„Google ефектът“ ни пречи да помним

6597
„Google ефектът“ ни пречи да помним
Снимка: Getty Images/Guliver

"Ефектът на Google" е психологически феномен, който може да се обясни като затруднение при запомнянето на проста информация, която току-що сме научили, въпреки че за нас не е проблем да си спомним сложна информация от миналото, на която сме попадали по по-труден начин.

Психологическият ефект, за който говорим, е кръстен на популярната търсачка Google, която ни позволява бърз и лесен достъп до голямо количество информация. Това обаче не се отнася само за нея, но и за всички полезни технологични устройства, приложения и страници, поради което вече не се налага да помним толкова много неща, колкото преди, пише порталът B92.

Ето кой евтин плод подобрява паметта

Консумацията на ябълки помага за развитие на паметта. Изследването е публикувано в списание "Stem Cell Reports". Експерти от Университ...

В ерата преди мобилните телефони хората знаеха наизуст телефонните номера на членовете на семейството си и близки приятели, но днес това обикновено не е така. Помнеха се и рождените дни на приятелите, което днес не е необходимо, защото Facebook ни напомня за тези важни дати.

Проблемът възниква обаче, когато поради лесната наличност на информация станем мързеливи, защото няма причина да „тренираме“ мозъка си по „традиционен начин“ чрез запаметяване на съответните данни и това може да доведе до загуба на фокус и лоша концентрация, това също води до по-слаба, краткосрочна памет.

Точно това изследователите на човешкото поведение са определили като „ефект на Google“.

В едно от изследванията, доказващи това явление, участниците в експеримента били разделени на две групи и били помолени да прочетат 40 интересни факта за нашия свят. На първата група е казано, че дадената информация ще бъде достъпна на компютъра веднага след като я прочетат, докато на втората група е казано, че това е първият и последен път, когато ще видят информацията в тази форма.

Проучване: Голяма част от българите все още не вярват и не ползват умните уреди

Близо половината - 43%, от българите използват уреди със смарт функции (телефон, телевизор, домакински електроуред), докато други 37% о...

След като участниците проучили фактите от списъка, изследователите решили да проверят паметта им. Оказало се, че втората група хора са успели да си припомнят наскоро прочетени факти, но не и тези, които са били информирани, че ще могат да прочетат същата информация по-късно на компютъра.

Какво трябва да направим, за да не станем жертва на „ефекта на Google“? Психолозите препоръчват три стратегии за справяне с този проблем и засилване на краткосрочната памет. Казват, че когато имаме време, трябва да търсим желаната информация по по-труден начин, или като търсим в енциклопедии и други книги, или като се свържем с хора, които притежават дадените знания.

Друга препоръка от психолог е да започнете да пишете бележки, но само с молив върху хартия, а не чрез приложения. Този процес ще ни забави достатъчно и ще ни позволи наистина да се концентрираме върху това, което правим.

Третото предложение на експертите е, че понякога трябва умишлено да правим почивки в използването на нашите приспособления, особено когато сме далеч от дома.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АМЕРИКА:

За часове: Отпуснаха 60 млн. долара за реконструкцията на моста в Балтимор

Байдън събра рекордни средства за предизборната си кампания

"Глупост": Белият дом коментира руските твърдения за украинска връзка в атентата край Москва

Стара книга в Харвардския университет била подвързана с човешка кожа

NYT: САЩ не са дали на Русия цялата налична информация за планираната атака в "Крокус Хол"

Шансът е един на милиони: Американец стана милиардер от лотарията

Извадиха две тела от реката след срутването на моста в Балтимор

Колумбия изгони аржентински дипломати

"По навик": САЩ свалиха поредните дронове на хутите

Опозицията във Венецуела на ръба на разпадането

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com