Експерти от СЗО: Коронавирусът няма да изчезне с ваксината

9193
Експерти от СЗО: Коронавирусът няма да изчезне с ваксината
Снимка: iStock/Guliver

Все по-вероятно е коронавирусът SARS-CoV-2 да стане ендемичен при хората, при някои животни или и при двете, тоест да не изчезне с ваксини, твърдят двама признати експерти по инфекциозни заболявания, съобщава „Евронюз“.

„Най-вероятният сценарий е, че вирусът ще се превърне в друг ендемичен вирус и че той ще представлява много ниско ниво на заплаха в контекста на глобална програма за ваксинация“, заяви днес на пресконференция един от отговорните за борбата срещу пандемията в Световната здравна организация (СЗО), Майк Райън.

„Съществуването на ваксина, дори високоефективна, не е гаранция за елиминиране или ликвидиране на инфекциозно заболяване“, добави Райън, който е и директор на спешната медицинска помощ в СЗО.

Експертите на Организацията вече бяха коментирали миналия май, че има вероятност коронавирусът да стане ендемичен, прогноза, която се засилва в светлината на наученото за този вирус оттогава.

Ваксинацията срещу COVID-19 обаче ще позволи разпространението на коронавируса да бъде контролирано и обществата да се нормализират, каза Райън.

На подобно мнение беше и известният специалист по инфекциозни болести Дейвид Хейман, който каза, че „концепцията за стадния имунитет е недоразумение, когато се смята, че по някакъв начин ще намали заразата, ако бъдат имунизирани достатъчно хора“ .

Хейман, ръководил звеното, което се бори срещу ТОРС в СЗО, заяви, че никой не може да предвиди как ще се развие имунитетът, тъй като има много неща, които все още не са известни за него, като например продължителността на имунитета, предлаган от ваксините.

"Изглежда, че съдбата на този коронавирус трябва да стане ендемична, както се е случило и с други. Този коронавирус ще продължи да мутира, докато се възпроизвежда в човешките клетки, особено в области с интензивно предаване", обясни той.

Ученият е очаквал, че светът ще може да живее с новия коронавирус благодарение на всички инструменти за обществено здраве, разработени през тази пандемична година.

"Коронавирусът ще продължи да се разпространява въпреки ваксините, леченията и диагностичните тестове. Трябва да се научим да живеем с него", каза Хейман.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АМЕРИКА:

Стара книга в Харвардския университет била подвързана с човешка кожа

NYT: САЩ не са дали на Русия цялата налична информация за планираната атака в "Крокус Хол"

Шансът е един на милиони: Американец стана милиардер от лотарията

Извадиха две тела от реката след срутването на моста в Балтимор

Колумбия изгони аржентински дипломати

"По навик": САЩ свалиха поредните дронове на хутите

Опозицията във Венецуела на ръба на разпадането

САЩ купуват снаряди от Турция, дават ги на Украйна

Обвиниха детска писателка в САЩ, че е убила съпруга си: Ето какво я уличава

Срутеният мост в Балтимор - инцидент за политическа употреба срещу Байдън

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Америка