Има разбирателство за икономическия пакет за коронавируса в САЩ - 2 трилиона долара

2159
Има разбирателство за икономическия пакет за коронавируса в САЩ - 2 трилиона долара
Снимка: Getty Images/Guliver

Сенатът и Белият дом постигнаха споразумение за стимулиращ пакет от 2 трилиона долара за американската икономика и милиони американци, опустошени от кризата с коронавируса, предаде БГНЕС.

"Най-накрая имаме споразумение", заяви лидерът на републиканското мнозинството в Сената Мич Макконъл, позовавайки се на "огромното ниво на инвестиции във време на война в страната". Сега предстои Сенатът и Камарата на представителите на Конгреса да приемат законопроекта, преди да го изпратят на президента Доналд Тръмп за подпис.

Споразумението дойде след дни на нарастващ натиск и все още предстои да бъде финализирано на подробен законодателен език. Ерик Уеланд обяви, че има съгласие малко след полунощ източно американско време. "Дами и господа, направихме го. Имаме споразумение", каза той.

Конкретика

Федералният резерв отчете де факто застой на американската икономика

През последните седмици в САЩ се наблюдава "скромен" растеж, като производството остава в застой. Това съобщи АФП, позовавайки се на да...

Безпрецедентният пакет за икономическо спасяване се отнася за директни плащания на повечето американци, ще разшири обезщетенията за безработица и ще предостави програма за 367 милиарда долара за малкия бизнес, който да продължи да изплаща заплати, докато работниците са принудени да останат у дома.

Болниците също ще получат значителна помощ.

От безпрецедентния икономически пакет за спасяване еднократно плащане в размер на 1200 долара за възрастен и 500 долара за дете ще отиде директно за обществеността. Огромна парична инжекция ще бъде това за болниците, които очакват наводнение от пациенти с COVID-19.

Освободените в отпуск работници ще получат каквато сума държавата обикновено осигурява за безработица, плюс добавка от 600 долара на седмица, като за първи път се покриват работници като шофьори на Uber. Компаниите ще могат да отложат плащането на данъка върху заплатите в размер на 6,2%.

Вместо първоначалните 46 милиарда долара, над 300 милиарда долара са одобрени за по-ранни бедствия - като урагана "Катрина" и супербурята "Санди".

Ще убие ли коронавирусът важни сектори в селското стопанство в Германия и Австрия?

Европейските фермери алармират за нуждата от сезонна работна ръка при прибиране на реколтата. Това е основното заключение в анализа на ...

За да се осигури прозрачност, се очаква пакетът да създаде нов общ инспекторен и надзорен съвет за пари, както беше направено по време на спасяването на банките през от 2008 година. Конкретният спасителен пакет е по-голям от спасителния банков пакет за 2008 г. и акта за възстановяване през 2009 г. взети заедно.

Пакетът има за цел да се бори с онова, което лидерът на мнозинството в Сената Мич Макконъл нарече "най-сериозната заплаха за здравето на американците от повече от един век и вероятно най-големият риск за работните места и просперитета на Америка, които виждаме след Голямата депресия."

Позиции

Въпреки че кризата в общественото здравеопазване се задълбочава, президентът Доналд Тръмп изрази нетърпение за връщане на много хора на работа през следващите седмици и изложи перспектива, основана повече на надеждата, отколкото на науката, че страната може да се върне към нормалното си състояние за по-малко от месец. Това обаче не е подкрепено от служители на общественото здравеопазване или много други в правителството.

"Трябва да се върнем на работа много по-рано, отколкото хората мислят", заяви Тръмп пред буквално "своята" телевизия от гледна точка на липса на критичност - Fox News. Той каза, че би искал страната да бъде "отворена и просто изгаря от желание" това да стане до Великден, 12 април. Но в брифинг в Белия дом по-късно Тръмп каза, че "решението ще се основава на твърди факти и данни".

В Северна Македония - 8000 евро глоба за спекула

Търговците да спазват мерките за замразяване на цените заради коронавируса, призовават властите на Северна Македония. Проверките са на ...

Медицинските специалисти казват, че трябва да се засили социалната дистанция, за да се забави разпространението на инфекцията.

По-рано във вторник Тръмп настоя за бързи действия. "Конгресът трябва да одобри сделката днес. Колкото повече време отнеме, толкова по-трудно ще бъде да стартираме нашата икономика", туитна той.

Тръмп се възползва от своите правомощия съгласно Закона за защита на отбраната, за да принуди частния сектор да произвежда необходимите медицински консумативи като маски и вентилатори, дори и да ги насърчи да стимулират производството. "Ние сме страна, която не се основава на национализиране на нашия бизнес", каза той.

Висши военни ръководители предупредиха, че проблемите с вируса могат да продължат от 8 до 10 седмици или повече. Генералът от армията Марк Мили, председател на Съвместния щаб, каза по време на заседанието на Министерството на отбраната на САЩ, че кризата може да продължи дори до юли.

Още: "НА ЖИВО: Последна информация и всичко за коронавируса, 25 март"

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АМЕРИКА:

Камарата на представителите на САЩ с важна стъпка за помощта за Израел и Украйна

Mъж се самозапали пред съда, който гледа делото срещу Доналд Тръмп

Демократите в САЩ спасиха законопроекта за Украйна и Израел от крайнодесни републиканци

Директорът на ЦРУ: Без нова помощ Украйна може да загуби войната още тази година

Конгресменка, родена в Украйна, поиска орязване на военната помощ за Киев

Илон Мъск иронизира ударите на Израел по Иран

САЩ наложиха вето на искането на Палестина да се присъедини към ООН

Семейство Кенеди подкрепи Байдън

ФБР: Китайски хакери се готвят да атакуват инфраструктурата на САЩ

САЩ са против пълноправно членство на Палестинската автономия в ООН

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Америка