Какво всъщност казва Доналд Тръмп за Черна гора?

5559
Какво всъщност казва Доналд Тръмп за Черна гора?
Снимка: Getty Images/Guliver

Някога Владимир Путин бе казал на бившия държавен глава на САЩ Джордж Буш-младши, че Украйна не е държава. А сега настоящият американски президент Доналд Тръмп прави противоречиви коментари по отношение на съюзник от НАТО. Какво всъщност може да каже лидерът на Белия дом по отношение на Черна гора? Отговор на този въпрос дава Даниел Бер, бивш посланик на САЩ в Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ) в периода 2013-2017 г., в авторска статия за водещото издание The Washington Post. Агенция "Фокус" представя превод на публикацията без редакторска намеса.

Година и половина след встъпването си в длъжност като президент на САЩ, Доналд Тръмп продължава да демонстрира пълно невежество по отношение на това как функционира НАТО и какво е значението на Организацията на Северноатлантическия пакт. В социалната мрежа "Туитър" той пише, че САЩ отделят за Алианса четири процента от брутния вътрешен продукт (БВП) на страната. Но това съвсем не е така: ние (американците - бел. р.) изразходваме четири процента за отбрана, а в гражданския и военен бюджет на НАТО внасяме не по-малко от 500 млн. долара или една десета от разходите ни за отбрана.

Меркел: Юнкер ще се опита да предотврати търговската война на Тръмп

Германският канцлер Ангела Меркел заяви, че председателят на ЕС Джан Клод-Юнкер ще пристигне следващата седмица във Вашингтон с предлож...

Тръмп разглежда НАТО като благотворителен проект за европейците, а не като крайъгълен камък на националната сигурност на САЩ. И, както разбрахме от интервюто му за телевизионния канал Fox News, американският президент е готов да постави под въпрос целесъобразността на чл. 5 за съвместното гарантиране на отбраната на военния блок на Запада. Очевидно, той не може да разбере, че именно този член от договора лежи в основата на Алианса, или просто целенасочено се опитва да подкопае НАТО след предателското си изявление в Хелзинки (в рамките на срещата на върха с Владимир Путин - бел. р.)

В интервюто водещият не спомена чл. 5 по отношение на Германия или Франция. Той избра Черна гора. Въпреки това, че страната влезе в НАТО едва миналата година, когато Тръмп вече беше на власт, и когато лично той с голяма охота се съгласи за присъединяването на малката балканска страна. Странно, но сега същият този човек определи черногорците като "агресивни" и допусна, че ангажиментът ни да ги защитаваме може да ни въвлече в "Трета световна война".

По-голямата част от коментаторите игнорираха факта, че Тръмп публично постави под съмнение целесъобразността на чл. 5, който е приведен в действие само веднъж - за защита на САЩ след терористичните нападения от 11 септември 2001 г. С изказването си американският президент нанесе още един удар на Алианса и без съмнение предизвика радост зад стените на Кремъл. Но примерът на Тръмп бе любопитен и заради това, че Черна гора е именно тази страна, с която Путин може да започне, ако се стреми да подкопае солидарността в НАТО. През 2008 г. Путин каза на шокирания Джордж Буш-младши, че "Украйна не е държава". Получава ли се така, сякаш Путин - така или иначе - е казал на Тръмп по време на срещата им в Хелзинки, че "агресивната" Черна гора не трябва да бъде в Алианса?

В месеците, предшестващи отправянето на покана за членство на Черна гора, която даде старт на процеса през декември 2015 г., моите руски колеги от ОССЕ ставаха все по-активни. Те никога не говореха за влизането на малката балканска страна в НАТО; вместо това разказваха драматично за политическите разногласия и безредици, рисувайки картина на една проблемна страна. По този начин те се опитваха да настроят страните от Алианса срещу Черна гора. Разбрах каква е тяхната цел и помня как си казах: "Удивително е колко много руснаците се тревожат от влизането на Черна гора в НАТО".

Черна гора е перла на Адриатическо море, една от седемте страни, които бяха образувани след разпадането на бивша Югославия. Тя е млада демокрация, която, както и другите като нея, продължава да се бори с корупцията. Макар и да има крайбрежие, трудно може да се представи човек пристанище на Черна гора да бъде директна заплаха за Русия. Населението й е малко - около 620 хил. души, има едва две хиляди военни с бюджет от около 100 млн. долара. Хубаво е Черна гора да бъде в семейството на НАТО - в продължение на много години тя изпращаше войски за мисиите на Алианса в Афганистан, даже в периода преди да стане член на НАТО. Истина е, че страната не променя военния потенциал на Северноатлантическия военен съюз.

Тръмп обвинява Китай и ЕС във валутна манипулация

Президентът Доналд Тръмп атакува Китай и Европейския съюз за запазването на техните валути изкуствено ниски с цел получаване на търговс...

