FinCEN Files: Северна Корея пере пари през американски банки

1963
FinCEN Files: Северна Корея пере пари през американски банки
Снимка: Getty images/Guliver

Северна Корея е изпълнявала сложна схема за пране на пари в продължение на години, като е използвала поредица от „кухи“ компании и помощ от китайски компании, „изпирайки“ пари през известни банки в Ню Йорк, според поверителни банкови документи, прегледани от NBC News.

Банковите трансфери от свързани със Северна Корея компании с непрозрачна собственост понякога се случват само през дни или часове, а преведените суми са в кръгли цифри без ясни търговски причини за транзакциите, според документите.

Северна Корея излъчи криптирани сигнали към Youtube-канал

Севернокорейската държавна радиостанция Pyongyang Broadcast Service в събота качи на своя канал в YouTube частно съобщение с набор от ц...

Греъм Бароу, лондонски експерт за борба с прането на пари, заяви, че този вид сделки са "сигнал за тревога“ и носят белезите на усилията за прикриване на произхода на незаконните пари в брой.

Структура от поверителни банкови документи, прегледани от NBC News, предлага рядък поглед върху това как Северна Корея - и други измамници – трансферират незаконни пари в брой през границите, въпреки международните санкции, за да блокират достъпа на Пхенян до глобалната финансова система.

Подозираното пране от свързани със Северна Корея организации възлиза на над 174,8 милиона щатски долара в продължение на няколко години, като транзакциите са били разрешени чрез американски банки, включително JPMorgan Chase и Bank of New York Mellon, сочат документите.

Изтеклите документи са част от FinCEN Files, съвместен проект с Международния консорциум на разследващите журналисти, BuzzFeed News, NBC News и повече от 400 други журналисти по света. Проектът изследва множество тайни доклади за подозрителна дейност, подадени от банки в Мрежата за управление на финансовите престъпления на министерството на финансите, известна като FinCEN, както и други разследващи документи. Изтекли документи бяха получени от BuzzFeed, обяснява БГНЕС.

Файловете FinCEN всъщност представляват изтичане на 2657 документа, в основата на които са 2100 доклада за подозрителна дейност или SAR.SAR не са доказателство за неправомерни действия - банките ги изпращат на властите, ако подозират, че клиентите не могат да им помогнат, уточняват от BBC.

В Северна Корея Политбюро призна за недостатъци в борбата с коронавируса

Лидерът на Северна Корея Ким Чен Ун свика заседание на Политбюро на Централния комитет на работническата партия на Корея (WPK), за да о...

По закон те трябва да знаят кои са техните клиенти - не е достатъчно да подават SAR и да продължават да взимат мръсни пари от клиенти, докато очакват изпълнителите да се справят с проблема. Ако имат доказателства за престъпна дейност, те трябва да спрат да преместват паричните средства.

По същите документи BBC разркиват инвестиционна измама, известна като "схема на Понци" (пирамида), започнала скоро след като британската банка HSBC е глобена с 1,9 млрд. долара в САЩ заради пране на пари. Това е станало въпреки обещанието на финансовата институция да спре този вид практики. Адвокати на измамените инвеститори твърдят, че банката е трябвало да действа по-рано и да закрие сметките на измамниците. Oт британската банка твърдят, че институцията винаги е изпълнявал законовите си задължения за докладване на незаконни финансови дейности.

Докато NBC News и други медийни организации се готвят да публикуват истории, базирани на изтекли документи, FinCEN обяви плановете си за основен ремонт на националните правила за изпиране на пари.

Доклади за подозрителна дейност или SAR се подават от банки и други финансови институции, за да предупреждават правоприлагащите органи за потенциално незаконни транзакции, но те не представляват непременно доказателство за законарушения. Докладите са изключително поверителни и се съхраняват строго както от банките, така и от американските власти.

FinCEN осъди изтичането на документи, отказа да коментира съдържанието на докладите за подозрителната дейност и заяви, че е отнесъл въпроса до министерството на правосъдието и генералния инспектор на Министерството на финансите.

С каква оръжейна мощ разполага Северна Корея?

Северна Корея разполага с между 20 и 60 бойни ядрени глави, като до края на годината техният брой може да достигне 100. В същото време ...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АМЕРИКА:

Шансът е един на милиони: Американец стана милиардер от лотарията

Извадиха две тела от реката след срутването на моста в Балтимор

Колумбия изгони аржентински дипломати

"По навик": САЩ свалиха поредните дронове на хутите

Опозицията във Венецуела на ръба на разпадането

САЩ купуват снаряди от Турция, дават ги на Украйна

Обвиниха детска писателка в САЩ, че е убила съпруга си: Ето какво я уличава

Срутеният мост в Балтимор - инцидент за политическа употреба срещу Байдън

Заради хакeри: Криптосекторът претърпя огромен инцидент със сигурността

Байдън: САЩ могат да защитят Украйна от "касапина" Путин (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com