Европейците са оптимисти за Байдън, но загрижени за американската демокрация

1527
Европейците са оптимисти за Байдън, но загрижени за американската демокрация
Снимка: Getty Images/Guliver

Европейската общественост силно подкрепя новоизбрания президент на САЩ Джо Байдън, но е все по-загрижена за демокрацията в САЩ след бурния мандат на Доналд Тръмп. Това сочи ново проучване, проведено в навечерието на инаугурацията на Байдън от изследователският център Pew, пише БГНЕС.

Според анкетата 79% в Германия, 72% във Франция и 65% във Великобритания са уверени, че Байдън ще вземе правилните решения по отношение на световните дела. Драматичен обрат се наблюдава при Тръмп, който се радва на доверието на едва 10% от германците, 11% от французите и 19% от британците, когато е бил зададен същия въпрос в средата на 2020 година.

Как Белият дом се подготвя да приеме новия президент

В сряда (20 януари) Джо Байдън и съпругата му ще влязат в Белия дом, изтривайки следите от присъствието на Доналд Тръмп там. Масите ще ...

Проучването обаче установява и широко разпространени опасения за цялостното здраве на американската демокрация, след като Тръмп оспори поражението си с твърдения за измама на гласоподаватели, завършило с атака на Капитолия на 6 януари и свръхзасилване на сигурността за встъпването в длъжност на Байдън.

Около 73% от германците, 64% от французите и 62% от британците смятат, че политическата система на САЩ се нуждае от големи промени или пълна реформа, установява проучването, в което са участвали 3 066 възрастни от 12 ноември до 23 декември - преди нападението на Капитолия.

Ричард Уайк, директор на изследването на глобалните нагласи в Pew, каза, че констатациите показват, че имиджът на САЩ може да скочи - точно както Барак Обама се радва на блестящо одобрение в Европа след широко разпространена критика към неговия предшественик Джордж Буш. "Но какво ще се случи този път - започват ли тези опасения относно здравето на американската демокрация да подкопават цялостното възприятие на Съединените щати? Мисля, че това са отворени въпроси", категоричен е Уайк.

Тръмп пренебрегна дипломатическия протокол, като открито критикува лидерите на близки страни съюзници - особено германския канцлер Ангела Меркел, чието приветствие към мигрантите той заклейми. Проучването установи, че дори тясното мнозинство от поддръжниците на крайнодясната германска партия AfD имат благосклонно отношение към Байдън.

Заради Байдън Ердоган търси приятели в Европа

Изправен пред потенциално враждебна американска администрация, турският президент Реджеп Тайип Ердоган се опитва да прекъсне изолацията...

Рейтингът на Байдън е малко по-нисък във Великобритания, отколкото в Германия и Франция, което според анализаторите от проучването може да се дължи на откритата му критика към излизането на страната от Европейския съюз и твърдата позиция по отношение на Северна Ирландия.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АМЕРИКА:

"Глупост": Белият дом коментира руските твърдения за украинска връзка в атентата край Москва

Стара книга в Харвардския университет била подвързана с човешка кожа

NYT: САЩ не са дали на Русия цялата налична информация за планираната атака в "Крокус Хол"

Шансът е един на милиони: Американец стана милиардер от лотарията

Извадиха две тела от реката след срутването на моста в Балтимор

Колумбия изгони аржентински дипломати

"По навик": САЩ свалиха поредните дронове на хутите

Опозицията във Венецуела на ръба на разпадането

САЩ купуват снаряди от Турция, дават ги на Украйна

Обвиниха детска писателка в САЩ, че е убила съпруга си: Ето какво я уличава

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com