Експертът, предсказал пандемията: Най-лошото вероятно предстои

5822
Експертът, предсказал пандемията: Най-лошото вероятно предстои
Снимка: iStock

Един от водещите световни експерти по епидемиология - Майкъл Т. Остерхолм, направи песимистична прогноза за пандемията за следващите от 6 до 12 седмици. Той предупреди, че най-лошото може да предстои.

Необходимо е хората да осъзнаят, че през следващите седмици инфекциите с COVID-19 ще се увеличат значително. „Изключително съм загрижен, че през следващите от 6 до 12 седмици ще видим такава ситуация с тази пандемия, различна от всичко, което сме виждали до момента“, отбеляза Остерхолм пред CNN.

Проф. Асен Гудев: Подклаждат се необосновани биологически страхове за усложнения от ваксините

Хората, които преодоляха страха си от ваксините и ваксинациите - и у нас, и по света, стават все повече. Двете ваксини, които се прилаг...

Експертът предсказа коронавирусната пандемия през 2017 година в книгата си "Смъртоносната заплаха“. COVID-19 зарази повече от 96 милиона души по целия свят и уби над два милиона пациенти, като отслаби здравните системи, предизвика сериозна икономическа криза в много страни.

В интервю за CNN съветникът на Джо Байдън по въпросите на коронавируса обясни, че през следващите седмици пандемията може да се промени и ще видим нещо безпрецедентно с разпространението и на новите варианти на вируса, появили се във Великобритания, Бразилия и Южна Африка. Това значително ще увеличи инфекциите. На въпроса на журналиста от CNN Алисин Камерота дали администрацията на Байдън може да направи нещо, за да предотврати подобно възможно влошаване, Остерхолм каза, че един от основните проблеми е, че "повечето хора все още не осъзнават" какво точно предстои. Затова първата стъпка е "да накараме хората да разберат, че това ще се случи, че ще видим значително увеличение на случаите. Въпросът е с колко“.

Втората стъпка, според експерта, е прилагането на повече ограничения. Въпреки намерението на новия президент Байдън да ускори ваксинацията в САЩ и да бъдат приложени 100 милиона дози ваксина през първите му 100 дни в длъжност, епидемиологът твърди, че „не можем да накараме ваксината да пристигне много по-бързо“. Ето защо той препоръча да се приложат още мерки възможно най-скоро. "Ще има разлика дали ще се реагира сега или по-късно“, предупреди той.

Eпидемиологът отдавна предупреждава, че ще се появят нови огнища на болестни инфекции и посочва нов грипен вирус, който може да причини друга глобална пандемия. Тя също може да има опустошителен размах като така наречения испански грип през 1918 и 1919 г., причинил между 50 и 100 милиона смъртни случая по целия свят.

Ваксинираните срещу коронавирус не са освободени от карантина

Ваксината няма да освобождава от карантина. Това става ясно от информационния модул за ваксините срещу COVID-19, който е част от Единни...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АМЕРИКА:

NYT: САЩ не са дали на Русия цялата налична информация за планираната атака в "Крокус Хол"

Шансът е един на милиони: Американец стана милиардер от лотарията

Извадиха две тела от реката след срутването на моста в Балтимор

Колумбия изгони аржентински дипломати

"По навик": САЩ свалиха поредните дронове на хутите

Опозицията във Венецуела на ръба на разпадането

САЩ купуват снаряди от Турция, дават ги на Украйна

Обвиниха детска писателка в САЩ, че е убила съпруга си: Ето какво я уличава

Срутеният мост в Балтимор - инцидент за политическа употреба срещу Байдън

Заради хакeри: Криптосекторът претърпя огромен инцидент със сигурността

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com