И главният съветник на Тръмп изхвърча от Белия дом

2588
И главният съветник на Тръмп изхвърча от Белия дом
Снимка: Getty Images/Guliver

Един от ключовите политически съветници на американския президент Доналд Тръмп – Стив Банън, си тръгва от поста на главен съветник-стратег в Белия дом.

„Началникът на кабинета Джон Кели и Стив Банън взаимно се договориха днес да е последният (работен) ден на Стив”, заяви говорителката на държавния глава Сара Сандърс в изявление. „Благодарни сме за службата му и му желаем всичко най-добро”, посочи тя.

Официално не е ясна причината за уволнението, но най-вероятно чашата на търпението е преляла след интервю на Банън пред American Prospect, в което той нарича белите неонацисти "загубеняци" и посочва, че колкото повече демократите се съсредоточават върху политики за идентичността, толкова по-лесно ще е за републиканците да ги смачкат. Банън обаче казва и нещо тотално против позицията на Тръмп спрямо Северна Корея - че за този проблем няма военно решение, тъй като никой досега не е решил величината в уравнението, при която при военен конфликт 10 млн. души в Сеул (бел. ред. - столицата на Южна Корея) умират в първите 30 минути на военните действия.

Администрацията на Тръмп ще е принудена да отдели пари за "Обамакеър"

Администрацията на президента на САЩ Доналд Тръмп смята да задели за август субсидии за застрахователните компании, работещи под здравн...

Според критиците на 63-годишния Банън той е националист и присъствието му в Белия дом беше противоречиво още от самото си начало. Банън е известен като създател и главен редактор на радикалния сайт Breitbart. Очаква се сега той да се завърне начело на Breitbart.

По-рано вестник „Ню Йорк таймс” съобщи, че държавният глава на САЩ е информирал своите съветници за намерението си да се раздели с ключовия си стратег, но все още не знае как и кога да го направи. Изданието цитира източник, близък до Банън, според когото именно той е поискал да се оттегли от поста и е подал оставка още на 7 август, предаде БГНЕС. Според CNN обаче на Банън били дадени две седмици да се оттегли и в крайна сметка всъщност е бил принуден да подаде оставка.

Преди това вестникът съобщи също, че Тръмп подозира Банън в разкриване на вътрешна информация от Белия дом пред журналисти. Уволнението на Банън е поредното в екипа на Тръмп, който беше провъзгласен само преди няколко месеца като основа, която ще трае дълго. А то е съпроводено и от напускането на милиардера Карл Икан като съветник на Тръмп по регулаторната реформа.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АМЕРИКА:

"Глупост": Белият дом коментира руските твърдения за украинска връзка в атентата край Москва

Стара книга в Харвардския университет била подвързана с човешка кожа

NYT: САЩ не са дали на Русия цялата налична информация за планираната атака в "Крокус Хол"

Шансът е един на милиони: Американец стана милиардер от лотарията

Извадиха две тела от реката след срутването на моста в Балтимор

Колумбия изгони аржентински дипломати

"По навик": САЩ свалиха поредните дронове на хутите

Опозицията във Венецуела на ръба на разпадането

САЩ купуват снаряди от Турция, дават ги на Украйна

Обвиниха детска писателка в САЩ, че е убила съпруга си: Ето какво я уличава

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com