Но НАТО значително укрепна независимостта и перспективите на Черна гора. В деня, в който бе обявена поканата за членство в блока, черногорският ми колега във Виена се усмихваше широко. Десет години по-рано тя бе помогнала при воденето на преговорите за независимост на Черна гора и когато ме видя ми каза: "Сякаш ми падна товар от плещите, който съм носила през целия си живот".

Тогава разбрах: причината, поради която руснаците така усилено работиха за блокирането на членството на Черна гора в НАТО, е следната: те са знаели, че това ще отслаби възможностите на Москва да манипулира Подгорица. Наистина, няколко месеца след поканата, Русия се опита да тласне Черна гора към хаос, разпалвайки безредици с помощта на пропаганда, плащайки за организирането на протести и дори предприемайки опит за държавен преврат. Те обаче се провалиха.

Сега Русия се опитва да води подобна игра и в страната, която скоро всички ще наричат Северна Македония. Дългогодишният спор между Скопие и Атина за името най-накрая бе разрешен и по този начин бе преодоляно основното препятствие за македонското членство в НАТО. А руснаците? В началото на месеца Гърция изгони двама руски дипломати, които са се опитвали да подкопаят договора за името. Изглежда, че Москва иска да създаде препятствия по пътя на Македония към развитие и прогрес.

Тази година се навършват 100 г. от края на Първата световна война. Искрата, която разпали този конфликт, бе убийство в Сараево, на не повече от 200 км от черногорската столица Подгорица. Навярно трябва да предположим, че Тръмп също е извлякъл поука от историята. Но ако тази поука се съдържа в това, че ние не трябва да се притесняваме за малките страни, за да не рискуваме проблеми, тогава изглежда, че урокът не е правилен.

След две световни войни, разделени от едно поколение, САЩ и техните съюзници създадоха - наистина не дотам съвършена, но все пак впечатляваща международна система, в основата на която стоят международното право и универсалните принципи на демокрацията. НАТО играе важна роля за защитата на тази част от света, която влиза в състава й, и допринася за създаването на пространство за стабилност и благоденствие. Светът, в който живеем днес, се различава от този през 1914 г., и НАТО е крайъгълен камък на нашето преимущество.

НАТО към Тръмп: Нападението срещу една страна членка е нападение срещу Алианса

Високопоставен, но анонимен служител на НАТО напомни на Съединените щати, че имат задължение да зачитат принципа на взаимна защита в сл...

Малките държави може да бъдат мястото, където заплахите започват да се увеличават, но те излизат извън пределите им. Путин не иска да дестабилизира Черна гора или да я манипулира; той иска да я използва като пешка в по-голяма игра. Лидерът на Кремъл би искал Югоизточна Европа да бъде място, където може да разпалва безредици, да нагнетява напрежение, а също и да обединява европейското внимание и ресурси. И той би искал да подкопае правилата на международната система, като ни казва, че ние не искаме да ги спазваме. Путин е опитвал да провери решителността на международната общност множество пъти. Русия наруши суверенитета на Молдова, а след това на Грузия, Украйна... Може следващата цел да е страна от НАТО.

Подкрепяйки твърдата привързаност към НАТО, включително към най-малките й членове като Черна гора, ние засилваме доверието към Алианса и международната система, която ние и нашите съюзници сме създали. Защитата на НАТО прави възможна тази система и в същото време плаши онези, които биха искали да се върнат към баланса на силите от XIX век и войните, които го съпътстват.

Ако се откажем от Черна гора (или балтийските държави например), то ние се отказваме от НАТО и се връщаме към онзи свят, в който имаше две световни войни. Тръмп греши: Трета световна война ще избухне не заради нашите ангажименти към Черна гора и другите съюзници от Алианса, а заради отказа ни от тях. Поведението му в Хелзинки, поклоните му към Путин, съмненията му към нашите задължения към НАТО – всичко това прави нас и светът, в който живеем, по-малко сигурни.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АМЕРИКА:

NYT: САЩ не са дали на Русия цялата налична информация за планираната атака в "Крокус Хол"

Шансът е един на милиони: Американец стана милиардер от лотарията

Извадиха две тела от реката след срутването на моста в Балтимор

Колумбия изгони аржентински дипломати

"По навик": САЩ свалиха поредните дронове на хутите

Опозицията във Венецуела на ръба на разпадането

САЩ купуват снаряди от Турция, дават ги на Украйна

Обвиниха детска писателка в САЩ, че е убила съпруга си: Ето какво я уличава

Срутеният мост в Балтимор - инцидент за политическа употреба срещу Байдън

Заради хакeри: Криптосекторът претърпя огромен инцидент със сигурността

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com