Хиляди деца отделени от родителите им и държани в клетки в най-ужасяващия акт на Тръмп досега (Снимки, видео)

11416
Хиляди деца отделени от родителите им и държани в клетки в най-ужасяващия акт на Тръмп досега (Снимки, видео)
Снимка: Getty Images/Guliver

Кадри на плачещи деца, изтръгвани от ръцете на родителите им, шокираха света. Кадри не от другаде, а от САЩ - страната, гордееща се неимоверно със своите права и свободи.

През последните шест седмици на американо-мексиканската граница около 2300 деца са били разделени от майките и бащите си - нелегални мигранти, опитващи се да се прехвърлят в САЩ. Задържането на самите бежанци е част от новата, по-твърда политика на президента Доналд Тръмп спрямо миграцията. И в Америка, и по света обаче недоумяват защо децата - често още бебета - се отделят от родителите им.

Голяма част от тях са държани буквално в клетки в съоръжения по границата, управлявани от митническите служби. Налага се самите деца да сменят памперсите на най-малките. Някои са толкова ужасени, че са спрели да говорят. Жена от Хондурас пък твърди, че са взели бебето ѝ, докато го е кърмела, сочат репортажи на медии. Не е ясно кога и как родителите, разпределени в съвсем различни центрове и с повдигнати обвинения, ще открият рожбите си. Има и данни за депортирани родители, чиито деца са останали в Щатите

Вътрешният министър на Тръмп – Джеф Сешънс, коментира, че властите просто изпълняват закона за миграцията, който досега не е прилаган. Той посочи, че заповедта за политиката на „нулева толерантност” спрямо бежанците е дошла от „най-високо ниво”. А разделянето било, защото възрастните се разследват и децата не можели да бъдат заедно с тях в същите арести.

Говорителката на Белия дом Кирстен Нилсен пък каза, че нелегалните имигранти „де факто са престъпници” и „влизайки в САЩ, често при опасни обстоятелства, поставят в риск собствените си деца”.

„Митническата администрация вече не игнорира закона. Ние прилагаме регулациите така, както са написани”, посочи Нилсен. (Малко по-късно тя бе залята от доста груби критики, след като бе заснета да се храни в мексикански ресторант - бел. ред.).

Самият Тръмп се опита донякъде да се разграничи от случващото се, като заяви, че не е разпореждал нищо, а виновни били демократите, тъй като те приели закона - просто чак сега започнало прилагането му. Но и не изневери на стила с доста бездушно изказване: "Когато обвинявате родителите, че са влезли незаконно в страната, какво трябва да направите - да отделите децата."

Обвинението на Тръмп към демократите обаче е просто невярно - именно неговата администрация реши да обвинява в незаконно влизане в страната всеки, преминал границата, за да поиска убежище. Пак тя реши тези дела да се водят в наказателни съдилища, вместо първо да се оцени имат ли право хората на бежански статут. Няма обаче закон, налагащ отделянето на децата.

В момента президентът е подложен на може би най-безмилостните критики от началото на управлението си. Буквално стотици политици (и републиканци, и демократи), правозащитни организации, журналисти, знаменитости и просто обикновени родители избухнаха срещу него, организирани бяха и протести. Според хората новата политика е ужасяващо нехуманна и може да се сравнява с действията на нацисти спрямо еврейски семейства през Втората световна война. Психолози и лекари пък наблягат на факта, че отделянето на децата от близките им по такъв начин може да им причини дългосрочни и тежки травми.

Снимки: Getty Images/Guliver

Показателно бе, че и първата дама Мелания Тръмп, чийто глас почти не се чува от началото на мандата, се противопостави на съпруга си и се обяви публично против разделянето на семейства. Към нея се присъединиха и бившите първи дами Лора Буш и Хилари Клинтън.

Тръмп получи множество критики и отвън. Върховният комисар на ООН по човешките права Зейд Раад ал-Хюсеин призова за прекратяване на тази мигрантска политика и вероятно това бе сред причините САЩ да се оттеглят от Съвета за човешките права на ООН. Мексиканските власти също осъдиха жестоките действия на Щатите.

Не е ясно дали целият този натиск ще доведе до някакво бързо развитие. И дали Тръмп е способен да се трогне от плача на деца, викащи родителите си:

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АМЕРИКА:

NYT: САЩ не са дали на Русия цялата налична информация за планираната атака в "Крокус Хол"

Шансът е един на милиони: Американец стана милиардер от лотарията

Извадиха две тела от реката след срутването на моста в Балтимор

Колумбия изгони аржентински дипломати

"По навик": САЩ свалиха поредните дронове на хутите

Опозицията във Венецуела на ръба на разпадането

САЩ купуват снаряди от Турция, дават ги на Украйна

Обвиниха детска писателка в САЩ, че е убила съпруга си: Ето какво я уличава

Срутеният мост в Балтимор - инцидент за политическа употреба срещу Байдън

Заради хакeри: Криптосекторът претърпя огромен инцидент със сигурността

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com