Любопитни подробности за ареста на финансовия директор на Huawai излязоха в делото

3011
Любопитни подробности за ареста на финансовия директор на Huawai излязоха в делото
Снимка: Huawei

След ареста на финансовия директор на китайската компания „Huawei“ Мън Уанжоу през декември 2018 г., канадската полиция не е искала от граничарите да им предоставят пароли за нейните електронни комуникационни устройства. За това съобщава ТАСС по информация от „Reuters“.

Според агенцията това е заявил и полицаят Гурвиндер Даливал, който участва във възобновените изслушвания във Върховния съд на провинция Британска Колумбия във Ванкувър относно евентуалната екстрадиция на Мън Уанжоу в САЩ. Даливал увери съда, че заедно с партньора си са отнели електронните устройства на финансовия директор на „Huawei“ и са ги поставили в специални помещения за съхранение, но не е изисквано от тях да им предоставят пароли, нито са щели да търсят каквато и да е информация в тези устройства.

САЩ отрязаха достъпа на Huawei до пазара на мобилни процесори

Съединените американски щати наложиха нови ограничения на китайския технологичен производител Huawei, с които на практика му отрязаха д...

По-рано канадски служител на граничната охрана заяви в съда, че е помолил Мън Уанджоу да му даде паролите за нейните телефон и лаптоп и че тя му ги е предоставила доброволно.

От края на октомври съдът започна да изслушва показания на свидетели, на които се задават въпроси относно задържането на финансовия директор на канадска територия. Адвокатите на Мън Уанджоу искат от съда да провери и фактите за евентуални злоупотреби от американски служители, които могат да доведат до задържането на техния клиент в Канада. Адвокатите настояват, че американската страна може да "информира неправилно" канадските правоприлагащи органи за някои от фактите, които в крайна сметка са довели до задържането на финансовия директор на китайска компания на летището във Ванкувър в нарушение на закона за екстрадицията.

Настоящият етап от изслушванията ще продължи до 27 ноември, датите на следващите изслушвания все още не са обявени. Съдът трябва да вземе окончателното решение през пролетта на 2021 година. В САЩ „Huawei“, нейните дъщерни дружества и самата Мън Уанджоу са обвинени по 23 обвинения, включително индустриален шпионаж и нарушаване на американските санкции срещу Иран.

В края на 2018 г. възникна дипломатическо напрежение между Отава и Пекин заради ситуацията със задържането на финансовия директор на „Huawei“. Малко след това властите на КНР задържаха двама канадски граждани, които са обвинени в действия, застрашаващи националната сигурност на Китай.

Финансовият директор на Huawei съди Канада

Финансовият директор на Huawei Мън Уанджоу съди канадското правителство, обвинявайки го в нарушаването на нейните конституционни права....

* Инфо: БГНЕС.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АМЕРИКА:

NYT: САЩ не са дали на Русия цялата налична информация за планираната атака в "Крокус Хол"

Шансът е един на милиони: Американец стана милиардер от лотарията

Извадиха две тела от реката след срутването на моста в Балтимор

Колумбия изгони аржентински дипломати

"По навик": САЩ свалиха поредните дронове на хутите

Опозицията във Венецуела на ръба на разпадането

САЩ купуват снаряди от Турция, дават ги на Украйна

Обвиниха детска писателка в САЩ, че е убила съпруга си: Ето какво я уличава

Срутеният мост в Балтимор - инцидент за политическа употреба срещу Байдън

Заради хакeри: Криптосекторът претърпя огромен инцидент със сигурността

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com