Хаванският синдром: Мит или реалност

7326
Хаванският синдром: Мит или реалност
Снимка: Pixabay

Миналата седмица в Колумбия беше открит предполагаем случай на "Хавански синдром" - най-новото от поредицата подозрителни нападения, които изглежда са насочени към дипломатическия и разузнавателния персонал на САЩ. Последният инцидент изглежда е станал само няколко дни преди посещението на държавния секретар на САЩ. Това означава, че тези атаки може да са целенасочени и планирани във времето - че не са случайни и че мощен противник на САЩ ги използва систематично. Това пише Сет Дж. Францман за "Джерусалем пост", цитиран от БГНЕС.

"Служителите на американското посолство в Богота може да са пострадали от мистериозното заболяване, което причинява болезнен звук в ушите, умора и замайване", съобщава Би Би Си. "За първи път за синдрома се съобщава в Куба през 2016 г. Оттогава американски дипломати по целия свят съобщават за случаи на синдрома. Произходът му е неизвестен, като някои предполагат, че става въпрос за вид оръжие".

"Уолстрийт Джърнал" съобщава за последната атака, която включва "необясними здравословни инциденти", според имейл, изпратен от посланика на САЩ в Колумбия Филип Голдбърг. Държавният секретар Антъни Блинкен трябваше да посети страната този месец.

ЦРУ отзова своя служител в Сърбия поради симптоми на Хавански синдром

Централното разузнавателно управление на САЩ отзова свой служител от Сърбия поради неврологични симптоми, които се считат за проява на ...

През август американски официални лица заявиха, че "виетнамският етап от пътуването на вицепрезидента на САЩ Камала Харис в Южна Азия трябва да бъде отложен с няколко часа поради съобщения за двама американски дипломатически служители, заболели от мистериозната комбинация от заболявания, станали известни като "Синдром Хавана".

От посолството съобщиха, че е имало "възможен "аномален здравен инцидент" в Ханой" - израз, който Вашингтон използва, за да опише синдрома. Инцидентите започнаха в Куба през 2016 г., но според докладите са установени и в Германия, Австрия, Русия и Китай.

В началото на тази година беше съобщено, че Държавният департамент на САЩ ще събира повече информация за здравословното състояние на дипломатите след оплаквания, че не се отнася сериозно към това. Според "Индипендънт" "американски дипломати, които са страдали от мистериозния "Хавански синдром", са се нахвърлили върху държавния секретар Антъни Блинкен по време на неотдавнашна среща, твърдейки, че правителството не е направило достатъчно, за да помогне на жертвите, и е отхвърлило опасенията им като неясни необясними здравни инциденти".

В правителството на САЩ и между последните администрации има известни спорове относно случващото се. Засегнати са около 200 дипломати и членове на разузнаването. Въпреки че подробностите са класифицирани, съществува въпрос дали това са случайни "инциденти" или целенасочени атаки. Според доклад на "Ню Йорк Таймс" повече от половината от жертвите на синдрома са служители на ЦРУ. В този доклад от 1 октомври се казва, че жертвите са 100 служители на ЦРУ. Според друг доклад на "Таймс" ЦРУ дори е отзовало началника на станцията си във Виена заради справянето с инцидентите. Американските законодатели подкрепиха промени, насочени към жертвите на синдрома, а ЦРУ се опитва да засили опитите за противодействие на инцидентите.

Друг сериозен инцидент се случи през септември, когато "се появиха съобщения, че офицер от ЦРУ, пътуващ до Индия с директора на агенцията Уилям Джей Бърнс, е съобщил за симптоми на синдрома", според Би Би Си. Някои служители в ЦРУ са възприели смразяващия епизод като директно послание към Бърнс, че никой не е в безопасност, включително и тези, които работят директно за топ шпионина на страната, твърдят двама източници."

Кубински учени: Няма "Хавански синдром"

Няма доказателства за твърденията на американски дипломати, че се сблъскват с така наречения "Хавански синдром" на острова, заявиха куб...

Експерти смятат, че микровълнова енергия, очевидно насочена, концентрирана и насочена към жертвите, би могла да бъде причина за това. Самите жертви описват няколко вида увреждания.

"Тина Онуфър и двама нейни бивши колеги в Хавана, съпружеска двойка на име Кейт Хъсбънд и Дъг Фъргюсън, разказаха пред Ен Би Си за преживяванията си, след като получиха разрешение от Държавния департамент. Те искат светът да знае, че това, което им се е случило в Хавана, е причинило реални страдания и документирани наранявания и че тези, които настояват, че това е случай на масова психоза, грешат", отбелязва Ен Би Си. "Начинът, по който докторът ми го каза... Той каза: "Ами, все едно си остарял с 20, 25 години наведнъж", разказа Хъсбънд. Той е диагностициран с "придобито мозъчно увреждане, свързано с излагане на въздействието на насочен феномен".

И така, какво знаем? Служителите на разузнаването казват, че не са събрали достатъчно информация, за да кажат с увереност какво причинява нараняванията или кой е виновен. Но те казват, че Русия остава водещ заподозрян", отбелязва Ен Би Си. А множество източници, запознати с въпроса, заявиха, че разузнавателните служби все повече се фокусират върху теорията, че нараняванията са причинени от някакъв вид насочена енергия, въз основа на собствения им анализ на доказателствата.

По-широкият контекст обаче е, че това се случи, когато САЩ започнаха да се противопоставят на това, което наричат "равностойни" противници, като част от новата национална отбранителна стратегия. Това означава, че САЩ изместват фокуса си от борбата с тероризма в Близкия изток към противопоставянето на Русия и Китай. В по-малка степен те се стремят да се противопоставят и на Иран.

