„Human Rights Watch“: България малтретира и отблъсква мигранти към Турция

6514
„Human Rights Watch“: България малтретира и отблъсква мигранти към Турция
Снимка: БГНЕС

Българските власти бият, ограбват, събличат и използват полицейски кучета, за да атакуват афганистанци и други лица, търсещи убежище, и мигранти, след което ги изтласкват обратно към Турция без официално интервю или процедура за предоставяне на убежище, заяви днес „Human Rights Watch“ в официалния си сайт.

"Българските власти брутално и безпричинно изтласкват обратно мигранти и лица, търсещи убежище, през сухопътната граница с Турция", заяви Мишел Рандхава, отговорник за правата на бежанците и мигрантите в „Human Rights Watch“. "Европейският съюз трябва да предприеме действия и да гарантира, че България незабавно ще прекрати незаконното и нехуманно изтласкване по границите си и ще позволи на търсещите убежище да получат достъп до справедливи процедури за предоставяне на убежище."

През юли 2021 г. Европейският съд по правата на човека (ЕСПЧ) единодушно постанови, че българското правителство е нарушило членове 3 и 13 от Европейската конвенция за правата на човека и за забраната за изтезания и унизително отношение, продължава ХРУ. В края на 2021 г. Българският хелзинкски комитет съобщи, че е имало 2513 изтласквания от България, в които са участвали 44 988 души. През 2020 г. той съобщава, че българските власти са изтласкали обратно 15 173 души. Между ноември 2021 г. и април 2022 г. "Хюман райтс уоч" интервюира 15 афганистански мъже. Те описват, че са били жертви на 19 изтласквания от българските власти от България към Турция. Седемнадесет от тях са се случили между октомври и април, а две - през лятото на 2021 г. Четиринадесет от петнадесетте мъже заявяват, че българската полиция или мъже, които те смятат за български полицаи, са ги пребили. Десет от мъжете твърдят, че българските власти са откраднали вещите им и са ги съблекли, като в някои случаи са ги оставили без обувки, само по бельо и тениски при ниски температури. Дванадесет души разказват, че българската полиция е използвала полицейски кучета, когато мигрантите са се сблъскали с тях за първи път. Петима от тях заявяват, че полицейско куче е ухапало тях или някого от групата им. Дванадесет интервюирани лица заявяват, че полицията ги е отвела директно на границата, след като ги е задържала, а трима казват, че полицията ги е отвела в център за задържане, където са прекарали между 24 и 72 часа, преди да бъдат отведени на границата. Властите не са дали възможност на нито един от тях да поиска убежище. Нито един от тримата мъже, които са били отведени в център за задържане, преди да бъдат върнати обратно в Турция, не е имал достъп до преводач и не е бил интервюиран, докато е бил в центъра за задържане.

На 28 април „Human Rights watch“ е изпратил писмо до българското МВР с констатациите с молба за коментар, но не е получил отговор, се казва в сайта на организацията.

Фронтекс, Европейската агенция за гранична и брегова охрана, поддържа присъствие в България и през 2016 г. съобщи, че 192 служители и работници са били разположени на границите на България с Турция и Сърбия. Фронтекс не е отговорила на запитването за това колко служители има в момента на българската граница.

Гърция блокира стотици мигранти да прекосят Егейско море

Гърция обяви, че е попречила на около 600 мигранти да прекосят Егейско море и да влязат в териториалните ѝ води от съседна Турция, коет...

„България трябва незабавно да спре всички изтласквания от своята територия, да подведе под отговорност служителите, които злоупотребяват с мигрантите, да осигури справедливо отношение и да предостави достъп до процедури за предоставяне на убежище на всички, които поискат това“, заявяват от „Human Rights watch“. „Европейските институции и държавите-членки трябва да потърсят отговорност от България за тези злоупотреби и да бъде създаден независим механизъм за наблюдение на границите, който да следи и докладва за нарушенията на правата на човека на българо-турската граница. Фронтекс следва да проведе вътрешно разследване на всички твърдения за невъзможност да се предотврати незаконното изтласкване на мигранти и да осигури по-голяма прозрачност на всички вътрешни разследвания и заключения“.

"В момент, когато българските служители посрещат украински бежанци, като разпространяват информация за временна закрила и живот в България, те брутално малтретират афганистанци и други лица, търсещи убежище, на границата си", заяви Рандхава. "Българските власти трябва да проявят същото разбиране и достойно отношение към всички лица, търсещи убежище, както го правят към украинците."

Други доклади на неправителствени организации и медии потвърждават констатациите на „Human Rights Watch“. Агенцията на ООН за бежанците (ВКБООН) призова за разследване на смъртта на двама иракчани на българо-турската граница през 2015 г. През февруари 2022 г. върховният комисар на ООН за бежанците Филипо Гранди посочи "тревожен модел на заплахи, сплашване, насилие и унижение" на "хора, които са изтласкани" от централните и югоизточните граници на ЕС.

Още: ЕК ще реформира процедурата за предоставяне на убежище

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АМЕРИКА:

NYT: САЩ не са дали на Русия цялата налична информация за планираната атака в "Крокус Хол"

Шансът е един на милиони: Американец стана милиардер от лотарията

Извадиха две тела от реката след срутването на моста в Балтимор

Колумбия изгони аржентински дипломати

"По навик": САЩ свалиха поредните дронове на хутите

Опозицията във Венецуела на ръба на разпадането

САЩ купуват снаряди от Турция, дават ги на Украйна

Обвиниха детска писателка в САЩ, че е убила съпруга си: Ето какво я уличава

Срутеният мост в Балтимор - инцидент за политическа употреба срещу Байдън

Заради хакeри: Криптосекторът претърпя огромен инцидент със сигурността

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com