Макрон приветства възможността "да направим планетата отново велика"

1610
Макрон приветства възможността "да направим планетата отново велика"
Снимка: Getty Images

Френският президент Еманюел Макрон приветства в четвъртък перспективата новоизбраният президент на САЩ Джо Байдън да се присъедини към Парижкото споразумение за климата, заявявайки, че страните вече имат шанса да „направят нашата планета отново велика“, предава Reuters.

Коментарите му следват тези на други лидери, които приветстваха победата на Байдън като тласък към глобалното сътрудничество за справяне с промяната на климата, след четири години бездействие на политиката в тази област при президента Доналд Тръмп, предаде агенция Фокус.

Макрон увери Байдън в готовност за сътрудничество

Четири дни след победата на демократичния кандидат Джо Байдън френският президент Еманюел Макрон разговаря с новия президент на САЩ за ...

За разлика от Тръмп, който оттегли Съединените щати от споразумението от 2015 г., Байдън се ангажира да се присъедини отново към пакта и да инвестира 2 трилиона долара, за да отбие страната от изкопаемите горива, за които се твърди, че са фактор за затопляне на планетата.

Макрон заяви, че присъединяването на САЩ към пакта, след официалното излизане на 4 ноември, ще потвърди вярата в споразумението, насочено към предотвратяване на катастрофални климатични промени и подписано от близо 200 държави.

„Това е доказателство, че трябваше да застанем твърдо срещу всички странични ветрове“, каза Макрон в четвъртък по време на онлайн среща на върха, организирана от френското правителство.

„Направете нашата планета отново велика“ е възможност не само на думи, но и на дело“, каза френският държавен глава.

Франция не стои зад карикатурите на Мохамед, но не може да ги забрани

Френското правителство няма нищо общо с карикатурите на пророка Мохамед, публикувани през 2015 г. в парижкото списание "Шарли ебдо". То...

„Направи Америка отново велика“ беше лозунг на изборите на Тръмп. През 2017 г. Макрон стартира инициатива, наречена „Направете нашата планета отново велика“, която предложи на американските климатици многогодишни стипендии за преместване и провеждане на климатични изследвания във Франция.

Байдън се ангажира да свика световните лидери за преговори за климата в рамките на първите си 100 дни на поста. Вече климатичните промени бяха основна тема в първите му разговори със съюзници на САЩ и папа Франциск, откакто беше избран.

Демократът обаче може да се сблъска с ограничения пред способността си да приема амбициозни политики в областта на климата, ако Републиканската партия запази контрола си на Сената.

Европейските лидери се надяват, че фокусът на администрацията на Байдън върху изменението на климата ще насърчи другите страни да обещаят по-дълбоки намаления на емисиите преди конференцията на ООН за климата в Глазгоу през ноември 2021 г.

Президентът Румен Радев с писмо до Еманюел Макрон, в което осъжда терористичните актове в Париж и Ница

Отнемането на човешки живот по брутален начин и атаките срещу невинни хора не могат да се асоциират с каквато и да е кауза и за пореден...

Британският премиер Борис Джонсън, чието правителство е домакин на срещата, обсъди изменението на климата в следизборна покана с Байдън и го покани да присъства.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Бивш руски вицепремиер и войник на фронта се притисни от нови украински дронове

Шойгу: Руската армия ще получи първите зенитно-ракетни системи С-500 още през 2024 г.

Шпионски скандал в ЕП: Забъркани са депутат и асистентът му

Задължителната казарма се връща в Румъния

Милано е на път да забрани сладоледа и пицата след полунощ, ето защо

Щом ви е безразлична съдбата на Украйна, няма да получавате услуги: Украинските консулства спират да обслужват мъжете в чужбина

Унгария заплаши да спре нова европейска помощ за Украйна

Швеция: Руски петролни танкери шпионират в Балтийско море

Зеленски награди Ален Делон с най-високото отличие на Украйна

След новите разкрития за болестта му Кадиров пробва да докаже в каква форма е (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа