Хиляди деца отделени от родителите им и държани в клетки в най-ужасяващия акт на Тръмп досега (Снимки, видео)

11454
Хиляди деца отделени от родителите им и държани в клетки в най-ужасяващия акт на Тръмп досега (Снимки, видео)
Снимка: Getty Images/Guliver

Кадри на плачещи деца, изтръгвани от ръцете на родителите им, шокираха света. Кадри не от другаде, а от САЩ - страната, гордееща се неимоверно със своите права и свободи.

През последните шест седмици на американо-мексиканската граница около 2300 деца са били разделени от майките и бащите си - нелегални мигранти, опитващи се да се прехвърлят в САЩ. Задържането на самите бежанци е част от новата, по-твърда политика на президента Доналд Тръмп спрямо миграцията. И в Америка, и по света обаче недоумяват защо децата - често още бебета - се отделят от родителите им.

Голяма част от тях са държани буквално в клетки в съоръжения по границата, управлявани от митническите служби. Налага се самите деца да сменят памперсите на най-малките. Някои са толкова ужасени, че са спрели да говорят. Жена от Хондурас пък твърди, че са взели бебето ѝ, докато го е кърмела, сочат репортажи на медии. Не е ясно кога и как родителите, разпределени в съвсем различни центрове и с повдигнати обвинения, ще открият рожбите си. Има и данни за депортирани родители, чиито деца са останали в Щатите

Вътрешният министър на Тръмп – Джеф Сешънс, коментира, че властите просто изпълняват закона за миграцията, който досега не е прилаган. Той посочи, че заповедта за политиката на „нулева толерантност” спрямо бежанците е дошла от „най-високо ниво”. А разделянето било, защото възрастните се разследват и децата не можели да бъдат заедно с тях в същите арести.

Говорителката на Белия дом Кирстен Нилсен пък каза, че нелегалните имигранти „де факто са престъпници” и „влизайки в САЩ, често при опасни обстоятелства, поставят в риск собствените си деца”.

„Митническата администрация вече не игнорира закона. Ние прилагаме регулациите така, както са написани”, посочи Нилсен. (Малко по-късно тя бе залята от доста груби критики, след като бе заснета да се храни в мексикански ресторант - бел. ред.).

Самият Тръмп се опита донякъде да се разграничи от случващото се, като заяви, че не е разпореждал нищо, а виновни били демократите, тъй като те приели закона - просто чак сега започнало прилагането му. Но и не изневери на стила с доста бездушно изказване: "Когато обвинявате родителите, че са влезли незаконно в страната, какво трябва да направите - да отделите децата."

Обвинението на Тръмп към демократите обаче е просто невярно - именно неговата администрация реши да обвинява в незаконно влизане в страната всеки, преминал границата, за да поиска убежище. Пак тя реши тези дела да се водят в наказателни съдилища, вместо първо да се оцени имат ли право хората на бежански статут. Няма обаче закон, налагащ отделянето на децата.

В момента президентът е подложен на може би най-безмилостните критики от началото на управлението си. Буквално стотици политици (и републиканци, и демократи), правозащитни организации, журналисти, знаменитости и просто обикновени родители избухнаха срещу него, организирани бяха и протести. Според хората новата политика е ужасяващо нехуманна и може да се сравнява с действията на нацисти спрямо еврейски семейства през Втората световна война. Психолози и лекари пък наблягат на факта, че отделянето на децата от близките им по такъв начин може да им причини дългосрочни и тежки травми.

Снимки: Getty Images/Guliver

Показателно бе, че и първата дама Мелания Тръмп, чийто глас почти не се чува от началото на мандата, се противопостави на съпруга си и се обяви публично против разделянето на семейства. Към нея се присъединиха и бившите първи дами Лора Буш и Хилари Клинтън.

Тръмп получи множество критики и отвън. Върховният комисар на ООН по човешките права Зейд Раад ал-Хюсеин призова за прекратяване на тази мигрантска политика и вероятно това бе сред причините САЩ да се оттеглят от Съвета за човешките права на ООН. Мексиканските власти също осъдиха жестоките действия на Щатите.

Не е ясно дали целият този натиск ще доведе до някакво бързо развитие. И дали Тръмп е способен да се трогне от плача на деца, викащи родителите си:

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АМЕРИКА:

Демократите в САЩ спасиха законопроекта за Украйна и Израел от крайнодесни републиканци

Директорът на ЦРУ: Без нова помощ Украйна може да загуби войната още тази година

Конгресменка, родена в Украйна, поиска орязване на военната помощ за Киев

Илон Мъск иронизира ударите на Израел по Иран

САЩ наложиха вето на искането на Палестина да се присъедини към ООН

Семейство Кенеди подкрепи Байдън

ФБР: Китайски хакери се готвят да атакуват инфраструктурата на САЩ

САЩ са против пълноправно членство на Палестинската автономия в ООН

Аржентина обяви, че иска да се присъедини към НАТО като глобален партньор

Който гласува помощ за Киев, да стане част от украинската армия: Идея на крайнодясна конгресменка

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Америка