Какъв е профилът на протестиращите в САЩ (ВИДЕО)

3789
Какъв е профилът на протестиращите в САЩ (ВИДЕО)
Снимка: Gettyimages

За съжаление, обстановката в САЩ далеч не е спокойна. Не се наблюдава овладяване на ситуацията, нито намаляване на протестите. Това заяви в ефира на сутрешния блок на bTV генералният ни консул в САЩ Мая Христова по темата с протестите в Съединените щати.

Хората продължават да се събират и това естествено води до ескалация на напрежението, посочи Христова. САЩ е държава с демократични ценности, но когато се стига до проява на такава жестокост, Америка е разтърсена и шокирана. Наред с мирните протести, които дори се насърчават от властите, отделни групи и движения използват ситуацията, което води до насилие и ескалация, коментира още Христова.

Такива групи водят след себе си деструктивни действия. За Ню Йорк броят на арестуваните хора е над 700, но тези арести не са насочени към мирно протестиращите, а към вандализма.

Припомняме, че по-рано кметът на Ню Йорк Бил де Блазио обяви, че удължава забраната за излизане в тъмните часове на деня до 6 юни на фона на преливащите в безредици демонстрации по повод довелият до смъртта на афроамериканеца Джордж Флойд полицейски произвол.

Градоначалникът обяви, че забраната за излизане по улиците от 8 вечерта до 5 сутринта ще продължи до неделя, включително, цитира думите му AFP. Изявлението на Де Блазио идва, след като въведеният в понеделник полицейски час от 11 вечерта не попречи на протестиращите и вандалстващите да изпотрошат и ограбят редица луксозни магазини в Манхатън.

В Ню Йорк се посегна към емблематични за града места - опожаряване частично на сгради, вандализъм към малки заведения, магазини. Към момента нямаме български граждани, които да са се обърнали към генералното консулство. Нормално е нашите граждани да са притеснени от случващото се, поясни още Мая Христова.

"Такъв тип ескалация на напрежение има още от убийството на Мартин Лутер Кинг. Тук има допълнителен фактор, който увеличава напражението - това е пандемията от коронавирус. Близо 40 млн. американци в момента са безработни и това беше бушонът, който изгърмя", коментира и бившият заместник-министър на външните работи Милен Керемедчиев.

По думите му има политизация на тези протести, които преминаха в ескалация, водеща до вандализъм. Според експерта младите хора в САЩ се радикализират и стават много по-агресивни със своите действия. Според Милен Керемедчиев левите движения набират огромна сила отвъд океана.

Протестите в САЩ не спират, вече има доста жертви - яростни критики към Тръмп (ВИДЕО)

Най-малко 11 души са загинали по време на протестите и свързаните с тях безредици в САЩ, предизвикани от смъртта на Джордж Флойд, съобщ...

Според Керемедчиев Доналд Тръмп залага на стратегията чрез хората, които искат бързо възстаноняване на реда. Керемедчиев счита, че в някои щати ще се използва Националната гвардия. Експертът посоци, че целта на Тръмп е да раздели вандалите от мирно протестиращите американски граждани.

Междувременно трима полицаи от български произход са пострадали леко при безредиците в американски градове през последното денонощие. Това съобщиха за БНТ от Българо-американската полицейска асоциация. Нейният вицепрезидент в Чикаго, офицер Благовест Бонев, разказа за сблъсъците по време на протестите в САЩ и ситуацията в Чикаго. По думите му българските му колеги са добре. Бонев смята, че напрежението в САЩ се създава от хора, които не са заинтересовани от самата кауза, а го правят за лични облаги.

И още. Видеоклип с кореспондента на bTV в САЩ Симеон Гаспаров стана хит в социалните мрежи. В Twitter клипчето е качен от Ханад Хашим, който е музикант от Сомалия. Видеото е гледано над 5 милионa пъти. В клипчето участници от протеста се доближават до Симеон Гаспаров и след като разбират, че той е от България, следва позитивна реакция.

Темата продължава и в този материал.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АМЕРИКА:

Който гласува помощ за Киев, да стане част от украинската армия: Идея на крайнодясна конгресменка

Сенатът на САЩ отхвърли републиканските искове за импийчмънт на вътрешния министър

Microsoft засече руски опити за влияние на предстоящите избори в САЩ

Пример за учебник по политическо лицемерие: Протежето на Тръмп в Конгреса се сети за Украйна (ВИДЕО)

След като споделил опасения за безопасността на самолетите: Инженер на Boeing бил тормозен и заплашван

"Time" нареди Юлия Навалная сред най-влиятелните личности за 2024 г.

САЩ няма да поднови петролния лиценз на Венецуела

УНИЦЕФ обяви колко деца са загинали в Ивицата Газа

"Той е мой приятел": Тръмп и Дуда се срещнаха в Ню Йорк

Републиканците представиха нов военен пакет за Украйна, но с куп условия в него

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com