Жена ще се появи върху долара

9994
Жена ще се появи върху долара
Снимка: Thinkstock

След повече от век върху долара ще се появи отново образът на жена, съобщи финансовият министър на САЩ Джейкъб Лю, цитиран от БГНЕС.

"Женската" банкнота с номинал 20 долара ще се влезе в обръщение през 2020 г. Засега жената не е избрана, но несъмнено ще бъде ярка историческа личност, неразривно свързана с историята на САЩ. Тя ще замени Александър Хамилтън, първият шеф на Федералния резерв, чийто образ понастоящем е върху купюра от 20 долара.

В историята на Съединените щати досега само на два пъти жени са били изобразявани върху долара. В края на XIX в. за период от 10-ина години върху банкнотата от $1 се появява образът на Марта Вашингтон, съпруга на президента Джордж Вашингтон. Другата жена е индианката Покахонтас, чийто образ е използван 30-ина години по-рано.

Понастоящем върху еднодоларовата банкнота е Джордж Вашингтон, върху тази от 5 долара – Ейбрахам Линкълн, върху десетачката – Александър Хамилтън, върху двайсетачката – Андрю Джаксън, върху банкнотата от 50 долара – ген. Юлисис Грант, а върху купюра от 100 долара – изобретателят и политик Бенджамин Франклин.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Америка