Калифорнийски вариант на коронавируса тревожи САЩ, в Калифорния спряха ваксината на Moderna от една пратка

3539
Калифорнийски вариант на коронавируса тревожи САЩ, в Калифорния спряха ваксината на Moderna от една пратка
Снимка: Getty Images/Guliver

В Калифорния има нов вид на коронавируса SARS-CoV-2, който се е формирал на местно ниво. До това заключение стигат учени и здравните власти на щата, след като новият вариант е открит в много проби и има предположения, че е "виновен" за формирането на няколко големи огнища, например в Санта Клара.

Новата мутация на коронавируса, кръстена CAL.20C може да се е появила още през ноември, пише БГНЕС. След това тя е започнала да се разпространява сериозно и според новите изследвания той вече е открит в повече от половината проби, взети на 13 януари от лаборатория в Лос Анджелис. Съответно, вниманието сега е повишено - дали калифорнийският вариант няма да се окаже по-сериозно предизвикателство от т.нар. британски например. И има предположения, че този вариант е отговорен за повишаването на случаите на заразени с COVID-19 през последните месеци в щата.

400 души са под карантина в Сейнт Мориц, Швейцария

Властите в Сейнт Мориц поставиха под карантина служители и гости на два луксозни хотела, затвориха ски училища и оставиха учениците вкъ...

Според Los Angeles Times още не е извършено секвениране на новия вариант и не се знае дали той е по-заразен, дали се кара по-тежко. Не е ясно и дали всъщност не се открива по-често в местните лаборатории просто защото се правят повече изследвания. Сега тече проучване на новия вариант, включително и дали е по-приспособим към ваксините. В щата има почти 3 000 000 потвърдени случая на COVID-19 от началото на пандемията, а временно е спряно действието на наредба в щата за чистотата на въздуха при случаи на кремации.

Другите мутирали варианти на SARS-CoV-2 са британският вариант B117, от Южна Африка - B1351, и Бразилия - P1. Безпокойството относно тези варианти касае мутации в S-протеина на коронавируса, с който той влиза в човешките клетки - специално в южноафриканския и бразилския вариант има мутация в протеина E484K, която доказано намалява разпознаването на антителата, помагайки на вируса да заобиколи имунната защита, осигурена от предишна инфекция или ваксинация. Този ефект обаче не е абсолютен т.е. вирусът все още не може да се измъкне от всички антитела

Междувременно главният епидемиолог на Калифорния д-р Ерика Пан предупреди да се спре използването на ваксини на Moderna от една конкретна пратка, защото има установени "по-малко от 10 случая на алергични реакции". От пратката са дистрибутирани над 330 000 дози. Тече разследване.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АМЕРИКА:

NYT: САЩ не са дали на Русия цялата налична информация за планираната атака в "Крокус Хол"

Шансът е един на милиони: Американец стана милиардер от лотарията

Извадиха две тела от реката след срутването на моста в Балтимор

Колумбия изгони аржентински дипломати

"По навик": САЩ свалиха поредните дронове на хутите

Опозицията във Венецуела на ръба на разпадането

САЩ купуват снаряди от Турция, дават ги на Украйна

Обвиниха детска писателка в САЩ, че е убила съпруга си: Ето какво я уличава

Срутеният мост в Балтимор - инцидент за политическа употреба срещу Байдън

Заради хакeри: Криптосекторът претърпя огромен инцидент със сигурността

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com