Елитни морски тюлени наказани в САЩ заради видеоигра

40504
Елитни морски тюлени наказани в САЩ заради видеоигра

Седем членове на морските специални части /Navy Seals/, които унищожиха Осама бин Ладен, са станали обект на административни санкции заради участие във видеоигра, предаде БГНЕС.

Те поели ангажимент и сътрудничили с творчески екип на видеоигра и по този начин разкрили класифицирана информация, потвърди пред АФП отговорен американски военен служител.

Седмината сержанти са наказани във вторник заради "липса на отговорност" и "разкриване на класифицирана информация". Те са порицани за използването на военни материали като консултанти на развитието на видеоиграта "Медал на честта" /Medal of Honor/. Това бе съобщено от пожелал анонимност високопоставен служител в армията, който потвърди по този начин информация на Си Би Ес.

"Медалът на честта" е най-високото военно отличие в САЩ. Присъжда се за проявен героизъм във военна обстановка.

Играта "Медал на честта" е екшън от първо лице, за чийто дизайн са необходими актьори, които играят ролята на войници. Техните движения са дигитализирани, за да станат герои в играта.

Сержантите "получиха писмо за порицание и глоба от половин заплатата за два месеца", добави служителят.

Според Си Би Ес санкционираните морски тюлени принадлежат към известната група 6, която извърши операцията, при която бе убит лидерът на "Ал Кайда" на 1 май 2011 г.

Операцията срещу Осама бин Ладен доведе до започването на няколко полемики, свързани с разкриване на информация или тайни техники, припомня АФП.

Администрацията на Обама бе обвинена от републиканците, че разкрива с предизборни цели класифицирана информация. В един от случаите ставаше дума за сценаристите на филма "Zero Dark Thirty" на Катрин Бигълоу. Филмът разказва за акцията.

Друг случай бе обвинението от Пентагона, който заплаши в края на август, че ще предприеме съдебни действия срещу боец от специалните части - морския тюлен, участник в ликвидирането на лидера на Ал Кайда Осама бин Ладен и автор на книга за акцията.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com