Въпросът за "Синдрома Хавана" е интересен, защото повдига въпроси за това как противниците на САЩ изглежда са хванали американците на мушка в различни държави. Фактът, че предполагаемото оръжие и нападенията изглежда са насочени не просто към случаен американски дипломатически персонал, а към ключови обекти непосредствено преди ключови посещения на официални лица - а също така изглежда, че са насочени към ЦРУ - означава, че противниците са запознати с разположението на американските дипломатически постове, както и с това кой и кога се намира в тях.

ЦРУ с ново звено, което ще се занимава само с Китай

Централното разузнавателно управление на САЩ обяви, че създава ново звено, което ще се фокусира единствено върху Китай и предизвикателс...

Нападенията изглежда са започнали в Хавана, където администрацията на Обама се опитваше да поднови връзките си. Защо врагът на САЩ би се опитал да атакува американците там? Дали защото това е приятелска страна на противниковата държава и разузнавателните средства на врага, които изпробват експериментално или ново микровълново оръжие, могат да действат свободно и да експериментират, за да видят какво прави то? Дали защото през 2015 г. САЩ отвориха отново посолство в Куба и местните жители или мощният противник са можели да имат предварителни познания за сградата?

През 2015 г. новооткритото американско посолство, разположено на крайбрежния булевард Малекон в Хавана, беше мечтано място, а дипломатите се надпреварваха да служат в страна, в която американските служители на дипломатическа служба биха влезли в историята, тъй като САЩ и Куба възстановиха отдавна скъсаните си дипломатически връзки.

Но американските дипломати в домовете и хотелските си стаи в Хавана започнаха да изпитват необясними симптоми, като световъртеж и главоболие. Понякога те били придружени от неидентифициран "пронизително насочен шум", който звучи така, сякаш метал скърца по пода. Засегнати са 24 дипломати.

Според хронологията в доклада на Държавния департамент ЦРУ е информирало Държавния департамент през септември 2017 г. за "решението си да изтегли персонала си от Хавана в обозримо бъдеще". Това означава, че е възможно противникът, управляващ оръжието, да се е насочил към ЦРУ в Хавана. Американските дипломати и техните колеги от разузнаването напуснаха страната през 2017 г.

В момента берлинската полиция проверява поредното твърдение за синдрома, след като няколко души в посолството на САЩ съобщиха за травмата. Това добавя Германия към списъка на страните, в които са се случили инцидентите, освен Куба, Колумбия, Виетнам, Индия, Австрия, Тайван, Киргизстан, Узбекистан, Великобритания, Грузия, Полша, Китай и Русия.

ЦРУ губи информатори в Китай, Русия, Иран

Ръководството на Централното разузнавателно управление на САЩ (ЦРУ) миналата седмица информира служителите си по целия свят за увеличав...

Ако разгледаме тези държави, какво ги свързва? Русия и Китай са противници на САЩ и искат те да напуснат тези централноазиатски държави, които някога са били свързани със Съветския съюз. Виетнам е свързан с Русия и Китай. Грузия и Полша са съседи на руските съюзници. А Тайван е в непосредствена близост до Китай. Но какво да кажем за Австрия, Германия, Колумбия и Обединеното кралство? Колумбия е близо до Венецуела, която е противник на САЩ. В миналото чуждестранни разузнавателни служби са се насочвали към дисиденти в Обединеното кралство. По време на Студената война Виена често е била известна като място, където разузнавателните служби са действали една срещу друга.

Като цяло, списъкът показва, че който и да прави това, може да действа безнаказано както в напредналите мощни западни държави, така и в по-бедните страни по света. Изглежда, че тези американски врагове разполагат с предварителна информация за официалните пътувания на САЩ и за това къде се намират американските дипломати и разузнавателни агенти. Сградите на посолствата са големи и би било лесно да се насочат към няколко стаи с микровълнови оръжия или други сложни технологични средства, като се знае кои стаи се целят.

Това също така означава, че устройството, което прави това, вероятно има приличен обсег и е леко и може да бъде преместено лесно. Това е така, защото не е разумно да се заключи, че във всички тези случаи противникът е обезопасил сграда в близост до местното американско посолство или до други американски постове. Подобно оръжие би могло да бъде и мобилно, разположено в някакъв камион или микробус. Но това също би предизвикало подозрения, ако е паркирано в близост до посолство.

Не е ясно защо местните държави, приемащи американския персонал, не са засекли подозрителна дейност. Не е ясно и защо САЩ не са изградили капацитет за откриване и противодействие на подобна заплаха.

Всичко това показва, че в днешния свят САЩ са изправени пред реални предизвикателства от страна на противниците си. Ако жертвите на "Хаванския синдром" са толкова много, колкото са регистрирани, това показва, че може би се появява реална заплаха за САЩ. То също така показва, че противниците на САЩ може да са склонни да използват нови методи като този, за да нанесат удари по това, което смятат за уязвими аспекти на Съединените щати по света.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АМЕРИКА:

Стара книга в Харвардския университет била подвързана с човешка кожа

NYT: САЩ не са дали на Русия цялата налична информация за планираната атака в "Крокус Хол"

Шансът е един на милиони: Американец стана милиардер от лотарията

Извадиха две тела от реката след срутването на моста в Балтимор

Колумбия изгони аржентински дипломати

"По навик": САЩ свалиха поредните дронове на хутите

Опозицията във Венецуела на ръба на разпадането

САЩ купуват снаряди от Турция, дават ги на Украйна

Обвиниха детска писателка в САЩ, че е убила съпруга си: Ето какво я уличава

Срутеният мост в Балтимор - инцидент за политическа употреба срещу Байдън

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Америка