

Кметът на гръцката столица: Атина не може да издържи повече цимент

Скопие осъмна с антибългарски графити (СНИМКА)

С кого ще се коалира ХДС на Пленкович в Хърватия

България е най-голямата заплаха за 23% от македонците: Проучване

Управляващите консерватори водят на изборите в Хърватия

Бурята "Рената" донесе дъжд, суграшица и сняг в Румъния (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com