Гласът на ужаса: "Аз съм гей евреин в Америка на Тръмп. И се страхувам за живота си"

5841
Гласът на ужаса: "Аз съм гей евреин в Америка на Тръмп. И се страхувам за живота си"
Снимка: Getty Images/Guliver

Изповед на млад мъж - гей и евреин по произход, публикувана в американското издание Slate, обобщава страховете и несигурността, пред които са изправени хомосексуалните американци след победата на Доналд Тръмп.

***

Моята прапрабаба е била тази, която е искала да останат. След всичко, което са преживели. Защо да напускат? Всичко, което познавали и обичали, е било там.

Било е в Полша, през 1933 г. Те били секуларистки евреи, живеещи спокоен, модерен живот. Знаели за Хитлер, разбира се. Четяли новини. Знаели за инцидентите. Когато Германия нападнала, прапрабаба ми настояла - "Оставаме". Другите й приятели евреи изпаднали в паника, тръгнали си, но тя казала - "Не, това няма да се случи тук". Тогава войниците ги преместили в гетото. Богат техен приятел им предложил безопасно напускане на страната, но прапрабаба ми казала "Не, оставаме".

И тогава ги преместили в лагерите. Можете да предположите останалото. Прапрадядо ми оцелял на косъм. Прапрабаба ми - не. Никога не съм я познавал, защото е била убита от хората, за които е вярвала, че никога няма да направят такова нещо. "Това няма да се случи тук".

Като евреин в Америка израснах, възпитан да вярвам в две противоречащи си неща - че САЩ са сигурно място за нас и че светът лесно, във всеки един момент, може да избухне във фанатично насилие. Тези две уверености се сблъскаха в главата ми в мига, когато Доналд Тръмп беше избран за президент. От една страна Америка, засега, остава либерална демокрация с граждански права, проверки и баланси. От друга - този либерализъм изглежда, че се пропуква. Тръмп и неговите сподвижници установиха контрол върху всеки сегмент на правителството. Конгресът е просто един беззъб гумен печат за Тръмп. Съдебната система също ще бъде овладяна.

Аз съм гей журналист, който ненавижда Тръмп и го изразява много публично. Всяка седмица получавам имейли, туитове, съобщения: "Чифут", "Педал", "Шибан евреин". Те твърдят, че искат да ме убият. Имат план. И не само мен - хората като мен. Евреите, които искат да разрушат тази страна. Гейовете, които я развращават. Журналистие, които вършат национално предателство. Казват, че всички ние скоро ще си получим заслуженото. Имат оръжия. Имат план.

"САЩ са безопасно място за нас". Декларацията за правата. Но какво е Декларацията за правата без съдебна система, която да я прилага? Нищо. Абстрактни принципи, изглеждащи добре на хартия, но напълно безсмислени на практика. Скоро стотици съдии ще бъдат назначени от човек, който смята, че един съдия не може да бъде добър в работата си, защото е "мексиканец". Какви съдии ще бъдат това? Съдии, които ще подкрепят политиките му, а не закона. Съдии, които няма да имат интерес да защитават хора като мен.

Всяка седмица заплахите се увеличават. Те казват, че знаят къде живея. Тръмп иска хората като мен да ги няма. Мъртви. Казват ми как ще го направят. Винаги с оръжие. Обясняват, че либералните гей евреи нямат място в новия ред. "Педал", "Чифут" - никога не съм чувал някой да ме нарича така преди тези избори. Сега чувам тези думи постоянно. Те имат място в Америка на Тръмп.

Страх ме е. Никога не ме е било страх така в живота ми. Какво да правим? Това не прилича на нищо, което сме преживели. Постоянно сме изтласквани все по-далече и по-далече към ръба на дъската, а от там - в морето. А брегът се отдалечава. Да се борим ли с течението? Или просто да се оставим и да се удавим, осъзнавайки, че няма смисъл да се борим с нещо, което е извън нашия контрол?

Другата ми прапрабаба е заминала. Семейството й е било в безопасност. Понякога гледам снимките им от времето точно преди да си съберат багажа и да си тръгнат. В очите им няма паника. Знаели са какво трябва да направят и са го направили. Не са били особено щастливи, когато са дошли в Америка, но са били живи. Оставили са стария си живот, осъзнавайки, че от него скоро няма да остане нищо, което да спасяват. Тази сутрин си мисля за очите им. И за другата си прапрабаба - тази, която никога не познавах.

"Не", повтаряла тя на семейството си. "Оставаме. Това няма да се случи тук".

Марк Джоузеф Стърн

Washington Post: Непредсказуемостта на Тръмп тревожи американските спецслужби

Американската разузнавателна общност се страхува от новоизбрания президент на САЩ Доналд Тръмп заради непредсказуемостта му, пише в. Th...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АМЕРИКА:

САЩ няма да поднови петролния лиценз на Венецуела

УНИЦЕФ обяви колко деца са загинали в Ивицата Газа

"Той е мой приятел": Тръмп и Дуда се срещнаха в Ню Йорк

Републиканците представиха нов военен пакет за Украйна, но с куп условия в него

Вероятността САЩ да изоставят Украйна се засилва: Политиката

САЩ удрят Иран с нови санкции

ПВО от бъдещето: Противоотрова на междуконтинентални балистични ракети от САЩ (ВИДЕО)

Ето как Кенеди-младши спечели от антиваксърска организация

Пропалестински протести блокираха движението в САЩ

Потвърдено: Протеже номер 1 на Тръмп в Конгреса пак забави помощта на САЩ за Украйна (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Америка