Коронавирусът по света: Близо 500 починали за денонощие в САЩ

7314
Коронавирусът по света: Близо 500 починали за денонощие в САЩ
Снимка: iStock

Над 651 милиона са вече доказаните случаи на коронавирус в световен мащаб, сочат данните на Worldometers. Според статистиката, от тях повече от 6,65 милиона са починали, а над 627 милиона са оздравели до момента.

Трябва да се отбележи, че през последните дни новите случаи в света са между 200 000 и 350 000 дневно – цифри, далече от предишните тежки вълни на заразата. При първоначалния вариант Омикрон в началото на годината, например, в глобален мащаб се отчитаха около и над 3 милиона случая дневно, като именно тогава беше отчетен и абсолютният рекорд досега – 3,847 милиона за ден на 21 януари 2022 година.

Бум на респираторните инфекции у нас

Бум на респираторните инфекции у нас. Те засягат предимно малките деца. В момента най-честите симптомите са хрема и кашлица. „С ...

ОЩЕ: Седмицата на коронавируса: Спад във всички важни показатели, София не е в челната тройка

При смъртните случаи също има огромен спад, като през последните седмици средно се отчитат около 1000 дневно – отново далече от предишните вълни, като за сравнение на 21 януари 2021 година, в разгара на вълната, причинена от варианта Алфа, бяха отчетени рекордните 16 877 жертви. Близо до тези данни бяха и следващите пикове, причинени от вариантите Делта и Омикрон. Че има сериозен спад в броя на починалите признаха и от СЗО. По данни на организацията жертвите са намалели с 90 на сто спрямо февруари тази година, когато вариантът Омикрон беше апогея си. И въпреки че е по-малко смъртоносен, той все пак доведе до много смъртни случаи, тъй като и заразените бяха многократно повече от предишните вълни. 

Лидер по най-много открити заразени остава САЩ, като там те вече надхвърлиха 100,9 милиона. На второ място в мрачната статистика е Индия – там над 44,6 милиона души са се заразили до момента. Трета е Франция с над 38,2 милиона доказани случая. Челната десетка допълват Германия, Бразилия, Южна Корея, Япония, Италия, Великобритания и Русия.

Що се отнася за данните за починалите, Съединените щати също са първи – до момента там има 1 107 895 жертви на коронавируса, което е около една шеста от всички фатални случаи. Втора е Бразилия с над 690 000 починали, а трета Индия с над 530 000 жертви досега. Следват Русия, Мексико, Перу, Великобритания, Италия, Индонезия и Франция.

ОЩЕ: Междинен доклад на републиканците: Коронавирусът вероятно идва от лаборатория

Китай разхлабва ковид ограниченията

Днес китайските власти обявиха широкообхватно нацонално разхлабване на ограниченията заради коронавируса. Те заявиха, че някои положит...

В дневната статистика най-висок брой заразени отново има в Япония – 149 383 случая. На второ място е Франция, където са отчетени 75 752 заразени, следва Южна Корея със 74 714 нови случая. Напоследък сериозен брой случаи се отчитат и в Китай. Строгите мерки и политиката за преследване на "нулев ковид" доведоха до сериозни протести в страната, които обаче, след 5 дни демонстрации бяха овладени от официален Пекин.

Така за поредна седмица се затвърждава тенденцията пандемията да се измества към Азия, като Япония, Южна Корея, Китай, Тайван, Индонезия и Хонконг са страните, които често са в челото на мрачната статистика. Това личи и от седмичната статистика, където първите две държави също са в челото. В Европа пък Франция очевидно минава през пик на заразата, след като вече седмици е ежедневно с най-много нови случаи. 

При дневните смъртни случаи САЩ е начело, като там са отчетени 481 починали, като тези данни са за 6 декември, тъй като заради часовата разлика все още няма данни от сряда. Япония е втора с 211, във Франция смъртните случаи са 93.

На Балканите най-много заразени за денонощие има в Сърбия – 751 души, Хърватия пък е начело и по най-висок брой починали - 7. Трябва обаче да се направи уточнение, че Турция, Гърция и Северна Македония вече не представят актуални ежедневни данни.

Що се отнася до броя починали на милион население, Перу остава начело с 6458 жертви. България е втора в глобален план по този показател с 5560 жертви на милион население. Следват Унгария, Босна и Херцеговина, Северна Македония, Черна гора, Грузия, Хърватия, Чехия, Словакия, Литва и Румъния – все страни от бившия социалистически лагер.

Математик: Откриха нов вариант на Омикрон в Европа, скоро може да бъде и у нас

Много обезпокоително за нас е това, което става с коронавируса във Франция и Италия, където един нов подвариант се появи и "тръгна" наг...

ОЩЕ: Без особена промяна в данните за коронавируса за денонощие у нас

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АМЕРИКА:

"Глупост": Белият дом коментира руските твърдения за украинска връзка в атентата край Москва

Стара книга в Харвардския университет била подвързана с човешка кожа

NYT: САЩ не са дали на Русия цялата налична информация за планираната атака в "Крокус Хол"

Шансът е един на милиони: Американец стана милиардер от лотарията

Извадиха две тела от реката след срутването на моста в Балтимор

Колумбия изгони аржентински дипломати

"По навик": САЩ свалиха поредните дронове на хутите

Опозицията във Венецуела на ръба на разпадането

САЩ купуват снаряди от Турция, дават ги на Украйна

Обвиниха детска писателка в САЩ, че е убила съпруга си: Ето какво я уличава

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com