Край на кризата с доставката на горива в САЩ, Байдън подписа нов указ за киберсигурност

2127
Край на кризата с доставката на горива в САЩ, Байдън подписа нов указ за киберсигурност
Снимка: getty images

Colonial Pipeline, операторът на най-големия тръбопровод за пренос на горива в САЩ, възобновява нормалните си операции след близо седмица спиране и намалена дейност поради хакерска атака, която причини смущения в доставките на гориво навсякъде в САЩ. Това съобщи самият оператор, предаде БГНЕС.

Според съобщението, операторът е започнал да работи към 17:00 часа местно време т.е. малко след полунощ българско време.

Извънредно положение във Флорида - заради липса на гориво

Губернаторът на Флорида Рон Десантис обяви извънредно положение поради възможен недостиг на гориво, причинен от прекъсване на доставкит...

45% от доставките на гориво за Източното крайбрежие минават през блокирания тръбопровод. А пълното възстановяване на доставките вероятно ще отнеме няколко дни.

Междувременно, президентът на САЩ Джо Байдън подписа указ за киберсигурността и защитата на федералните правителствени мрежи от кибератаки, съобщава ТАСС, цитирайки пресслужбата на Съвета за национална сигурност (СНС) в Белия дом.

"Президентът подписа указ за подобряване на киберсигурността на страната и защита на мрежите на федералното правителство. Неотдавнашните инциденти с киберсигурност като "SolarWinds", "Microsoft Exchange" и "Colonial Pipeline" са отрезвяващо напомняне, че частните компании и организациите от публичния сектор в САЩ са все по-изложени на усъвършенствани злонамерени кибердейности както от държавни участници, така и от киберпрестъпници, които споделят общи черти, включително липса на защита на киберсигурността, което прави организациите от частния и публичния сектор по-уязвими", се казва в съобщението.

Указът на Байдън премахва бариерите пред обмена на информация между правителството и частния сектор относно заплахите за киберсигурност и модернизира и прилага по-строги стандарти за киберсигурност във федералното правителство, включително предписвайки използването на „многофакторно удостоверяване и криптиране". Указът има за цел да засили сигурността на веригите за доставки на софтуер. "Указът ще подобри сигурността на софтуера чрез установяване на основни стандарти за сигурност за разработване на софтуер, продаван на правителството. Твърде голяма част от нашия софтуер, включително критичен за мисията софтуер, идва със значителни уязвимости, които нашите противници използват", казват от СНС.

Скок в цените на нефта след кибератаката срещу американски тръбопровод

Световните цени на нефта започнаха да се повишават след кибератаката срещу тръбопровода Colonial Pipeline, осигуряващ горива за почти п...

Указът също така предвижда създаването на Съвет за преглед на безопасността на киберсигурността, който ще бъде съпредседател на представители на частния сектор и правителството. "Съветът може да бъде свикан след значителни инциденти в киберсферата, за да анализира случилото се и да даде конкретни препоръки за укрепване на киберсигурността. Съветът е създаден по модела на Националния съвет по безопасност на транспорта, който се използва след самолетни катастрофи и други инциденти", обясниха в Белия дом.

Според постановлението за органите на страната ще бъде разработен специален стандартизиран наръчник за реагиране при инциденти в киберсферата. Препоръки ще бъдат предоставени и на частния сектор. Указът също така се очаква да увеличи способността за откриване на "злонамерена дейност" във федералните правителствени мрежи, както и да подобри капацитета за разследване и реагиране на инциденти в киберпространството.

Припомняме, че софтуерът на Orion на SolarWinds беше хакнат през март миналата година. Хакерите успяха да внедрят вирус в актуализацията на Orion, която след това беше изтеглена и използвана от хиляди клиенти на SolarWinds, включително водещи държавни агенции, както и над 400 от най-големите американски компании.

Напоследък САЩ са изправени пред редица инциденти в киберсигурността. В края на 2020 г. стана известно за хакването на софтуера SolarWinds. Както отбелязва вестник Politico, тази кибератака разкри сериозната уязвимост на компютърните правителствени мрежи. Атака през март тази година, използваща уязвимост в софтуера на Microsoft Exchange Server, позволи на хакерите да получат достъп до пощата на много компании. В допълнение, дойде и инцидентът с Colonial Pipeline.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АМЕРИКА:

Шансът е един на милиони: Американец стана милиардер от лотарията

Извадиха две тела от реката след срутването на моста в Балтимор

Колумбия изгони аржентински дипломати

"По навик": САЩ свалиха поредните дронове на хутите

Опозицията във Венецуела на ръба на разпадането

САЩ купуват снаряди от Турция, дават ги на Украйна

Обвиниха детска писателка в САЩ, че е убила съпруга си: Ето какво я уличава

Срутеният мост в Балтимор - инцидент за политическа употреба срещу Байдън

Заради хакeри: Криптосекторът претърпя огромен инцидент със сигурността

Байдън: САЩ могат да защитят Украйна от "касапина" Путин (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com