Има съгласие в САЩ за мащабни промени в инфраструктурата - заради климата

1749
Има съгласие в САЩ за мащабни промени в инфраструктурата - заради климата
Снимка: iStock

Белият дом и група американски сенатори от двете големи партии в САЩ (демократите и републиканците) са постигнали споразумение по инфраструктурен план, който включва федерални инвестиции в размер на 550 млрд. долара, се казва в изявление, публикувано от пресслужбата на президента на САЩ Джо Байдън. Очаква се Сенатът да започне разглеждането на съвместната инициатива, пише БГНЕС.

Първоначално ставаше дума за пакет от бюджетни кредити в размер на 1,2 трилиона долара. Споразумението предвижда отпускане на 110 милиарда долара за изграждане на мостове и пътища, 11 милиарда долара за програми за сигурност на транспорта, 39 милиарда долара за модернизация на обществения транспорт, 42 милиарда долара за развитие на инфраструктурата на пристанищата и въздушните пристанища. 55 милиарда долара ще отидат за системата за питейна вода, 65 милиарда долара се отпускат за осигуряване на населението с високоскоростен интернет, 73 милиарда долара се планират да бъдат инвестирани в транспортирането на чиста енергия.

България, наред с някои големи държави в ЕС, не е съгласна с втвърдяването на Зелената сделка

България, както и още 6 европейски държави, са против т.нар. "Пакет 55", който е последното към момента предложение на Европейската ком...

"Щастлив съм да се присъединя към двупартийна група сенатори и да обявя споразумение, което осигурява най-значимите дългосрочни инвестиции в нашата инфраструктура и конкурентоспособност", каза Байдън. Според него, с инициативата американците ще развият електропредавателната мрежа и ще модернизират енергосистемата така, че да бъде по-устойчива и екологично чиста и ще изградят структура, която да устои на на екстремални природни изпитания като урагани, горски пожари, суша или високи температури. Освен това президентът на САЩ отбеляза инвестиция в системата на обществения транспорт.

Всъщност ръководителят на Белия дом даде да се разбере, че средствата, събрани от повишаване на данъците за граждани, които печелят над 400 хиляди долара годишно, също могат да отидат за изпълнението на плана. Байдън призна, че "никоя от страните не е получила всичко, което иска от споразумението". "Но точно това означава компромисът и изграждането на консенсус - същността на демокрацията", се казва в изявлението.

Бившият президент на САЩ Доналд Тръмп разкритикува колегите си републиканци в Сената на САЩ за желанието им да подкрепят законопроекта на Байдън относно мащабните инвестиции в инфраструктура.

"Трудно е да се повярва, че нашите републиканци в Сената са се примирили с радикално левите демократи по така наречения междупартиен проект за инфраструктура", каза Тръмп.

Зелената сделка на ЕК: След 2035 година новите автомобили ще са без бензинови и дизелови двигатели

Цена на въглеродните емисии и привилегия на намаляването на въглеродните емисии, за да бъдат стимулирани иновациите в името на целта Ев...

Той добави, че желанието на републиканците да подкрепят демократите "ги кара да изглеждат слаби, глупави и тъпи". „Не правете това, републиканци! Патриотите никога няма да забравят това", призова той.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АМЕРИКА:

"Глупост": Белият дом коментира руските твърдения за украинска връзка в атентата край Москва

Стара книга в Харвардския университет била подвързана с човешка кожа

NYT: САЩ не са дали на Русия цялата налична информация за планираната атака в "Крокус Хол"

Шансът е един на милиони: Американец стана милиардер от лотарията

Извадиха две тела от реката след срутването на моста в Балтимор

Колумбия изгони аржентински дипломати

"По навик": САЩ свалиха поредните дронове на хутите

Опозицията във Венецуела на ръба на разпадането

САЩ купуват снаряди от Турция, дават ги на Украйна

Обвиниха детска писателка в САЩ, че е убила съпруга си: Ето какво я уличава

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com