Какво трябва да знаят родителите за ваксинацията срещу COVID-19 на деца на възраст 5 – 11 г.

2161
Какво трябва да знаят родителите за ваксинацията срещу COVID-19 на деца на възраст 5 – 11 г.
Снимка: Getty images

Деца от 5 до 11 години вече отговарят на условията за ваксина срещу COVID-19 в Съединените щати. (В България ваксинацията на деца от същата възрастова група също е разрешена – бел. ред.)

Консултативният комитет за имунизационни практики на Центъра за контрол и превенция на заболяванията на САЩ препоръча ваксината на Pfizer и BioNTech за употреба при деца на възраст от 5 до 11 години на 2 ноември. Гласуването беше единодушно в полза на предлагането на ваксината на тази група, след като членовете на комисията се съгласиха, че ползите от ваксинацията надвишават рисковете. Директорът на Центъра Рошел Валенски даде окончателното си съгласие часове по-късно.

„Знаем, че милиони родители са нетърпеливи да ваксинират децата си и с това решение сега позволихме на около 28 милиона деца да получат ваксина срещу COVID-19“, каза Валенски в изявление след решението.

Представители на педиатрични медицински организации, включително Американската академия по педиатрия и Американската академия на семейните лекари, също се изказаха в подкрепа на предоставянето на достъп на тази възрастова група до ваксината срещу COVID-19. „Видях опустошителните последици от инфекцията с COVID-19“, каза Памела Рокуел, която е семеен лекар в Ан Арбър, Мичиган. Ваксината ще предложи защита от „много реалните и значителни вреди от COVID-19“.

Американската администрация по храните и лекарствата официално издаде разрешение за спешна употреба на ваксината на 29 октомври. Това разрешение премина първият си етап на 26 октомври. Решението да се одобри разрешение за спешна употреба на ваксината бе последвано от обширна дискусия между експерти. Много участници в нея изразиха опасения относно миокардит като страничен ефект. Миокардитът е възпаление на сърдечния мускул, и е необичаен, но потенциално сериозен страничен ефект от ваксините на Pfizer и Moderna, и е главно при юноши и млади хора.

FDA говори за вариант, в който ваксината срещу коронавирус на Pfizer за деца носи повече риск, отколкото полза

Американската агенция по храните и лекарствата (FDA) разглежда различни ситуации, като съпостави възможните резултати по отношение на п...

Ваксинациите са от ключово значение за предотвратяване на заболяване при възрастни и деца. Ето какво трябва да знаете за децата, COVID-19 и ваксината Pfizer.

Как COVID-19 влияе на 5- до 11-годишните?

Към 28 октомври 171 деца в тази възрастова група в Съединените щати са починали от COVID-19. Разглеждайки 10-те най-разпространени причини за детска смъртност през 2019 г., COVID-19 ще бъде осми в този списък, каза Фиона Хейвърс, медицински служител. Повече от 8300 деца на възраст от 5 до 11 години са били хоспитализирани досега и около една трета от тях са се нуждаели от интензивни грижи, каза тя.

Неравенствата, наблюдавани по време на пандемията, не са пощадили по-малките деца. Сред децата на възраст от 5 до 11 години процентът на хоспитализация е три пъти по-висок за деца на чернокожи родители, испанци и американски индианци / коренните жители на Аляска, отколкото за белите деца, сочи проучването на екипа.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АМЕРИКА:

"Глупост": Белият дом коментира руските твърдения за украинска връзка в атентата край Москва

Стара книга в Харвардския университет била подвързана с човешка кожа

NYT: САЩ не са дали на Русия цялата налична информация за планираната атака в "Крокус Хол"

Шансът е един на милиони: Американец стана милиардер от лотарията

Извадиха две тела от реката след срутването на моста в Балтимор

Колумбия изгони аржентински дипломати

"По навик": САЩ свалиха поредните дронове на хутите

Опозицията във Венецуела на ръба на разпадането

САЩ купуват снаряди от Турция, дават ги на Украйна

Обвиниха детска писателка в САЩ, че е убила съпруга си: Ето какво я уличава

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com