Храната, която убива американците

8551
Храната, която убива американците
Снимка: Getty Images / Guliver

Глобалната пандемия придаде ново значение на идеята за американската изключителност. Съединените щати са далеч по-зле от други страни и имат непропорционален дял от глобалната тежест по отношение на болестите - с 4% от населението в световен мащаб, но към момента почти една четвърт от смъртните случаи са от COVID-19.

Това отбелязват Акаш Джоел и Мишел Нишан в анализ за CNN, цитиран от БГНЕС, който разглежда състоянието на американския свят в условия на криза.

Докато голяма част от анализа се фокусира върху реакцията на правителството и лошата инфраструктура на общественото здравеопазване, той пренебрегва значителен и недостатъчно признат рисков фактор - изключително лошото здраве на населението на страната.

Сред най-значимите рискови фактори за хоспитализация и смърт при COVID-19 са наличието на свързани с храненето хронични заболявания като хипертония, сърдечни заболявания и затлъстяване. Почти трима от четирима възрастни американци са с наднормено тегло или затлъстяване.

България в топ 3 на страните с най-ниски цени в Европа

България продължава да е най-евтината държава - членка на ЕС. Но по отношение на един от най-големите разходи на домакинствата - хранат...

Половината възрастни в САЩ имат диабет или са в преддиабетно състояние. Проучване през 2018 г. установи, че само 12% от американците имат здрав метаболизъм. Болестите, свързани с храненето, в пандемична среда биха могли да ускорят смъртта.

Лошият метаболизъм отчасти произтича от некачествените диети и неправилното хранене. Лекарите и професионалните готвачи в САЩ смятат, че сега повече от всякога е от решаващо значение да се обърне внимание на хранителната несигурност в Америка.

Повечето от американските политики, свързани с храненето, са родени от проблеми, свързани с националната сигурност през 40-те години. Те бяха концептуализирани по време на абсолютен недостиг на калории, когато около 40% от военните новобранци бяха неприемливи за служба поради недохранване и недостатъчно тегло. Скоро последваха инициативи като Национална програма за обяд в училище, модерна програма за производство на храни и други програми за подпомагане на храненето.

В частния сектор субсидиите дадоха възможност за масово производство и складиране на храни с цел подготовка за недостиг на храна по време на следващ глобален конфликт. Следвоенната индустриализация на храните доведе до вътрешен пазар на хранителни продукти с високо преработени, пълни с въглехидрати, дълготрайни храни.

Консумацията на тези евтини продукти нараства, докато консумацията на пресни плодове и зеленчуци намалява. Американския начин на хранене преминава към силно преработени храни, изискващи малко време за приготвяне.

Китай забрани продажбата на диви животни за храна

На фермерите, отглеждащи такива животни се предлагат пари в брой, за да се откажат от търговията, предаде AFP. На фермерите в Китай се...

Програмите, родени с добра умисъл, вече не отговарят на идеята. Вместо да се опазват децата и най-уязвимите хора здрави и продуктивни, сега те са по-болни, отколкото бяха след депресията. Доклад сочи, че в САЩ 71% от младите хора на възраст между 17 и 24 години не отговарят на условията за военна служба, „отбелязвайки изключително високи нива на затлъстяване, започващи още на 2-годишна възраст“. По-малко американци са физически готови за работа и война, отколкото през 1945 г.

Сега по време на тази пандемия, американската производствена хранителна система изглежда се проваля. Свидетели сме на земеделски производители, които изхвърлят мляко и пресни продукти и на опашки в стила на епохата на депресията около хранителни банки, с което осъзнаваме дълбините на хранителната криза.

Потенциална възможност да се окаже въздействие върху общественото здраве, е чрез промени във федералната Програма за допълнително подпомагане на храненето (SNAP), която обслужва около 40 милиона американци.

Трябва да се удвоят федералните, щатски и филантропски долари за подпомагане на закупуването на плодове и зеленчуци, както и да се обърне внимание на качеството на храната, а не на количеството калории в нея. Трябва да се осигури също подкрепа за бакалии и фермери.

Американската хранителна система не е нарушена - тя функционира както е проектирана. Това е система, оптимизирана за ефективност, а не за устойчивост и изхранване. Но американският начин на хранене убива американците и това е много отпреди COVID-19. Това ще продължи, освен ако не са предприемат стъпки за превръщане на храната в лекарство, завършва анализът.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АМЕРИКА:

"Глупост": Белият дом коментира руските твърдения за украинска връзка в атентата край Москва

Стара книга в Харвардския университет била подвързана с човешка кожа

NYT: САЩ не са дали на Русия цялата налична информация за планираната атака в "Крокус Хол"

Шансът е един на милиони: Американец стана милиардер от лотарията

Извадиха две тела от реката след срутването на моста в Балтимор

Колумбия изгони аржентински дипломати

"По навик": САЩ свалиха поредните дронове на хутите

Опозицията във Венецуела на ръба на разпадането

САЩ купуват снаряди от Турция, дават ги на Украйна

Обвиниха детска писателка в САЩ, че е убила съпруга си: Ето какво я уличава

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com