Конгресмени почнаха да се интересуват опитва ли Тръмп да продаде ядрена технология на Саудитска Арабия

1132
Конгресмени почнаха да се интересуват опитва ли Тръмп да продаде ядрена технология на Саудитска Арабия
Снимка: Getty Images/Guliver

Американски конгресмени са започнали проверка дали е вярно, че президентът на страната Доналд Тръмп се готви да позволи продажба на секретна ядрена технология на Саудитска Арабия, пише Агенция "Фокус", позовавайки се на AFP.

Проверката се прави заради Комисията по разследванията към Камарата на представителите в Конгреса, която е доминирана от демократите. А причината е, че е получена информация от различни източници за възможна ядрена сделка, която е в нарушение на американските закони.

Демократите искат със закон САЩ да не ползват първи ядрено оръжие при конфликт

Демократите в американския Конгрес са внесли за разглеждане законопроект, според който САЩ няма да използват първи ядрено оръжие в хода...

Конгресменът Елиджа Къмингс, председател на Комисията по надзора и реформата, е поискал от Белия дом да предостави документи, включително и за срещата преди два месеца на зетя на Тръмп Джаред Къшнър със саудитския престолонаследник Мохамед бин Салман, която е станала факт малко преди Салман официално да бъде обявен за наследник на трона на кралството. В доклада на комисията се твърди, че "силни частни комерсиални интереси агресивно налагат" идеята за трансфер на секретна ядрена технология от САЩ към саудитска Арабия.

"Тези комерсиални структури получават милиарди долари чрез контракти, свързани със строителството и оперирането на ядрени съоръжения в Саудитска Арабия и очевидно са в тесен и редовен контакт с президента Тръмп и неговата администрация в момента", пише в документа.

САЩ нямат правно основание да трансферират ядрени технологии на други страни без това да е съобразено със споразумения по т. нар. Секция 123, чрез които се дава гаранция за използване на енергетиката за мирни цели. Комисията се страхува, че Саудитска Арабия, най-големият петролен износител, може да използва американско ноухау, за да направи ядрена бомба.

Дотук информацията на конгресмените е, че водещата компания, защитник на строителството на ядрени централи в Саудитска Арабия, е IP3 International. От 2016 неин съветник е пенсионираният армейски генерал-лейтенант Майкъл Флин. Флин беше съветник на Тръмп по националната сигурност преди да бъде принуден да напусне, след като е обвинен и призна, че е излъгал за тайни връзки с Русия. Срещу него има дело и се чака съдебно решение. Съобщава се също, че само преди седмица Тръмп се е срещал лично с представители на тази IP3 International.

САЩ произвеждат нови ядрени бойни глави

В щата Тексас е започнало производството на ядрени бойни глави с малка мощност W76-2. За това съобщи Business Insider като се позовава ...

Друг ключов защитник на трансферите за Саудитска Арабия е Томас Барак, бизнесмен, който е организирал тържеството по повод встъпването в длъжност като президент на Доналд Тръмп. Неотдавна той провокира доста съмнения за участие в убийството на журналиста Джамал Хашоги.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АМЕРИКА:

Демократите в САЩ спасиха законопроекта за Украйна и Израел от крайнодесни републиканци

Директорът на ЦРУ: Без нова помощ Украйна може да загуби войната още тази година

Конгресменка, родена в Украйна, поиска орязване на военната помощ за Киев

Илон Мъск иронизира ударите на Израел по Иран

САЩ наложиха вето на искането на Палестина да се присъедини към ООН

Семейство Кенеди подкрепи Байдън

ФБР: Китайски хакери се готвят да атакуват инфраструктурата на САЩ

САЩ са против пълноправно членство на Палестинската автономия в ООН

Аржентина обяви, че иска да се присъедини към НАТО като глобален партньор

Който гласува помощ за Киев, да стане част от украинската армия: Идея на крайнодясна конгресменка

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Америка