Forbes: Докато САЩ се занимават с Китай, Русия все повече заплашва Европа

3563
Forbes: Докато САЩ се занимават с Китай, Русия все повече заплашва Европа
Снимка: iStock

Армията на САЩ е фиксирана в конфронтацията с Китай, но през следващите години нейните възможности може да са необходими другаде – например в Източна Европа. Това пише в редакционен коментар американското издание Forbes, цитирано от Агенция "Фокус".

Днес възраждаща се Русия представлява заплаха за половин дузина съседни държави и е възможно в близко бъдеще влиянието на Москва постепенно да проникне в центъра на западната цивилизация. Притесненията на Вашингтон за нарастващата мощ и влияние на Пекин със сигурност са оправдани, но основната му геополитическа цел сега е да установи контрол над Тайван, докато възраждащата се Русия представлява заплаха за редица нейни съседни държави.

Хаванският синдром: Мит или реалност

Миналата седмица в Колумбия беше открит предполагаем случай на "Хавански синдром" - най-новото от поредицата подозрителни нападения, ко...

Беларус вече стана жертва на стратегията на Москва. Александър Лукашенко позволи многобройни въоръжени сили да бъдат разположени в страната му по време на септемврийските учения "Запад-21" и не е известно дали всички ще бъдат изтеглени обратно. Наред с други неща, руснаците разположиха зенитно-ракетни комплекси С-400 на пешеходно разстояние от полската граница, което фактически постави гражданите на страната под кръстосан огън между системите за ПВО, разположени в Беларус и Калининградска област. "Полша вижда нарастваща заплаха от руско нашествие и започна да закупува модерни оръжия като изтребители F-35 и танкове Abrams, но не е ясно дали Вашингтон разбира опасността, която представлява авантюризмът на Русия", коментират от редакцията.

Макар американската армия сега да е заета със заплахата от Китай, през следващите години нейните способности може да са най-необходими в Източна Европа. "Администрацията на Обама напълно загуби от поглед продължаващия интерес на Москва да доминира в Европа и затова не беше готова да се противопостави на анексирането на Крим от Русия през 2014 г. Оттогава американските елити не успяват да схванат големия план на Русия за възстановяване на господството в Източна Европа. Ако администрацията на Байдън не вижда опасност в Стратегията за национална отбрана и продължава да бъде фиксирана върху Поднебесното царство, тогава не би трябвало да е изненадващо, ако през следващите години влиянието на Русия постепенно проникне в центъра на западната цивилизация", заключава Forbes.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АМЕРИКА:

NYT: САЩ не са дали на Русия цялата налична информация за планираната атака в "Крокус Хол"

Шансът е един на милиони: Американец стана милиардер от лотарията

Извадиха две тела от реката след срутването на моста в Балтимор

Колумбия изгони аржентински дипломати

"По навик": САЩ свалиха поредните дронове на хутите

Опозицията във Венецуела на ръба на разпадането

САЩ купуват снаряди от Турция, дават ги на Украйна

Обвиниха детска писателка в САЩ, че е убила съпруга си: Ето какво я уличава

Срутеният мост в Балтимор - инцидент за политическа употреба срещу Байдън

Заради хакeри: Криптосекторът претърпя огромен инцидент със сигурността

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com