Генерали от САЩ призоваха Путин да бъде победен сега, след време шансовете ще са по-малки

35166
Генерали от САЩ призоваха Путин да бъде победен сега, след време шансовете ще са по-малки
Снимка: Getty Images

19 пенсионирани американски генерали и бивши служители призоваха администрацията на президента Джо Байдън да ускори доставките на оръжие за Украйна. Според тях - в противен случай се рискува големите шансове за победа на Киев да бъдат превърнати в загуба.

Генералите твърдят, че САЩ предоставят достатъчно оръжия, за да осигурят попадане в „патова ситуация“, но не и достатъчно, за да помогнат на Украйна да си върне териториите, завзети от Русия. Бившите офицери, дипломати и други служители казват още, че администрацията е възпрепятствана от страха да не предизвика руска ескалация, евентуално с участието на ядрени оръжия. Но добавят, че неуспехът да се победи Владимир Путин в Украйна, увеличава опасността от конфронтация с Москва на по-късен етап, и то „на по-малко благоприятна основа".

САЩ са близо до война с Русия и Китай, смята Кисинджър

Бившият държавен секретар на САЩ Хенри Кисинджър заяви, че страната му е на ръба на война с Русия и Китай заради проблеми, които С...

Темпото на оръжейните доставки за Украйна многократно е било източник на търкания между Вашингтон и Киев. Досега САЩ са предоставили военна помощ в размер на близо 10 млрд. долара при управлението на Байдън, включително ракетни установки, но не са пратили ракети с по-дълъг обсег (поне не и официално), самолети с фиксирани крила и някои въоръжени дронове.

"Предоставяйки помощ, достатъчна за постигане на патова ситуация, но не достатъчна за връщане на руските териториални придобивки (б.а. – обратно към Украйна), администрацията на Байдън може неволно да доведе до поражение пред портите на победата", се казва в коментар, публикуван в The Hill. Той е подписан от генерал Филип Бридлав - бивш върховен главнокомандващ на силите на НАТО в Европа, трима бивши посланици на САЩ в Украйна - Мари Йованович, Джон Хърбст и Уилям Тейлър, и други.

"Поради прекалената предпазливост да не провокираме руска ескалация (както конвенционална, така и ядрена), ние на практика отстъпваме инициативата на руския президент Владимир Путин и намаляваме натиска върху Москва да спре агресията си и да започне сериозни преговори", се казва в коментара.

"Може да си мислим, че с всеки ден, в който отлагаме предоставянето на оръжията, от които Украйна се нуждае за победа, избягваме конфронтация с Кремъл. Напротив, ние просто увеличаваме вероятността да се изправим пред тази опасност на по-малко благоприятна основа“, допълват генералите и посланиците.

Миналия месец съветникът по националната сигурност на Джо Байдън - Джейк Съливан, заяви, че темпото на доставките на оръжия е ограничено от капацитета на Украйна да ги усвои (по отношение на хората, обучени да ги използват), както и от необходимостта съюзниците от НАТО да подкрепят доставките.

Русия действа с Украйна на принципа "крадецът вика дръжте крадеца", липсват проруски доброволци да воюват

Русия се опитва да очертае картина на ислямски тероризъм в Крим в опит да избегне официалното си заклеймяване като терористична държава...

Говорейки за армейската тактическа ракетна система ATACMS с обсег на действие от 300 км, която Киев многократно изисква, Съливан заяви, че страхът от ескалация е изиграл роля за отказа на САЩ. "Основната цел е да се гарантира, че няма да се окажем в ситуация, в която да тръгнем по пътя към трета световна война", каза той на Аспенския форум за сигурност.

Припомняме, че за удара на Украйна по военното летище „Саки“ в окупирания от руснаците полуостров Крим се заговори за използване именно на такива ракети, които увеличават обхвата на системите HIMARS. Но официални лица от САЩ и от Запада не са обявявали Киев да е получавал такова оръжие.

ОЩЕ: Киев: Украйна няма ограничения да извършва удари срещу окупаторите в Крим

Подписалите коментара твърдят, че САЩ си позволяват да бъдат възпрени от руската ядрена заплаха, без да отчитат доколко американският арсенал възпира Русия. "Никога не съм виждал Съединените щати да се въздържат да правят това, което е в техен интерес, а Русия да проявява агресия, каквато наблюдаваме сега", каза Хърбст, който сега е старши директор на Евразийския център към Атлантическия съвет. "Мисля, че това е най-важната причина за плахостта и забавянето на отговора на администрацията относно легитимни и важни искания, дори спешни искания“.

Наред с ATACMS, доставката на самолети със стационарни крила е източник на спорове между Вашингтон, Киев и източноевропейските страни. Някои европейски държави са доставили резервни части на Украйна, което е позволило на Киев да ремонтира изтребители МиГ от съветската епоха, но САЩ и други съюзници смятат доставката на цели самолети за риск от допълнителна ескалация.

По-страшното за Украйна от снарядите на руската артилерия - липсата на пари

Украинската армия постепенно е притискана от руския натиск. С течение на развитието на войната в Украйна, руската ПВО и особено на сист...

През март Полша обяви, че е готова да предаде своите 28 изтребителя МиГ-29 на американската база в Рамщайн, Германия, като остави на САЩ или на НАТО да ги предадат на украинските пилоти. Предложението беше отхвърлено от Пентагона.

Съобщава се, че Словакия е готова да изпрати своите МиГ-29, но през уикенда министърът на отбраната на страната Ярослав Над заяви, че те ще останат на въоръжение до края на август. "Преговаряме с нашите съюзници и партньори относно това какво да правим с тях по-нататък. Все още не е взето никакво решение", заяви той в неделя.

Дебра Кейгън, бивш помощник-секретар на САЩ по коалиционните операции, която също е сред подписалите се под коментара в The Hill, заяви, че според нея Вашингтон все още не е одобрил прехвърлянето. "Няма как доставките на самолети за Украйна да се осъществят, без САЩ да дадат зелена светлина", каза Кейгън, която сега е сътрудник в Трансатлантическата лидерска мрежа.

ОЩЕ: Елитна украинска част стои зад взривовете в Крим, твърди източник от Киев

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АМЕРИКА:

Шансът е един на милиони: Американец стана милиардер от лотарията

Извадиха две тела от реката след срутването на моста в Балтимор

Колумбия изгони аржентински дипломати

"По навик": САЩ свалиха поредните дронове на хутите

Опозицията във Венецуела на ръба на разпадането

САЩ купуват снаряди от Турция, дават ги на Украйна

Обвиниха детска писателка в САЩ, че е убила съпруга си: Ето какво я уличава

Срутеният мост в Балтимор - инцидент за политическа употреба срещу Байдън

Заради хакeри: Криптосекторът претърпя огромен инцидент със сигурността

Байдън: САЩ могат да защитят Украйна от "касапина" Путин (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com